witam.mam pytanie . wstrzymałam dm z powodu zaległości czynszowych , teraz wnioskodawca przyniósł mi potwierdzenie o całkowitym spłaceniu zaległości.Tylko nie wiem czy mam to zrobić decyzją administracyjną bo w ustawie nie jest konkretnie napisane , jeżeli tak to proszę o wzór takiej decyzji
Był ostatnio tu taki wątek... Na szkoleniu wpajano nam, że odwieszenie czy wygasniecie w tym przypadku następuje z mocy prawa i nie trzeba decyzji. Osobiście nie zgadzam się z tym. Wychodze z założenia, że jesli coś było wstrzymane decyzją, to wznowienie czy wygasniecie również powinno nastapić w drodze decyzji. Ale może nie mam racji...
Za radą radcy prawnego piszę wtedy pismo, ze: uregulowała, doniosła zaświadczenie i wznawia się wypłate razem z zaległymi. Wysyłam pismo do osoby zainteresowanej i do zarządcy lokalu.
Jeśli spłacono w terminie, a wstrzymanie było decyzją, to wydaje się potrzebna nowa decyzja uchylająca tamtą, nieprawdaż?
Jeśli nie spłacono w terminie, to dodatek wygasa z mocy ustawy (art. 7.11).
Nigdzie nie znajduję przepisu o czynnym „wygaszaniu”.
Pismo kontra prawomocna decyzja administracyjna? Coś mi tu nie pasuje.
No zgoda, niech będzie pismo, tylko trzeba pamiętać, by tam były przynajmniej co najmniej wszystkie składniki przewidziane w art. 107 Kpa. Sama nazwa i forma nieistotne. Zgadzamy się?