Wypłacany dodatek, utrata prawa do lokalu, zwrot? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 16 sie 2017, 12:01

Klient otrzymuje dodatek mieszkaniowy.
Wypłaty otrzymuje 10 dnia każdego miesiąca.
14 sierpnia zwrócił się z prośbą o wstrzymanie dodatku, gdyż od 1 lipca opuścił lokal.
Świadczenie otrzymał w lipcu jak i w sierpniu.
Co należy po kolei zrobić?

Z góry bardzo dziękuję.
DTJM
Praktykant
Od: 23 kwie 2014, 8:40
Zajmuję się:

Napisano: 17 sie 2017, 20:18

Po kolei może być jak niżej.
1) Pilnie zatrzymać (zawiesić) najbliższy przelew danemu wnioskodawcy, stosownie do organizacji pracy w urzędzie
2) Jeśli dodatki szły do zarządcy, to sprawdzić u zarządcy czy umowa faktycznie rozwiązana, lokal wolny i dodatek niepotrzebny (bezprzedmiotowy), a następnie poprosić o oficjalne pisemne powiadomienie o tym fakcie i o dacie.
Jeśli zarządcy nie ma lub nie dostawał kwot dodatków, to niech takie zawiadomienie złoży wnioskodawca.
3) Po otrzymaniu ww. powiadomienia sporządzić decyzję stwierdzającą wygaśnięcie decyzji o przyznaniu dodatku
4) Doręczyć tę decyzję wnioskodawcy i ewentualnie zarządcy.
5) Równocześnie oficjalnie dopełnić procedur w urzędzie w miarę potrzeby (stosownie do organizacji pracy).
6) Poprosić wnioskodawcę o zwrot ewentualnie nienależnych kwot. Na początek może ustnie, a jeśli nie poskutkuje, to pisemnie, z podaniem terminu. Co w razie oporu, to odrębny temat.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 28 sie 2017, 12:21

A co w sytuacji, gdy Wnioskodawca zmarł w maju, mieszkał sam,a ja dopiero pod koniec sierpnia dowiedziałam się o tym? Dodatki były wypłacane do zarządcy. Zaprzestaje wypłacania od września(dodatek przyznany jest od 1 maja do 31 października 2017 roku)a czy ktoś powinien oddać wypłacone dodatki? :roll:
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 28 sie 2017, 22:18

To proste.
Proponuję jak zawsze najpierw pilnie zadbać, by z gminy nie wyszły kolejne przelewy.
Potem spróbować porozmawiać z zarządcą i ustalić m.in. od kiedy miał wiedzę o zgonie i od kiedy mógł dysponować mieszkaniem, zaś przy okazji uświadomić, że dodatek musi przepaść, że może być do zwrotu i że miał obowiązek zawiadomić.
Następnie zadbać o dokument, najlepiej akt zgonu.
Teraz mając stosowny dokument należy spokojnie sporządzić decyzję stwierdzającą wygaśnięcie dodatku, najlepiej z upływem miesiąca zgonu, ewentualnie miesiąca, w którym zarządca mógł dysponować mieszkaniem przy zachowaniu należytej staranności. Egzemplarz należy koniecznie dostarczyć zarządcy.
Jeśli znacie osobę prowadzącą sprawę ze strony wnioskodawcy, to egzemplarz warto także jej dostarczyć.
Decyzja ta będzie już w zasadzie podstawą rozliczeń z zarządcą, jednak dla jasności warto napisać dodatkowe pismo (podobnie jak przy przekazywaniu dodatków niektórzy wysyłają zestawienia).
Skutek wydaje się pewny.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 29 sie 2017, 7:47

Właściwie to ktos z rodziny przyszedl...powiedzial tez,ze pieniadze moze zwrocic, bo zapomnieli ze byl dodatek pobierany na mieszkanie. Wnioskodawca zmarła na poczatku maja i czy to z majem mam wygasic decyzje? Wlascicielem mieszkania jest teraz ktos z rodziny.Nie mialam takiej sytuacji,zawsze powiadamiano mnie w czas.Czy decyzje moge wstecz wygasic?
VIP

Napisano: 29 sie 2017, 11:53

jeśli zgon byl 8 maja dodatek przyznany od 1 maja wygaszam od 9 maja i dziele dodatek na ilosc dni? czy wygaszam od 1 czerwca i zabieram dodatek od zarzadcy (wnioskodawca byl samotny) za czerwiec lipiec i sierpien? Jak tak czytam tu...rozne sa opinie :cry:
VIP

Napisano: 30 sie 2017, 8:59

PCW pisze:
Teraz mając stosowny dokument należy spokojnie sporządzić decyzję stwierdzającą wygaśnięcie dodatku, najlepiej z upływem miesiąca zgonu, ewentualnie miesiąca, w którym zarządca mógł dysponować mieszkaniem przy zachowaniu należytej staranności.
Ok, ale kto będzie adresatem tej decyzji? Osoba nieżyjąca? Wśród szkoleniowców zdania są podzielone... Często słyszę, że w takich przypadkach sprawy załatwiać pismem a nie decyzją. Na osobę zmarłą nie nalezy wystawiać decyzji.. Co Wy na to? Jak praktykujecie?
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 30 sie 2017, 9:26

Ja pisalam decyzje ale tylko do zarzadcy...i teraz tez nie wiem od ktorego miesiaca mam wygaszac...od 9 maja...czerwca czy wrzesnia...
VIP

Napisano: 30 sie 2017, 12:38

Jak Wy byście zrobili...? napiszcie prosze bo sie pogubilam
VIP

Napisano: 30 sie 2017, 13:11

Maxima pisze:Ok, ale kto będzie adresatem tej decyzji? ... Na osobę zmarłą nie należy wystawiać decyzji.
Jeśli Maxima troszkę pomyśli, to sam/a wymyśli sposób, by nie było na osobę zmarłą, ale jeśli nie da rady, to na prośbę mogę pomóc w kolejnym poście ;)
Maxima pisze:... sprawy załatwiać pismem a nie decyzją
Ja z kolei czasem słyszę, że każde pismo należy traktować jak decyzję. :shock:
Może jest w tym trochę racji, bo jaka między nimi różnica? W formie??? W wypisanym tytule??? W uzasadnieniu???

Tak czy owak obstaję za klasyczną pełną decyzją, bo trudno zgodzić się na unicestwienie takiej decyzji prostym pismem.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x