Witam, mam problem. Pan złożył wniosek o dodatek mieszkaniowy. Ma zawieszoną działalność gospodarczą. Podlega ubezpieczeniu zdrowotnemu z tytułu sprawowania opieki nad dzieckiem. Doczytałam, że podstawą wymiaru w związku ze sprawowaniem osobistej opieki nad dzieckiem składek na ubezpieczenie zdrowotne stanowi kwota odpowiadająca wysokości SZO. Więc jego dochodem do dodatku mieszkaniowego powinna być kwota 9% x 520 tj. 46,80 zł. Problem polega na tym, iż zaczynając moją karierę z dodatkami mieszkaniowymi tego nie wiedziałam i nie doliczałam jemu tego do dochodu. Pomijam fakt, że Pani w ZUSIE wprowadziła mnie poniekąd w błąd mówiąc, że zaświadczenia o wysokości składki zdrowotnej z tytułu sprawowania opieki nad dzieckiem mi nie wystawi, ponieważ, wysokość tej składki nigdzie nie figuruje, że to jest płacone przez budżet państwa.
Co teraz robić?
Doliczyć to teraz do dochodu przy nowym wniosku o dodatek mieszkaniowy (dodam że jest tzw. ciągłość w składaniu wniosku przez tą rodzinę)czy liczyć jak do tej pory bez doliczania tej składki zdrowotnej? Dodam jeszcze, że jeszcze w tym roku będę miała kontrolę z UW. Proszę o radę