Wykazany dochód wnioskodawcy dużo mniejszy niż wydatki - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 10 sie 2017, 11:25

Witam,
mam problem z jedną z wnioskodawczyń. Na wniosku, który przyniosła, wykazuje dochód miesięcznie 120,69 zł (po odliczeniu kosztów i składek), a mąż - zarejestrowany w PUP, bez prawa do zasiłku, oświadczył że w ciągu ostatnich 3 miesięcy zarobił z prac dorywczych 800,00 zł, co daje miesięcznie 266,67. Razem dochód wynosi 387,36 zł + składki męża na ubezpieczenie z PUP. Natomiast ich wydatki miesięcznie to: 284,07 - czynsz, 98,20 zł woda, 142,10 zł prąd(wiem że się nie wlicza, chodzi o zarys sytuacji), 257,74 zł zaliczka na c.o. Wychodzi na to że mają dochód w wysokości 387,36 a wydatki ponad 780 zł miesięcznie i żadnych zaległości w opłatach(!), a oprócz tego przecież muszą coś jeść. W związku z tym widać, że Pani najprawdopodobniej zataja dochód. I tu pojawia się pytanie - czy powinnam najpierw wezwać ją do wyjaśnienia, czy od razu iść na wywiad?
I druga sprawa w tym samym wniosku - zaliczka na c.o. - Pani napisała oświadczenie, że co miesiąc ponosi koszty tej zaliczki i wpłaca ją na "konto opałowe" i dołączyła do tego potwierdzenie przelewu, z którego wynika, że właścicielem konta jest właśnie ona - powiedziała że to dlatego, że jest w zarządzie i ona prowadzi to konto. Ale czy w tej sytuacji właścicielem konta nie powinien być zarządca?
Pomoże ktoś?
Dodam, że prowadzę dodatki od niedawna i to mój pierwszy tak skomplikowany wniosek.
kamila.k
Praktykant
Od: 10 sie 2017, 10:24
Zajmuję się: DM/DE

Napisano: 15 sie 2017, 21:37

1) Skoro początkująca, to dać dodatek i nie przejmować się. Oczywiście wywiad w można zrobić, tylko że to może być zbyteczna fatyga.

2) Z tym c.o. sprawa dziwna. Do wyjaśnienia. Nie jest jasne m.in. jak tam jest z własnością, kto zarządza i kto administruje, z czego wynika wysokość zaliczek, kto ustala i w jaki sposób, w jakie wysokości teraz obowiązują, z czego wykona ta kwota. Wspólnota? To niech udostępnią uchwałę w sprawie zaliczek i w sprawie powołania zarządu.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x