okres ochronny

Wybrane tematy:
świetlice środowiskowe w 2015 r.? Zachowaj trzeźwy Umysł Szkolenie- kontrola przedsiębiorców sprzedających alkohol przez GKRPA organizacja koloni programem terapeutycznym leczenie z.stały-alkohol
ODPOWIEDZ
OPS 2015

okres ochronny

Post autor: OPS 2015 »

Witam serdecznie. Mam pytanie czy po okresie ochronnym, tj. po 31 marca może zostać wydana decyzja odmowna dotycząca umieszczenia w schronisku. Dodam, że osoba bezdomna dysponuje zasiłkiem stałym w pełnej wysokości i nie wyraża zgody na pokrywanie części odpłatności za swój pobyt w schronisku. czy biorąc pod uwagę ograniczone środki ośrodka i brak zgody osoby na częściowe ponoszenie odpłatności za swój pobyt w schronisku można jej odmówić tego pobytu. Czy istnieją inne przepisy regulujące okres ochronny oprócz art. 16 ustawy o ochronie praw lokatorów.
grand

Re: okres ochronny

Post autor: grand »

Miałem kiedyś sprawę w WSA - Sąd wypowiedział się jednoznacznie, że zapewnienie schronienia jest zadaniem obowiązkowym gminy i gmina musi je zapewnić (w wyroku podano nawet, że w wypadku braku miejsca w schroniskach, noclegowniach, ogrzewalniach, etc. gmina ma obowiązek umieszczenia bezdomnego np. w hotelu). Nigdzie nie doszukałem się zapisu, że osoba bezdomna musi partycypować w kosztach schronienia. Z tego co wiem niektóre gminy próbowały wydawać decyzje w których znajdowały się zapisy dotyczące odpłatności strony za pobyt w placówce z zasiłków stałych, itp. jednak nie wiem jak sprawy kończyły się w wypadku odwołań. Ja osobiście próbuje negocjować w celu osiągnięcia jakiegoś konsensusu w kwestii częściowej odpłatności ze środków własnych klienta.
maxyking

Post autor: maxyking »

Art. 97. 1. Opłatę za pobyt w ośrodkach wsparcia i mieszkaniach chronionych ustala podmiot kierujący
w uzgodnieniu z osobą kierowaną, uwzględniając przyznany zakres usług. Osoby nie ponoszą opłat, jeżeli dochód osoby
samotnie gospodarującej lub dochód na osobę w rodzinie nie przekracza kwoty kryterium dochodowego

W mojej gminie odpłatność w palcówkach noclegowych (dla osób powyżej kryterium) ustaliła uchwała rady miasta w formie widełek: np. odpłatność z 50 % dochodu klienta pomiędzy 100 - 200% kryterium dochodowego, oczywiście nie więcej niż rzeczywisty koszt pobytu w placówce
maxyking

Post autor: maxyking »

tzw. okres ochronny nie znajduje zastosowania w naszej ustawie
ODPOWIEDZ