Witam,
Babcia ustanowiła się opiekunem prawnym - niepełnoletnia córka urodziła dziecko. Występuje na 500+ - pytanie kogo wpisać w składzie rodziny? Babcię, wnuka i córkę(matkę dziecka)? Czy bez córki?
Drugie pytanie czy Babcia może ubiegać się również na 500 na córkę (matkę dziecka)? I jaki skład w tym przypadku będzie?
Opiekun Prawny - Babcia
Re: Opiekun Prawny - Babcia
u nas też nieletnia urodziła dziecko, ale na szczęście nie ustanowiono opiekuna prawnego w babci. matka ma prawa, więc wypełniła wniosek na siebie i dziecko, a babcia wyraziła na to zgodę.
co do pierwszego składu rodziny to art. 7 ust. 9 czyli tylko dziecko,
zaś w przypadku gdy babka będzie składać na swoją niepełnoletnią córkę to w skłądzie ona i córka bo zgodnie z def rodziny do członków nie zalicza się dziecka pozostającego pod opieką opieką opiekuna prawnego
zaś w przypadku gdy babka będzie składać na swoją niepełnoletnią córkę to w skłądzie ona i córka bo zgodnie z def rodziny do członków nie zalicza się dziecka pozostającego pod opieką opieką opiekuna prawnego
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
mam taki sam przypadek jak w tym temacie, ale nie wiem co dalej, jak córka kończy 18 lat ( u mnie 2-02-2017 r.) i w związku z tym matka ma już władzę rodzicielską nad swoim dzieckiem (od 2-02-2017 r.), ale 1 lutego to jeszcze babcia była opiekunem prawnym....i co z wypłatą za luty?? nie mamy tutaj podzielnego żeby babci przyznać za 1 dzień lutego a od 2 lutego mamie dziecka.
Wypłaciłam babci bo skoro w lutym jeszcze była opiekunem prawnym (chociaż to tylko jeden dzień) to ona miała prawo do świadczenia wychowawczego. A od marca matce na nowy wniosek ( a babci uchylam od marca) ?? czy dobrze myślę? jak uważacie...
Wypłaciłam babci bo skoro w lutym jeszcze była opiekunem prawnym (chociaż to tylko jeden dzień) to ona miała prawo do świadczenia wychowawczego. A od marca matce na nowy wniosek ( a babci uchylam od marca) ?? czy dobrze myślę? jak uważacie...
-
- Praktykant
- Kontakt:
ktoś? coś?
- mika31
- Referent
- Kontakt:
też tak bym zrobiłaqazwsx pisze:mam taki sam przypadek jak w tym temacie, ale nie wiem co dalej, jak córka kończy 18 lat ( u mnie 2-02-2017 r.) i w związku z tym matka ma już władzę rodzicielską nad swoim dzieckiem (od 2-02-2017 r.), ale 1 lutego to jeszcze babcia była opiekunem prawnym....i co z wypłatą za luty?? nie mamy tutaj podzielnego żeby babci przyznać za 1 dzień lutego a od 2 lutego mamie dziecka.
Oprócz Opiekun Prawny - Babcia - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Koordynacja
Zmiana z koordynacjii
wyjazd matki z dziekciem za granice
Dochody i rozliczanie się zagranicą
Weryfikacja dochodu w czasie pobierania świadczenia; dochód
800 zł netto na osobę?
ROPS czy decyzja odmowna?
Do elmera i innych!!!!
wprowadzenie orzeczenia /SYGNITY
SPRawozdanie 3.03.2017
utrata pracy i narodziny dziecka w jednym dniu
wszystkie oświadczenia dla ROPS?