opiekun usamodzielnienia - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 10 sty 2011, 14:18

No to co to za usamodzielnienie - prosty plan i już po usamodzielnieniu. Powrót do domu, nie kontynuuje nauki, wyprawka albo odmowa i po zawodach.
~ale jaja

Napisano: 19 sty 2011, 23:10

Opiekuna usamodzielnienia wybiera przecież wychowanek/wychowanka a nie pracownik. Jesli osoba wskazana zgodzi się to zostaje opiekunem a jesli nie to szuka dalej. Nikt nikogo nie może zmusić do bycia opiekunem usamodzielnienia.
~Poldzio

Napisano: 22 sty 2011, 20:48

Ja jestem pracownikiem socjalnym u nas wygląda podobnie jeżeli wychowawca nie wyraża zgody na pozostanie opiekunem dla wychowanka to musi znaleźć jemu zastępstwo, może ktos z rodziny u nas jest tak coraz częściej
~kuba wrocław

Napisano: 24 sty 2011, 17:40

Nikt nikogo nie może zmusić do bycia opiekunem usamodzielnienia.W związku z tym,że procesem usamodzielnienia zajmują się mops,gops,pcpr to pracownicy tych firm poza przydzielaniem pieniędzy też powinni poznać trud bycia opiekunem.U mnie tak jest.Agni nie daj się,prawo jest po Twojej stronie.Do Kamy:to u Was coś jest nie tak.Wychowanek wybiera sobie opiekuna i to wychowanek może z niego zrezygnować.Ktoś tu idzie na straszną łatwiznę łamiąc prawo.Pozdrawiam.
~Hanka

Napisano: 14 cze 2012, 13:16

AGNI Ty robisz to za darmo,a pracownicy z mop,pcpr robią to za kasę -gdzie ta sprawiedliwośc?
~***

Napisano: 25 cze 2012, 17:11

Opiekunem usamodzielnienia może zostać każdy pełnoletni wskazany przez usamodzielnianego pod warunkiem, że się na to zgodzi. W PCPRach tak często się zdarza i nikt z tego problemów nie robi. Wystarczy pisemna zgoda i bezpośredni kontakt z pracownikiem socjalnym (ewentualnie koordynatorem) w zależności od tego kto sprawuje pieczę nad daną osobą.
~Joanna

Napisano: 12 lip 2012, 2:14

Czy macie może przykładowy plan usamodzielnienia wychowanka który moglibyście przesłać na mail? Oczywiście bez danych osobowych.
Panzer
Stażysta
Od: 02 lut 2010, 20:03
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x