czy w waszych placówkach zatrudnione są osoby na stanowisku \"opiekun\" jeśli tak to jakie mają wykształcenie. mam fajną dziewczynę, sprawdziła się na stażu niestety zdaniem kadrowej kurs opiekuna nie spełnia zapisów ustawy. jak jest u Was? będę wdzięczna za każą wskazówkę
Witam,
ustawa \"o pieczy\" w art. 98, ust.1, pkt. 5 mówi: \"w przypadku opiekuna dziecięcego – ukończoną szkoła przygotowującą do pracy w zawodzie opiekuna dziecięcego lub pielęgniarki albo studia pedagogiczne;\" - dotyczy to placówek opiekuńczo - wychowawczych.
Może dziewczyna ma kurs (a nie szkołę) i kadrowa ma problem
Pozdr.
mam pytanie- grupę dzieci z rodzin dysfunkcyjnych w wieku 6-13 lat w świetlicy środowiskowej prowadzi osoba na stanowisku opiekun.Czy to jest prawidłowe?-myślę,że wg ustawy o pieczy grupę prowadzi wychowawca.Może są jakieś inne przepisy?-wie ktoś na ten temat.
Nie ma innych przepisów. Albo ktoś ma kwalifikacje do pracy, albo nie. Oczywiście, jak kogoś stać, to może sobie zatrudniać kogo chce i na zasadach jakich chce, ale dzieci powinny być pod opieką kogoś, kto ma ustawowo określone kwalifikacje (wychowawcy). Po kursie, to można co najwyżej pomóc wychowawcy.
ale zgodnie z ustawą opiekunem można być mając ukończone studia pedagogiczne i mając tym samym uprawnienia. jest to tylko kwestia nazwania etatu bo ustawa nie mówi o zakresie czynności opiekuna czy wychowawcy.
Ala macie grupę 6-13? zazdroszczę u nas 5-16 (plus obejmujemy pomocą tych co uczęszczali do nas ale ukończyli 16 lat), dziennie lekko ponad 30, na szczęście 3 wychowawców.
dziękuję za odpowiedż.Osoba na stanowisku opiekun posiada wyższe wykształcenie pedagogiczne opiek.-wych.jest w grupie opiekunek opiekujących się starszymi ludzmi w domu.Opiekunka ze świetlicy otrzymuje fartuch tekstylny,buty profilaktyczne,rękawiczki gumowe tak jak i opiekunki świadczące usługi w domach ludzi chorych i wynagrodzenie podobne inny tylko zakres obowiązkow bardzo inny.Praca z dziećmi .
o matko a nie można utworzyć nowego stanowiska \"wychowawca\"? nie bardzo rozumiem, jest w tej samej grupie co opiekunki ale zatrudniona jest z ustawy o pieczy?
świetlica funkcjonuje w strukturach MOPS-u w Dziale Wsparcia Środowiskowego.W/w dział świadczy usługi opiekuńcze w środowisku i świetlica traktowana jest jako świadczenie usług rodzinie niewydolnej wychowawczo.