Opłata za pobyt mieszkańca przyjętego przed 01.01.2004 r. - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 3 z 4    [ Posty: 32 ]

Napisano: 17 maja 2011, 15:21

Pamiętam, pamiętam :) i jeszcze czekam. Ministerstwo chyba samo ma twardy orzech do zgryzienia patrząc na to jak zagmatwało sprawę.
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2011, 11:06

Pisałam do MUW w W-wie dostałam pismo mówiące cyt. :
(... Zasadą , która będzie miała również zastosowanie po dojściu dps do standardu i uzyskaniu na stałe zezwolenia , jest zasada wynikająca z art. 35 ust 3 , która stanowi, iż opłata o której mowa w ust. 1 pkt. 1-3 zostaje podwyższona do pełnego kosztu utrzymania, nie więcej jednak niż do 70% dochodu osoby lub na os. w rodzinie po osiągnięciu przez dps standardu.
Odpłatność za pobyt w domu pomocy społecznej osób przebywających na starych zasadach winna być ustalona na poziomie 70% dochodu bez uwzględnienia górnej granicy w postaci 200% kryt. doch.).

Analizowałam to pismo jeszcze z naszą prawniczką i kazała robić 70% , właśnie zmieniam decyzje.
~kora

Napisano: 19 maja 2011, 14:30

nie ma jak interpretacja z ministerstwa , czekamy od Ani na odpowiedź.
~ola

Napisano: 19 maja 2011, 16:18

Do Maćka: niestety prawnik to sprawdza mi interpunkcję a nie przepisy, ciesz się że możesz liczyć na swojego prawnika bo nie masz żadnych dylematów. Ja mam więc pytam i nie jestem jak widać osamotniona w problemie, więc po co się mądrzyć wystarczy napisać, że właściwe jest nalicznie odpłatności bez maxa i tyle, albo nic nie pisać.
Dobrze jest pracować jak ma się wszystko klepnięte przez prawnika, gorzej jak nie można na niego liczyć i co wtedy też byłbyś taki mądry???
A tak poza tym to pozdrawiam i życzę powodzenia!!!
~MartaW

Napisano: 19 maja 2011, 22:45

Większość osób tutaj już Ci napisało jak powinnaś naliczać, Ty masz dalej dylematy. Gratuluje prawnika, najwidoczniej robi sobie z Was jaja, albo jest niekompetentny. Za co mu kierownik, wójt lub prezydent płaci ? Za sprawdzanie interpunkcji. Z mojej strony to nie jest wymądrzanie się. Chciałem tylko wskazać na to, że pracownik socjalny nie musi być alfą i omegą i czasem może czegoś nie wiedzieć, po to między innymi w OPS, PCPR zatrudnia sie innych specjalistów, którzy dostają za to pensje. Niestety rozumiem Twoje rozżalenie, bo znam środowisko prawników, wiem jak im się wydaje, że są ponad wszystkimi i są najmądrzejsi. Ale Ty tez musisz znać swoją wartość. Moja prawniczka też nie jest łatwa. Ale ja robie tak:
Pisze poprostu o interpretacje prawną, i ma obowiązek na to odpisać. Nigdy nie dostaje gotowca. Więc nie wierze, że jak napiszesz np o interpretacje czy masz liczyć 200 % kryterium czy pełną odpłatność 70 % to w Twoim piśmie (pytaniu) poprawi Ci interpunkcje i odda Ci spowrotem ?
~Maciek

Napisano: 22 maja 2011, 22:57

Właśnie otrzymałam decyzje z PCPR o odpłatności za pobyt mieszkańców przyjętych na starych zasadach. W decyzjach jak byk stoi,że opłata dla mieszkańców z wysokimi dochodami wynosi max 200 % kryterium dochodowego czyli 954 zł. No i co w takiej sytuacji, mam działać wbrew interesom Mieszkańców i wnioskować o zmianę decyzji dla nich niekorzystnych.
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 15 cze 2011, 16:28

zainteresowanych stanowiskiem MPIPS proszę o kontakt [email protected]
ania
~ania
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 15 cze 2011, 16:29

już jest :)
ania
~ania
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 16 cze 2011, 13:06

aniu napisz na forum
~ola

Napisano: 17 cze 2011, 14:03

Zgodnie z art. 87 ust. 8 ustawy z dnia 13 listopada 2003 o dochodach JST osoby przyjęte do DPS przed dniem 1.01.2004 oraz osoby posiadające skierowania do DPS wydane przed dniem 1.01.2004 ponoszą opłatę na dotychczasowych zasadach. Przepis ten odnosisię do osób, które zostały umieszczone w DPS na podstawie włąściwych organów przed dniem 1.01.2004 jak również do osób posiadających ważne decyzje o skierowaniu do DPS wydane przed dniem 1.01.2004 .
Podstawową zasadą odpłatności, która ma zastosowanie do ww osób przyjętych do DPS przed dniem 1.01.2004 oraz osoby posiadających skierowania do DPS wydane przed dniem 1.01.2004 jest zasada określona w art. 35 ust. 1 ustawy z dn. 29 listopada 1990r o pomocy społecznej, która stanowi, że miesięczną opłatę za pobyt w DPS osoby pełnoletniej posiadającej dochód ustala sie w wys. 200% kwoty określonej w art. 4 ust. 1 pkt 1 (czyli kwoty kryterium dochodowego dla osoby samotnie gospodarującej) - opłata ta nie może być wyższa niż 70% dochodu osoby przebywającej w DPS.
Ustawodawca w ww. przepisie przejściowym posłużył się pojęciem zasad, a nie przepisów, w związku z tym jeżeli będą ulegały zmianie kryteria dochodowe w pomocy społecznej, to zasady odpłatności należy stosować w stosunku do aktualnych kwot kryteriów dochodowych.
Zasadą, która również będzie miałą zastosowanie po dojściu DPS do standardu i uzyskaniu zezwolenia na stałe, jest zasada wynikająca z art. 35 ust. 3 ustay z 29 listopada 1990 o pomocy społecznej, która stanowi, że opłata , o której mowa w ust. 1 pkt 1-3 zostaje podwyższona do pełnego kosztu utrzymania , nie więcej jednak niż do 70% dochodu osoby lub na osbę w rodzinie, po osiągnięciu przez DPS standardu, zgodnie z art. 20 ust.2.
W związku z tym w przypadku dojścia DPS do wymaganego prawem standardu i otrzymania zezwolenia na prowadzenie DPS na czas nieokreślony w stosunku do osób przebywających na tzw. starych zasadach przestaje obowiązywać zasada, która limitowała miesięczną opłatę za pobyt w DPS osoby pełnoletniej do wysokości 200% kwoty określonej w art. 4 ust. 1 pkt 1 (czyli 200% kwoty kryterium dochodowego dla osoby samotnie gospodarującej).
~~ania

Strona 3 z 4    [ Posty: 32 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x