Opowiedz o swych traumatycznych przeżyciach z SI KDR - Karta Dużej Rodziny

Strona 24 z 31    [ Posty: 304 ]

Napisano: 21 lut 2019, 9:08

nie żebym zauważył
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 22 lut 2019, 9:47

baza Pesel pobiera dane ze zmigrowanych aktów z USC, jeśli pracownik USC nie uzupełniał wszystkich danych jak należy to niestety często nie widzimy pełnych danych (najczęściej nie jest wprowadzone nazwisko rodowe ojca). Jeśli dziecko jest urodzone w mojej miejscowości to proszę pracowników mojego USC o naniesienie poprawek (co się aktualizuje od razu i w SI KDR też jest widoczne). Gorzej, jak dziecko jest urodzone w innej gminie i nie ma uzupełnionych wszystkich danych... Czasem proszę USC o wysłanie zlecenia do tamtej gminy o naniesienie poprawek (ale to może trwać kilka dni)
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 22 lut 2019, 9:57

fajnie wspierasz jeszcze placówki usc w ramach kdr :lol: :shock: :ugeek:
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 22 lut 2019, 11:36

mkaz pisze:baza Pesel pobiera dane ze zmigrowanych aktów z USC, jeśli pracownik USC nie uzupełniał wszystkich danych jak należy to niestety często nie widzimy pełnych danych (najczęściej nie jest wprowadzone nazwisko rodowe ojca). Jeśli dziecko jest urodzone w mojej miejscowości to proszę pracowników mojego USC o naniesienie poprawek (co się aktualizuje od razu i w SI KDR też jest widoczne). Gorzej, jak dziecko jest urodzone w innej gminie i nie ma uzupełnionych wszystkich danych... Czasem proszę USC o wysłanie zlecenia do tamtej gminy o naniesienie poprawek (ale to może trwać kilka dni)
Masakra, mi by się nie chciało, w sumie zależy z kim się współpracuje, ale wtedy zakładasz że dane nazwisko ojca/matki dziecka podane we wniosku jest poprawne.
ubu pisze:nie żebym zauważył
xD

To jest masakra :D Ale chyba już pomału ten "BUM", fala wniosków się skończyła XD
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 22 lut 2019, 11:42

Bum się nie skończył, skończy się tak mniej więcej pod koniec tego roku może, wiem ile mam obecnie rodzin, a jeszcze więcej może przyjść, zważywszy że kiedyś dużo więcej było dużych rodzin, tak że u większości się on jeszcze nie skończy długo :/PS.

Domyślam się że nazwisk rodowych ojców się nie wpisuje bo przecież sa takie same :lol: ale jak to mówią nie mój cyrk i nie moje małpy ;)
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 22 lut 2019, 12:44

chodzi mi o to, że w ogóle to pole z nazwiskiem ojca jest puste, a nie powinno być
mkaz
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 22 lut 2019, 12:51

Co powinno być a nie jest to nie mój rejestr :lol:
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 22 lut 2019, 13:52

zgadzam się, że to nie nasz rejestr, niemniej jednak musimy zgodnie z ustawą weryfikować czy rodzice są rzeczywiście rodzicami dzieci ujętych we wniosku. Jeżeli nie żądasz od wnioskodawców aktów urodzenia (ja nie żądam), a w SI KDR dane rodziców są nieuzupełnione to nie bardzo te dane zostały zweryfikowane. Ja mam dostęp do ewidencji ludności mieszkańców mojej gminy, więc jeśli osoby były kiedykolwiek w mojej gminie zameldowane to mogę to sobie posprawdzać i robię adnotację na wniosku, że dane zostały potwierdzone. Jednak, jeśli osoba nigdy nie była "u mnie zameldowana" muszę polegać na tym co zweryfikuję w SI KDR. Jeżeli jest tam błąd, albo dane są niepełne to proszę pracowników USC o usunięcie oczywistych nieścisłości/braków. Nie mają z tym problemu. Jednakże tych danych niepoprawnych nie ma taż dużo, ale się zdarzają.
Robię tak, ponieważ nie będę się musiała w przypadku kontroli gęsto tłumaczyć dlaczego danej rodzinie przyznałam KDR, skoro nie dołączono do wniosku aktów urodzenia, małżeństwa, a w SI KDR nie ma wszystkich danych potwierdzających koligacje rodzinne (albo są z błędami).
To tylko mój punkt widzenia.
mkaz
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 22 lut 2019, 14:20

ok ok Prefekcyjny Panie z Urzędu :lol:
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 25 lut 2019, 16:15

Dzień dobry

u mnie w weryfikacji PESEL w ogóle nie ma nazwisk rodziców, tylko imiona nazwiska osoby którą weryfikuję, numer PESEL i dowód osobisty, miejsce urodzenia, zero danych o rodzicach, od niedawna zajmuję się kartą, ponoć było tak od zawsze...
mber
Praktykant
Od: 05 gru 2018, 11:26
NPP

Strona 24 z 31    [ Posty: 304 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x