Opowiedz o swych traumatycznych przeżyciach z SI KDR - Karta Dużej Rodziny

Strona 25 z 31    [ Posty: 304 ]

Napisano: 25 lut 2019, 16:54

bo nie rozwijasz małego trójkącika po prawej stronie, też go na początku nie zauważyłem, takie mało ważne nie rzucające się w oczy jak to bywa w SI KDR, jak otworzysz weryfikację PESEL, podążaj za czarnym małym trójkącikiem :lol:
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 26 lut 2019, 9:44

u mnie fala ludzi się nie zmniejsza, system działa jak chce, cały dzień wklepuje wnioski, a wczoraj ostatni próbowałam wprowadzić pięć razy i za każdym razem mnie wywalał w momencie kliknięcia ZAPISZ. Oczywiście nic się nie zapisało i więc 5 razy od nowa. Postanowiłam napisać na help-desc, bo podobno mieliśmy zgłaszać do nich złe działanie systemu, i wiecie co mi odpowiedzieli? "Zalecane jest korzystanie z systemu w godzinach rannych, bądź późno popołudniowych, kiedy system działa bez zarzutu".
Kpiny.
Czyli w wprowadzać wnioski w nadgodzinach.
Nie mam za tą "dodatkową" robotę która zajmuje mi pełne 8 godzin ani złotówki.
Po prostu kpiny.
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 26 lut 2019, 10:04

No więc własnie. Pamiętam jak wchodziło KDR kilka lat temu, to w ocenie skutków regulacji było pięknie wyliczone, że wprowadzenie jednego wniosku to tyle a tyle operacji, które pracownikowi powinno zająć około 45 min i potem to było przeliczone na podstawie minimalnej stawki godzinowej i stąd te piękne 13 złotych z groszami od jednego wniosku z waloryzacją. I teraz dostajemy wnioski które z punktu widzenia osoby która ma je wklepać się niczym nie różnią od wniosku na uprawnione dzieci. I tak trzeba wydać komplet, wytłumaczyć, potem te minimum 5 osób wklepać w system, zrobić weryfikację, ilość operacji do przeprowadzenia wzrosła, bo i trzeba pododawać osoby mogące wizualizować karty na swoich urządzeniach itd. seniorom składającym wnioski trzeba też poświęcić więcej uwagi, wytłumaczyć gdzie mogą skorzystać ze zniżek, to jest od stycznia robota na cały etat, ja praktycznie nic innego nie robię tylko wklepuję te wnioski, od początku roku było ich już ponad 150 gdzie w ubiegłych latach robiłem po 20-30 na rok, cierpią na tym moje pozostałe obowiązki bo czas pracy nie jest z gumy - ministerstwo proponuje mi za to 5 zeta z groszami od sztuki (brutto-brutto) i muszę się tym dodatkowo podzielić przynajmniej z kierownikiem który robi sprawozdania z zakresu KDR (a dziewczyny które wydają wnioski jak ja jestem zajęty mają za to nie dostać kasy w ogóle?). Czyli (przynajmniej) 3 bite miesiące pracy Ministerstwo wyceniło na jakieś 400-500zł netto w porywach. To jest kpina.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 26 lut 2019, 10:38

No właśnie, ja też nie widzę żeby wniosków ubywało
domi26
Stażysta
Od: 02 sie 2018, 13:20
Zajmuję się: ŚW,ŚR,KDR

Napisano: 26 lut 2019, 10:49

Ba... nawet sprzęt dali na KDRy, za którym chodziła później policja :lol: Macie święta rację bracia, tak to wygląda, iż tudzież nastąpiły złe czasy średniowiecza dla ludzi średniego wieku. Dodatkowa akcja za 5 zeta, wykańcza w naszej sytuacji nie jedną Panią i nie jednego faceta. Zacytuje tu słynnego wieszcza narodowego Pana Józefa od kur: "Ja wiedziałem, że tak będzie, ehe... ehe... ja wiedziałem że tak będzie...". Ale pamiętajcie, iż wszelki ciężki Wasz trud, nie pójdzie na marne, pracujecie nie tylko na dobrą zmianę dla naszego kraju, ale i na sukces wyborczy pomysłodawców, a jedyną pociechą niech wam będzie ta autentyczna i prawdziwa radość rodzica, który kiedykolwiek miał 3 dzieci i więcej na utrzymaniu, ten człowiek uciemiężony przez pierwszą PZPR i trzecią RP, wreszcie otrzymał cokolwiek od Państwa, jego radość i wdzięczność nie zna granic i z niej to kochani bracia i siostry czerpmy siłę i entuzjazm do coraz to większej pracy i wysiłku. Amen :lol:
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31

Napisano: 26 lut 2019, 12:47

UBU
BARDZO Ci dziękuję :D :D :D :D

Iks czy masz jakiś link, jakieś pismo cokolwiek mówiące o tych 45 min i kwocie 13zł 8-)
mber
Praktykant
Od: 05 gru 2018, 11:26
NPP

Napisano: 26 lut 2019, 13:48

Na lexie jest np. projekt ustawy razem z OSR, cytuję:
OSR pisze:Założenia:

MPiPS

Wydatki wynikające z centralnego wydruku Kart, a także koszt koordynacji programu i zawierania umów z podmiotami przystępującymi do programu będą kształtowały się na takim samym poziomie, jaki został określony dotychczas za ten okres w uchwale Rady Ministrów z dnia 27 maja 2014 r. w sprawie ustanowienia rządowego programu dla rodzin wielodzietnych oraz rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 27 maja 2014 r. w sprawie szczegółowych warunków realizacji rządowego programu dla rodzin wielodzietnych. Natomiast skutki finansowe realizacji zadania w zakresie obsługi przez gminy wniosków o wydanie Kart oraz sprawozdawczości z realizacji ustawy planuje się podwyższyć o 50%.

Planuje się, że zadania realizowane przez gminy (obsługa wniosków o wydanie Karty, sprawozdawczość z realizacji ustawy o Karcie Dużej Rodziny), będą finansowane ze środków budżetu państwa. Do szacunku wydatków w gminach przyjęto następujące założenia:

- obsługa wniosku - proponowany wzrost kosztów dla gmin w związku z realizacją zadań związanych z przyjmowaniem wniosku o wydanie Karty Dużej Rodziny i wydawaniem tych Kart z kwoty 8,93 zł do 13,40 zł (tj. z 45 min. do 68 min. czasu pracy) wynika z dodatkowych obowiązków dla realizatorów, takich jak: rozszerzenie zakresu obowiązków dotyczących postępowania administracyjnego kończącego się wydaniem decyzji administracyjnej, rozszerzenia obowiązków sprawozdawczych (dwa sprawozdania półroczne z realizacji ustawy

o rozszerzonym zakresie oraz sporządzane co najmniej raz w miesiącu sprawozdania na potrzeby wojewodów w zakresie monitorowania wydatków związanych z realizacją ustawy.

- koszt osobowy obsługi jednego wniosku - 13,40 zł (2 000 zł brutto /168 h/ 60 min. x 68 min.),

- koszt osobowy obsługi jednego wniosku o duplikat - 10% kosztu zwykłego wniosku - 10% x 13,40 zł = 1,34 zł (10% x 2 000 zł brutto /168 h/ 60 min x 68 min.),

- koszt osobowy obsługi jednego wniosku w związku z urodzeniem dziecka w rodzinie będącej w systemie lub w przypadku przyznania nowej Karty członkowi rodziny wielodzietnej, który był już posiadaczem Karty - 20% zwykłego wniosku - 20% x 13,40 zł = 2,68 zł (20% x 2 000 zł brutto /168 h/ 60 min x 68 min.).
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 26 lut 2019, 15:48

mkaz pisze:"Zalecane jest korzystanie z systemu w godzinach rannych, bądź późno popołudniowych, kiedy system działa bez zarzutu".
Kpiny.
Zgadzam się z tobą, to przecież jest chore... Szkoda po prostu komentować tej odpowiedzi help-desku, ich poziom odpowiedzi upadł do tego samego poziomu co jakość tego systemu.
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 27 lut 2019, 10:22

Iks bardzo dziekuję :D :D
a mam jeszcze takie pytanie : czy Wy posiadacie upoważnienia do prowadzenia spraw dotyczących KDR czy tylko Wasi przełożeni mają takie upoważnienia ?
mber
Praktykant
Od: 05 gru 2018, 11:26
NPP

Napisano: 27 lut 2019, 10:38

Technicznie rzecz biorąc uważam, że powinienem mieć imienne (i szkoleniowcy uważają tak samo), ale nie mam, natomiast jestem zgłoszony jako osoba realizująca z imienia i nazwiska i mam nadany login do systemu.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 25 z 31    [ Posty: 304 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x