Osoba nie płaci za usługi opiekuńcze
-
- Referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
Osoba nie płaci za usługi opiekuńcze
Osoba ma przyznane usługi opiekuńcze. Zalega z opłata już dwa miesiące. chodzenie, przypominanie i proszenie już nie działa. Czy macie wzór wezwania lub przetestowane jak postepować z takim klientem ?
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Osoba nie płaci za usługi opiekuńcze
Pismo z wskazaniem podstawy prawnej: art. 104 ust. 1 ustawy o pomocy społecznej z informacją, że kwota... zł będzie przedmiotem egzekucji administracyjnej. Potem normalnie upomnienie i tytuł wykonawczy do komornika skarbowego. Jeśli osoba ma dochody (renta, emerytura) to można nawet skutecznie opłaty wyegzekwować.
-
- Referent
- Kontakt:
Dzięki Jacobs. Jeśli mogę skorzystać jeszcze z Twojego doświadczenia, mam w usługach klienta, który notorycznie obraża osoby świadczące usługi opiekuńcze. zachowuje się po chamsku, używa wulgarnych słów traktuje ją jak służącą i jest roszczeniowy. Rozmowy także nie przynoszą rezultatów. Gdzie jest granica, gdy można odmówić usług?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Pomoc Społeczna
- Kontakt:
Ja co prawda nie Jacobs ale:male pisze:Dzięki Jacobs.
- w mojej ocenie - art. 11 ust 2 - brak współdziałania z pracownikiem - określałaś z osobą, że nie może być chamska - skoro jest no to brak współdziałania. Zgodnie z art., 4 osoba jest ZOBOWIĄZANA do współdziałania.
można też dodać art. 11 ust 11 - wykorzystywanie świadczeń niezgodnie z przeznaczeniem.
-
- Referent
- Kontakt:
Dziękuję wszystkim, chcącym wziąć udział w dyskusji. I Tobie też 12groszy ! 

-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ja też idę w stronę marnotrawienia przyznanych świadczeń i uchylam usługi - bez pardonu. To nie jest tak, że pracownik może być poniżany i wyzywany w pracy. Sprawa ma dwa końce - kiedyś opiekunka też może mieć słuszne pretensje do pracodawcy, że jej warunki pracy są urągające. Rozwiązaniem jest zastosowanie wykazu usług, które u danej osoby mają być świadczone - jeśli klient szuka służącej "od wszystkiego" to może poszukać na tzw. otwartym rynku. Niech opiekunka napisze protest do pracodawcy, socjalni sprawdzą czy klient uniemożliwia wykonywanie ustalonego zakresu usług (nawet zachowując się słownie agresywnie), uchylasz i niech się odwołuje.male pisze:mam w usługach klienta, który notorycznie obraża osoby świadczące usługi opiekuńcze. zachowuje się po chamsku, używa wulgarnych słów traktuje ją jak służącą i jest roszczeniowy. Rozmowy także nie przynoszą rezultatów. Gdzie jest granica, gdy można odmówić usług?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Pomoc Społeczna
- Kontakt:
O to, to to .. dokładnie.jakobos pisze:Niech opiekunka napisze protest do pracodawcy, socjalni sprawdzą czy klient uniemożliwia wykonywanie ustalonego zakresu usług (nawet zachowując się słownie agresywnie), uchylasz i niech się odwołuje.
-
- Referent
- Kontakt:
Dziękuje raz jeszcze Wam obu za merytoryczną poradę. Pozdrawiam gorąco w ten upał. 

Oprócz Osoba nie płaci za usługi opiekuńcze - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
umieszczenie dziecka z ZOL w DPS
czy wliczac dochód z gosp. rolnego gdy jest renta
co zrobić z osobą samotną z zaburzeniami psychicznymi
Zasiłek stały - czy dobrze myślę?
Działania środowiskowe na rzecz mieszkańców
Nowa uchwała rady - usługi - wzór decyzji zmieniającej
stały - obliczanie na przyszłość
Wynagrodzenie dla opiekuna - wysokość
szkolenie z Sygnity stypendia i dodatek mieszkaniowy
Strona internetowa nowego oprogramowania MOUS
świadczenie pieniężne na zakup posiłku
jak poprawnie wyliczyć zasiłek okresowy