Zasiłek stały - czy dobrze myślę?

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
mały_gopsik
Praktykant
Zajmuję się: PS/SR/FA/ŚW
Kontakt:

Zasiłek stały - czy dobrze myślę?

Post autor: mały_gopsik »

Witam wszystkich.
Pytanie dotyczy wysokości zasiłku stałego.
Klient złożył wniosek na zasiłek stały w czerwcu. Dotychczas pobierał zasiłek w innym ośrodku tam zrezygnował od czerwca i przyszedł złożyć wniosek u nas. Dostał decyzję zakańczającą zasiłek stały wraz ze składką zdrowotną z tamtego ośrodka. Dochodem jest zasiłek pielęgnacyjny. Z tamtego ośrodka pobierał stały w kwocie 548 zł. Wywiad zrobimy w czerwcu. Dochód z maja czyli zasiłek pielęgnacyjny w kwocie 184,42 zł.
Czy dobrze myślę że u nas będzie miał mniejszy zasiłek niż w tamtym ośrodku?

Ponadto pan ma zasądzone alimenty łącznie 500 zł ale niestety nie płaci w całości tylko 50 zł miesięcznie bezpośrednio do komornika. Czy te alimenty odliczyć od jego dochodu? Jeżeli tak to wtedy jeszcze inny zasiłek stały wychodzi.

Czy powinien dostać zasiłku stałego - 516,58 (701 - 184,42) czy 566,58 (184,42 - 50 zł alimentów = 134,42, 701 - 134,42 = 566,58)

Poproszę o wsparcie w tej sprawie.
tito167
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Zasiłek stały - czy dobrze myślę?

Post autor: tito167 »

Witam. Moim zdaniem: jeśli są to alimenty bieżące to odliczyć od dochodu, ale zaświadczenie komornika ile faktycznie poszło na alimenty, a ile na koszty - odliczyć faktyczne alimenty.
ODPOWIEDZ