sprawa sikerowana do prokuratury - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 24 paź 2013, 15:09

Osoba wniosła pismo do prokuratury że wobec niej jest stosowana przemoc ze stony wnuczki , która mieszka w tym samyn domu , ale prowadza dwa odzielnne gospodarstwa domowe. W trakcie prowadzonego postępowania i przesłuchania pokrzywdzonej Policja założyła Niebieską Kartę - czy słusznie
~renata

Napisano: 24 paź 2013, 15:34

powiem ci, że u mnie policja za każdym razem zakłada nk jeśli jest zawiadomienie do prokuratury, chyba takie maja prikazy , żeby tak robić. trochę to jest bez sensu, bo robią to nawet wtedy, kiedy znaja środowisko i wiedzą, że tam nie ma przemocy
~japitole

Napisano: 29 paź 2013, 0:50

Policja ma obowiazek wypełnienia karty \"A\" po każdej interwencji, gdzie zachodzi podejrzenie stosowania przemocy. Niestety tak się utarło, że kartę \"A\" policjanci mają obowiązek wypełnić również wtedy, gdy przyjdzie osoba pokrzywdzona na policję i złoży zawiadomienie o znęcaniu się nad nią. Choć to wydaje się nielogiczne (bo przecież fizycznie policjant nie był na interwencji domowej) to jednak zawiadomienie o znęcaniu daje wyobrażenie o podejrzeniu stosowania przemocy. Jest to także w tym przypadku powód do wszczęcia procedury lub kontynuowania procedury będącej już w toku.
~Jerry

Napisano: 06 lis 2013, 16:54

,,...zawiadomienie i znęcaniu daje wyobrażenie o podejrzeniu stosowania przemocy\'\'. Przecież to jest oczywiste! Znęcanie się, to wielokrotne stosowanie zachowań przemocowych /mówiąc bardzo prosto, nie siląc się na wyszykany język/. A propos policji. W tej służbie, wdrażane są tzw. kwestionariusze szacowania ryzyka, które mają pomóc policjantom w subiektywnej ocenie sytuacji, w której podjęli interwencję. Od 2014 r. będą się nimi posługiwali policjanci w całym kraju.
~kaśka

Napisano: 06 lis 2013, 21:02

~kaśka

Nawiązując do Twojej wypowiedzi o nowych kwestionariuszach dla policji i ..subiektywnej -jak piszesz dalej , ocenie sytuacji podczas interwencji .Tak zwyczajnie - po prostu posłuchaj.

Subiektywizm - to kierowanie się w działaniu oraz w ocenie faktów wyłącznie własnym sposobem widzenia, stronniczość
( nieodłącznym niemalże elementem są emocje)- to przeciwieństwo obiektywnej oceny sytuacji- jakiegoś wydarzenia.

Życzmy sobie jednak aby - policjanci Obiektywnie oceniali zastaną sytuację..podczas interwencji.

P.S.
Poprawisz Jerrego - całkiem niepotrzebnie , dlatego zabieram głos....on nie potrzebuje adwokata w mojej osobie - ale na przyszłość się zastanów.

To o czym piszesz to Nowe narzędzia szacowania ryzyka- w postaci tzw: algorytmów i kwestionariuszy - które mają rzekomo zwiększyć skuteczność podejmowanych działań przez policję, ogólnie mówiąc - ochronę i bezpieczeństwo przede wszystkim dzieci , kobiet i osób starszych - wdrożono już program pilotażowy - a tak naprawdę chodzi o kasę z wprowadzonych zmian .. nie o zwiększenie skuteczności , zresztą jesteś inteligentna - domyślisz się sama, prędzej czy później

wersja z kasą - to moja subiektywna ocena

~emilka

Napisano: 07 lis 2013, 0:17

Z pewnością Jerry nie potrzebuje adwokata w osobie Emilki. I nad tym nie potrzeba się zastanawiać.
~kto

Napisano: 07 lis 2013, 9:51

~kto-
Absolutnie masz rację- ale ja nie sugerowałam -żeby ktokolwiek to robił-w tej kwestii konkretnie. Nie jest to szczyt moich marzeń.
\"zastanowić się ... \"- nad tym co się pisze- szczególnie jeśli chce się kontrargumentować czyjąś wypowiedź, powołując się przy tym na źródła..
I tyle..po co ciągnąć wątek.?

~emilka

Napisano: 07 lis 2013, 15:04

ale ja miałam całkiem co innego na myśli.Nie wiem skąd te emocje i ta polemika. Nie było też moim celem konkurować z Jerrym. A co kwestionariuszy dla policji, to o jakie pieniądze tu może chodzić?
~kaśka

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x