osobne gospodarstwo domowe - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 18 wrz 2015, 10:44

to Wnioskodawca ma obowiązek wskazania istnienia przesłanek faktycznych( udowodnienia danej okoliczności), z których chce wywodzić określone skutki prawne.
innymi słowy mówiąc to matka ma wykazać, że prowadzi odrębne gospodarstwo domowe i podobnie sytuacja ma się z synem. I nie wystarczy tu samo oświadczenie woli ( prowadzę osobne gospodarstwo tak jest i koniec kropka - odpieprzcie się ! :) )
Wiadomo , że w praktyce nie jest to łatwe zadanie dla pracownika , żeby udowodnić daną okoliczność ... tylko , że problem jest w tym , że to błędne rozumowanie , ponieważ jak napisałem na początku to matka i syn powinni udowodnić , że mieszkają osobno i w związku z tym należą im się odrębne dodatki...
brodafix

Napisano: 18 wrz 2015, 11:44

My mieliśmy ostatnio taki przypadek gdzie w mieszkaniu 2 pokojowym socjalnym mieszka byłe małżeństwo Pan zajmuje jedneN pokój a Pni drugi i prowadzą osobne gospodarstwa.
Każdy z nich płaci po połowę za czynsz. Każdy miał potwierdzenie wpłaty za swoją cześć. Dodatek mieszkaniowy chciała Pani wiec po konsultacjach zrobiłam tak. DO wyliczenia wzięłam powierzchnie pokoju Pani i 1/2 powierzchni proporcjonalnie kuchni,łazienki i korytarza. Wyliczyłam czynsz i do kwoty tego czynszu zrobiłam dotacje.

U nas też często jest problem z osobnym lub wspólnym gospodarstwem domowym.Najczęściej przeprowadzamy rozprawę administracyjną i tam szczegółowo opisują na czym to osobne gospodarstwo polega. Zdarza się ze w pomocy społecznej maja osobne a u nas wspólne.
ABS

Napisano: 18 wrz 2015, 13:12

my robimy tak liczymy 2osoby i dochody dwóch osób i informujemy żeby się zdecydowali z czego chcą korzystać sprawdzamy co dla tej rodziny jest korzystniejsze czasem dodatek jest taki mały że nie ma wpływu na dochody tych 2 osób i opieka mając tą wiedzę nie zmniejsza zasiłku stałego ale też informujemy opiekę że dodatek przyznano na 2 osoby i na tym koniec Dlatego bywają tacy klienci co rezygnują z dodatku mieszkaniowego żeby nie stracić zasiłku stałego bo w rozliczeniu na 2 osoby mogą dostać albo b. mały albo wcale a dodatek też im duży nie wychodzi
zek1

Napisano: 18 wrz 2015, 18:29

oj tam oj tam ........ całą krecią robotę robią pracownicy opsu aby dać nygusowi dodatek stały w pełnej wysokości nakłaniają go aby oświadczył że prowadzi odrębne gospodarstwo domowe i wtedy nie liczy się dochodów innych domowników które mogły by wpłynąć na jego zasiłek.
Ale my musimy się opierać na dowodach a dowodem jest wywiad środowiskowy z opsu oraz decyzja w której uzasadnieniu napisano że X prowadzi odrębne gospodarstwo domowe........ ciekaw jestem jak podważycie jednobrzmiące oświadczenia obu stron czyli matki i syna .... ?
Jak chcą to niech mają powierzchnia jest nie wielka i jeszcze dzielimy ją na udziały tak samo i opłaty a wiec może dojść do tego że albo matka albo syn tego dodatku nie dostaną z uwagi że procent dochodu przewyższa wydatki. Nie raz miałem taki przypadek i nawet odwołania a więc śmiało można przyznać 2 dodatki ;) ENTER i do przodu....... za odmowę nikt wam nie podziękuje ordera z kartofla również nie dostaniecie a jakieś zgniłe jajo w waszą stronę polecieć może ..... :lol:
buziaczki moje dziobaski i miłego łykędziku życzę
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 22 wrz 2015, 14:43

No właśnie, zasiłek stały, osobne gospodarstwo itd. Małe ww proszę powiedz jeszcze, czy opłaty potwierdza i wylicza Ci proporcjonalnie zarządca na wniosku, czy zarządca pisze za całość mieszkania a Ty wyliczasz sam?
qwertyu

Napisano: 28 wrz 2015, 14:28

Oddzielne gospodarstwa matki i syna?
Na kogo jest umowa lokalu?
Jeżeli na matkę to mama dostaje, a syn nie ma tytułu prawnego i odmowa skoro chcą oddzielnie.
Nie wiem jak u Was, ale u mnie w komunalnych jest paragraf, który zabrania podnajmu, użyczenia itd. bez zgody zarządcy, więc jakakolwiek umowa mamy z synem nie daje mu tytułu prawnego, a wiem, że u mnie nie wyrażają na to zgody.
Gorszy przypadek, gdy jest to mąż z żoną, ale w tym przypadku przeliczyłbym powierzchnię i wydatki odpowiednio.
Nowy19

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x