Oświadczenie czy zaświadczenie o zarobkach - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 30 cze 2014, 15:15

Przyszedł do nas wywiad alimentacyjny dotyczący DPS ze świata. W DPS mieszka niepełnosprawny syn osoby, z którą przeprowadzany był wywiad. W wywiadzie tym mam przyjęte oświadczenie od osoby o wysokości wynagrodzenia. Z podanej wysokości wynikałoby, ze osoba ta nie kwalifikuje się do ponoszenia odpłatności za pobyt syna w DPS, czyli że mam nie zawierać z tą osobą umowy w sprawie odpłatności. Czy powinnam brać to oświadczenie pod uwagę- dać mu wiarę? Koleżanka mówiła mi, że jeżeli ktoś podaje ile zarabia tylko na oświadczeniu, to powinien podać kwotę brutto z wyszczególnieniem składek, a nie samą kwotę netto. Chcę napisać pismo do Ośrodka, który przeprowadzał wywiad, aby wezwał tę osobę do przedstawienia sowich zarobków- nie wiem zaświadczenie o zarobkach albo wystąpił do zakładu pracy tej osoby. Nie jestem pracownikiem socjalnym- pracuję w sekcji świadczeń- sporządzam umowy i wydaje mi się to nie do końca dobrze posługiwać się tylko oświadczeniem. Jeżeli jest jakieś odniesienie prawne- przepis, to prosiłabym o podanie na to żeby ten ośrodek ze świata zarządał od klienta zaświadczenie o zarobkach cz coś, a nie wysyłał mi "gołe" oświadczenie.
Martex
Referent
Od: 21 kwie 2010, 12:02
Zajmuję się:
Strona WWW: http://www.ops.pl

Napisano: 30 cze 2014, 15:37

art.107 5a
peela

Napisano: 30 cze 2014, 15:39

107 5b pkt 7 jest zaświadczenia albo oświadczenia
peela

Napisano: 03 lip 2014, 20:59

peela pisze:107 5b pkt 7 jest zaświadczenia albo oświadczenia
można zaświadczenia i oświadczenia
https://www.refundacja.rehab.net.pl
Gość

Napisano: 08 lip 2014, 14:35

lub nie oznacza i,więc albo oświadczenie o zarobkach,albo zaświadczenie :)nie dajmy sie zwariować
peela

Napisano: 31 lip 2014, 14:33

Art. 107 ust.5ab pkt 7) mówi o zaświadczeniu albo oświadczeniu o wysokości wynagrodzenia z tytułu zatrudnienia, zawierającego informacje o wysokości potrąconej zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenie zdrowotne, składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe w części finansowanej przez ubezpieczonego oraz składki na ubezpieczenie chorobowe;
- zatem w oświadczeniu winny być zawarte informacje dot. zaliczki i składek, a ponadto klient powinien w oświadczeniu zawrzeć klauzulę "Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia" (art. 57 ust.3c)
Percia

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x