Póki co, brońmy sie przed wywiadami do św. rodzinnych, bo jest tego naprawdę dużo - przeciętnie dojdzie ok. 20 środowisk i więcej, wiec szlak mnie trafia, ze znow za darmo
zmiany miały być zawarte w tej zmianie ustawy o św rodzinnych co nam da zmiana ustawy o pomocy społecznej .... jak już od maja robimy za free a zmiany moze wejdą a moze nie ....
No właśnie!!! Zastanawia mnie, dlaczego mozna nam wcisnąć wszystko, a my jak te baranki na wszystko potulnie się godzimy Zespoły interdyscyplinarne zżerają masę czasu i energii, to jeszcze to. Nie wkurza Was to?
to jest przerażające .................. coraz bardziej zastanawiam sie nad zmianą zawodu ....naprawde..... nasz papież powiedział ... chrześcijanin chrześcijanowi
1. Ustalając prawo do zasiłku dla opiekuna za okres, o którym mowa w art. 2 ust. 2 pkt
2, organ, o którym mowa w art. 5 ust. 1, zwraca się do kierownika ośrodka pomocy
społecznej o przeprowadzenie rodzinnego wywiadu środowiskowego, na zasadach
określonych w przepisach o pomocy społecznej, w celu potwierdzenia faktu sprawowania
opieki przez osobę ubiegającą się o zasiłek dla opiekuna.
2. Wywiad przeprowadza się w miejscu sprawowania opieki nad osobą niepełnosprawną.
3. Aktualizację wywiadu przeprowadza się co 6 miesięcy, jeżeli do końca okresu, na
który zostało ustalone prawo do zasiłku dla opiekuna, pozostało więcej niż 3 miesiące,
oraz w każdej sytuacji, gdy zaistnieją wątpliwości co do faktu sprawowania
opieki przez osobę pobierającą zasiłek dla opiekuna. Organ, o którym mowa w art.
5 ust. 1, zwraca się do kierownika ośrodka pomocy społecznej o przeprowadzenie
aktualizacji wywiadu.
Czemu w ludzkości jest tyle życzeniowej złośliwości? Taki Pegaz, na ten przykład, to się cieszy że pomoc społeczna z nowym rokiem zamieni się w totalne nic i pracownicy socjalni wylądują na bruku? Tak się złowieszczo cieszy żeby się jakoś dowartościować czy z innych powodów?
Tak sobie myślę, że nawet jeśli ustawa zostanie znowelizowana to będą okresy przejściowe. Nie zrobią grubej krechy i nie zdecydują, że od 01.01.2015 będzie coś totalnie innego. Bo nie jest to możliwe. Trzeba wypłacać przez jakiś czas zasiłki stałe ludziom, którym przyznano je decyzją sprzed 10 lat...
Czemu Pegazie straszysz nas zmianami, ja się pytam?