Pani mieszka/nie mieszka...

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Pani mieszka/nie mieszka...

Post autor: Krwawa »

Wiele jest tu spraw - jak ładnie to ujął @PCW powyżej - nieostrych. Wspominałam powyżej o centrum życiowym wnioskodawczyni - w zasadzie jej mieszkanie jest nim, bo pani ponosi koszty za to mieszkanie (stąd moja poprzednia sugestia, że pani powinna mieszkanie swe wynająć). Mówimy, że pani nie zamieszkuje pod swoim adresem, ale co to znaczy? Czasem ktoś np. mieszka w swoim mieszkaniu tydzień, a 3 tygodnie siedzi u mamy na wsi i wtedy uważamy, że osoba zamieszkuje. Gdzie jest granica? Myślę, że ta pani bywa w swoim domu... A zużycie prądu - nie ma wymogu, że ubiegający się o dodatek ma obowiązek korzystania z elektryczności. ;)

Znowu uderzamy w mur nieprecyzyjnych zapisów naszej ustawy i ambiwalencji interpretacji.
AniaDodatki
Stażysta
Zajmuję się: DM/DE/CEIDG/ALKO
Kontakt:

Post autor: AniaDodatki »

Nie wiem jak u Was wyglądają opłaty za śmieci, u mnie jest tak, że właściciele składają deklaracje ile osób jest pod danym adresem, u niej brak deklaracji od 2013 roku, czyli znaczy że nikt nie mieszka pod tym adresem. Po rozmowie z prawnikiem: mam pozbierać dokumenty, które mówią o tym że nie mieszka (informacja z referatu opłat za odpady, informacja z ZGM, że lokal jest niezamieszkały, przesłuchanie strony na okoliczność) i dać odmowę. Kobieta chyba za bezcen kupiła mieszkanie w złym stanie, mieszka u brata piętro wyżej, bierze dodatek, który właściwie w całości pokrywa opłaty miesięczne, więc w sumie Gmina utrzymuje mieszkanie, które stoi puste... A to chyba nie o to chodzi?
Sabinka
Praktykant
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne.
Kontakt:

Post autor: Sabinka »

Przyznanie dodatku w tej sytuacji jest nie do przyjęcia. Odmówić. dowodów, że ta osoba nie mieszka jest aż nadto. Jeśli zrobicie inaczej, to ile zamierzacie to ciągnąć ? Oczyścić sytuację i finito.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Post autor: PCW »

Mogę się zgodzić. Mój poprzedni wpis dotyczył przede wszystkim czasu przeszłego.
AniaDodatki pisze:... w ogóle nie powinniśmy tego ruszać...dać jej dodatek jak zawsze i po problemie...
Niekoniecznie. Całkiem różnie trzeba traktować każdy nowy dodatek niż te wcześniej przyznane. Te drugie ciężko ruszyć m.in. z braku podstaw prawnych i można polemizować w tym zakresie nawet z ww. prawnikiem. Wystarczy zauważyć, że ustawa nie uzależnia prawa do dodatku od faktu zamieszkiwania (czy ktoś widzi tam taki warunek? :shock: ).
Nowy dodatek to formalnie nowa sytuacja. Jednak nawet teraz — jak wynika z dyskusji — niekoniecznie odmawiać. Skoro teraz niekoniecznie, to tym bardziej wątpliwy sens gmerania w zaszłościach.
AniaDodatki
Stażysta
Kontakt:

Art. 2 "osobom mieszkającym".

Dlatego napisałam pisma i będę czekać
PCW
VIP
Zajmuję się:

Ale jest tam tez:
Dodatek mieszkaniowy (...) przysługuje:
1) najemcom oraz podnajemcom lokali mieszkalnych ...
3) (...) właścicielom samodzielnych lokali mieszkalnych;
4) innym osobom mającym tytuł prawny do zajmowanego lokalu mieszkalnego i ponoszącym wydatki związane z jego zajmowaniem;
5) osobom zajmującym lokal mieszkalny bez tytułu prawnego, oczekującym na przysługujący im lokal zamienny albo socjalny.

W powyższych przypadkach warunek zamieszkiwania najwyraźniej nie obowiązuje Skoro tak, to moim zdaniem inne osoby trzeba podobnie traktować (dotyczyłoby to praktycznie tylko lokatorów niektórych mieszkań spółdzielczych). Skoro „owa Pani jest właścicielką”, to jak widać warunek zamieszkiwania z tego artykułu jej raczej nie dotyczy. W żadnym innym ja nie znajduję.
AniaDodatki
Stażysta
Kontakt:

No to powiem Wam, że okazuję się, że odkąd pani kupiła owe mieszkanie, UWAGA, nigdy tam nie mieszkała! A to, że mieszka u brata, to też wątpliwa sprawa. I również nie sądzę, że bywa w mieszkaniu, bo od 2004 roku może odebrała ze 3-4 decyzje, reszta to same zwroty, a mieszkając w tym samym bloku chyba od czasu do czasu spojrzałaby w skrzynkę...? Wody też na pewno nie zużywa, prądu również, do gazu się nie podłączyła.

Po rozmowie z szefem - mamy dać odmowę, ale nie bawić się w zwroty...

Tak więc podpowiecie mi podstawę prawną?
PCW
VIP
Zajmuję się:

Proponuję zastosować art.7 ust. 4, przy czym należałoby wysłać zawiadomienie o wywiadzie z ostrzeżeniem, że planuje się zażądać oświadczenia o stanie majątkowym, zaś unikanie wywiadu będzie traktowane jako złożenia oświadczenia.
Alternatywnie zapewne będzie można zastosować ust. 3 pkt 2.
ODPOWIEDZ