ale tu nie chodzi chyba o to jak robią "niektóre OPS", tylko jak to w zgodzie z przepisami powinno być zrobioneNiektóre OPS wydają wówczas decyzje (lub postanowienia - nie pamiętam) o nienależnie pobranym świadczeniu (zasiłku)
noteev pisze:W dalszym ciągu sądy stoją na stanowisku, że przeszkodą do przyznania ŚP jest pobieranie SZO/ZDO. I wiesz co, to się nigdy nie zmieni...
NSA od grudnia 2018 już stoi na odmiennym stanowisku. Jak długo będą przy swoim stanowisku obstawać WSA?W ocenie Naczelnego Sądu Administracyjnego nie zachodzi konieczność rezygnacji przez skarżącego z przyznanego już świadczenia przed otrzymaniem zapewnienia organu, że drugie z tych świadczeń rzeczywiście zostanie przyznane. W tym zakresie wskazanie Sądu I instancji, że przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego wymaga uprzedniego wyeliminowania z obrotu prawnego decyzji przyznającej zasiłek dla opiekuna nie zasługuje na akceptację.
@kronos79, mam do Ciebie hipotetyczne pytanie: czy w związku z tym, przyznałbyś ŚP osobie, która ma ustalone prawo do SZO/ZDO?poinformować stronę, że wyłączną przeszkodą do jego przyznania pozostaje jedynie pobieranie zasiłku dla opiekuna
Sami sobie i wnioskodawcom problemy stwarzacie.POCAHONTAS pisze:no moje sko jeszcze chyba nie doczytało wyroku NSA, bo kaze nam wyeliminowac decyzje zdo, zawiesic postępowanie ws. Sp do czasu kiedy wyeliminujemy z obrotu zdo i potem dopiero rozpatrzyc wniosek na sp.
Problem leży w zupełnie innym miejscu. Żaden z opiekunów nie chce nikogo oszukać i pobierać dwóch świadczeń jednocześnie, to jest tylko i wyłącznie Wasza interpretacja, którą przelewacie na papier.noteev pisze:@kronos79, mam do Ciebie pytanie: czy w związku z tym, przyznałbyś ŚP osobie, która ma ustalone prawo do SZO/ZDO?poinformować stronę, że wyłączną przeszkodą do jego przyznania pozostaje jedynie pobieranie zasiłku dla opiekuna
To jest natomiast pewne wyjście naprzeciw problemowi, ale w dalszym ciągu nie oznacza braku potrzeby uchylenia prawa do wcześniejszego świadczenia. Sąd mówi o sprawdzeniu, czy strona spełnia wszystkie pozostałe przesłanki do przyznania i dopiero, gdy organ stwierdzi, że spełnia - należy uchylić prawo do SZO/ZDO.W ocenie Naczelnego Sądu Administracyjnego nie zachodzi konieczność rezygnacji przez skarżącego z przyznanego już świadczenia przed otrzymaniem zapewnienia organu, że drugie z tych świadczeń rzeczywiście zostanie przyznane
Hipotetycznie odpowiem.noteev pisze:@kronos79, mam do Ciebie hipotetyczne pytanie: czy w związku z tym, przyznałbyś ŚP osobie, która ma ustalone prawo do SZO/ZDO?poinformować stronę, że wyłączną przeszkodą do jego przyznania pozostaje jedynie pobieranie zasiłku dla opiekuna