Pani pobiera SZo, teraz chce ŚP - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 5    [ Posty: 45 ]

Napisano: 04 mar 2019, 15:33

@Krzysztof, to już zależy od Agnieszki, czy przyzna jej ŚP, ale jeśli nie przyzna, to dzięki uchylonemu prawu do SZO, chociaż otworzy opiekunowi drogę do tego, żeby SKO mogło przyznać. W przypadku braku uchylonego prawa do SZO, taka droga jest zamknięta, bo SKO będzie musiało podtrzymać decyzję organu I instancji.

A wytłumacz mi, jakie to zachodzą inne okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń, żeby można uchylić decyzję w trybie art. 32...??
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 04 mar 2019, 15:36

noteev pisze:@Krzysztof, czy Ty naprawdę tego nie rozumiesz, czy nie chcesz tego zrozumieć? Już Ci kiedyś pisałem, że - zgodnie z naszą ustawą - nie ma możliwości przyznać ŚP, bez uchylenia prawa do SZO, bo art. 17 ust. 5 pkt 1 lit. b to wyklucza...
Oczywiście wniosek na ŚP może złożyć, ale jednocześnie musi złożyć prośbę o uchylenie prawa do SZO, gdyż w innym przypadku dostanie odmowę i żadne SKO prawa do ŚP jej nie przyzna.

noteev Ty sam uchylasz? nie wymagasz aby strona napisała prośbę o uchylenie?
Agnes87
Stażysta
Od: 22 wrz 2015, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 04 mar 2019, 15:40

@Agnes87, nie ma podstawy prawnej do uchylenia świadczenia bez zgody strony
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 04 mar 2019, 15:45

no właśnie dlatego się zastanawiam jak to zrobić według tego co pisze kolega powyżej.
Agnes87
Stażysta
Od: 22 wrz 2015, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 04 mar 2019, 15:48

@Krzysztof znany jest z tego, że jest naprawdę znakomitym teoretykiem stosowania prawa ;)

P.S. @Krzysztof, bez obrazy :D
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 04 mar 2019, 16:11

noteev pisze:@Krzysztof
A wytłumacz mi, jakie to zachodzą inne okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń, żeby można uchylić decyzję w trybie art. 32...??
złożony wniosek o korzystniejsze świadczenie rodzinne przez osobę uprawnioną, gdyż w związku ze zbiegiem uprawnień do SZO oraz do ŚP przysługuje prawo wyboru jednego ze świadczeń wymienionych w przepisie (art. 27 ust. 5 ustawy o świadczeniach rodzinnych)
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 04 mar 2019, 20:27

Wybacz, ale samo złożenie wniosku na ŚP nie jest żadną okolicznością mającą wpływ na jej prawo do SZO i na pewno nie stanowi przesłanki do uchylenia decyzji w trybie art. 32. Natomiast przepis art. 27.5 mówi o wyborze świadczenia, a to oznacza, że uchylenie decyzji nie następuje z urzędu, ale właśnie na wyraźny wniosek, w którym osoba uprawniona rezygnuje z jednego świadczenia i ubiega się o inne świadczenie. Nie może działać to wymiennie, bo inne są przesłanki do przyznania ŚP, a inne do SZO. I nawet jeśli taki wniosek zostanie złożony, to wcale nie jest pewne, że organ świadczenie przyzna...
Nie chce mi się też wierzyć w to, żeby jakiś sąd uznał samą okoliczność złożenia wniosku, jako przesłankę do zmiany decyzji bez zgody strony.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 04 mar 2019, 23:37

noteev pisze:..... Nie chce mi się też wierzyć w to, żeby jakiś sąd uznał samą okoliczność złożenia wniosku, jako przesłankę do zmiany decyzji bez zgody strony.
Wyrok WSA w Bydgoszczy sygn akt II SA/Bd 632/18 z dnia 28-08-2018
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/B0D2F14A38
" Jak wspomniano wyżej, z akt sprawy w żaden sposób nie wynika, aby organ pouczył skarżącą o treści art. 27 ust. 5 u.ś.r. Podkreślenia w tym miejscu wymaga to, że wysokość świadczenia pielęgnacyjnego, o przyznanie którego skarżąca wnosiła w niniejszej sprawie, jest znacznie wyższa (zgodnie z art. 17 ust. 3 u.ś.r., przysługuje ono w wysokości 1477,00 zł miesięcznie, kwota podana zgodnie z obwieszczeniem Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 10 listopada 2017 r. w sprawie kwoty świadczenia pielęgnacyjnego na 2018 r., M.P.2017.1014) niż specjalnego zasiłku opiekuńczego, który skarżąca otrzymuje (zgodnie art. 16a ust. 6 u.ś.r., przysługuje on w wysokości 520,00 zł miesięcznie).

W praktyce oznacza to możliwość wyboru przez osobę wnioskującą świadczenia korzystniejszego, z czym wiąże się jednocześnie konieczność rezygnacji z dotychczas otrzymywanego. W realiach sprawy temu wymogowi skarżąca nie uczyniła zadość, nie zwróciła się bowiem, wraz z wnioskiem o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego, o uchylenie w trybie art. 155 K.p.a. decyzji przyznającej specjalny zasiłek opiekuńczy (zgodnie z tym przepisem, decyzja ostateczna, na mocy której strona nabyła prawo, może być w każdym czasie za zgodą strony uchylona lub zmieniona przez organ administracji publicznej, który ją wydał, jeżeli przepisy szczególne nie sprzeciwiają się uchyleniu lub zmianie takiej decyzji i przemawia za tym interes społeczny lub słuszny interes strony).

Przede wszystkim należy jednak zwrócić uwagę na to, że ustawa o świadczeniach rodzinnych zawiera w tym zakresie autonomiczną regulację, stanowiącą odpowiednik art. 155 K.p.a. Jej art. 32 ust. 1 stanowi, że organ właściwy oraz wojewoda mogą bez zgody strony zmienić lub uchylić ostateczną decyzję administracyjną, na mocy której strona nabyła prawo do świadczeń rodzinnych, jeżeli uległa zmianie sytuacja rodzinna lub dochodowa rodziny mająca wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych, członek rodziny nabył prawo do świadczeń rodzinnych w innym państwie w związku ze stosowaniem przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, osoba nienależnie pobrała świadczenie rodzinne lub wystąpiły inne okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń, przy czym zmiana decyzji na korzyść strony nie wymaga jej zgody (ust. 1a) i wszczęcie postępowania w sprawie zmiany decyzji ustalającej prawo do świadczeń rodzinnych na korzyść strony, w zakresie zmiany wysokości świadczeń, następuje z urzędu (ust. 1b)."

Słuszny interes Strony = prawo wyboru świadczenia korzystniejszego = zmiana wysokości świadczenia poprzez zmianę zasiłku na świadczenie pielęgnacyjne = rezygnacja z zasiłku i przyznanie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego
Ciekawostka: Sądy orzekają, iż można przeprowadzić uchylenie zasiłku i przyznanie świadczenia w jeden dzień i orzec o tym w jednej decyzji.
"Z doświadczenia" wiem, a nie chwaląc się przeczytałem kilkaset decyzji SKO i MOPS oraz podobną ilość wyroków WSA i NSA, że organy nie rzadko, najpierw wydaja decyzję o przyznaniu prawa do świadczenia, a następnie uchyla się prawo do zasiłku.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 05 mar 2019, 9:27

"Z doświadczenia" wiem, a nie chwaląc się przeczytałem kilkaset decyzji SKO i MOPS oraz podobną ilość wyroków WSA i NSA, że organy nie rzadko, najpierw wydaja decyzję o przyznaniu prawa do świadczenia, a następnie uchyla się prawo do zasiłku.
czytam i czytam, ale to już lekkie przegięcie
Na jakiej podstawie można przyznać ŚP skoro osoba pobiera SZO??????????
Słuszny interes Strony = prawo wyboru świadczenia korzystniejszego = zmiana wysokości świadczenia poprzez zmianę zasiłku na świadczenie pielęgnacyjne = rezygnacja z zasiłku i przyznanie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego
i to też mi się nie za bardzo podoba
rozumiem kwestię taką - osoba pobiera SZO, ale mogłaby pobierać bez przeszkód ŚP
ale tu chyba nie chodzi o taką sytuację
osoba pobiera dajmy na to SZO na ojca/matkę, ale niestety jak nawet zrezygnuje z SZO to ja jej ŚP nie przyznam bo nie spełnia jakiegoś tam warunku - zostaje SKO, albo wyżej i nie wiadomo czy dostanie ostatecznie to ŚP czy nie
i problem się robi taki, że osoba nie pobiera SZO i ŚP też może nie dostać - niestety chciała więcej, a nie ma nic
FX
Stażysta
Od: 26 lis 2006, 11:40
Zajmuję się:

Napisano: 05 mar 2019, 9:36

Zaraz, zaraz. W przywołanej sprawie sąd przede wszystkim zarzucił brak pouczenia strony w zakresie przysługujących świadczeń. I z tym się zgadzam. Jednak w dalszej kolejności wyraźnie wskazuje na konieczność rezygnacji ze świadczenia dotychczas przysługującego i zarzuca skarżącej, iż nie uczyniła zadość temu wymogowi. I z tym też się zgadzam. Na końcu natomiast, wspomina o możliwości uchylenia decyzji w trybie art. 32, jednak nigdzie nie wskazuje, aby zastosować to do przedmiotowej sprawy.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 2 z 5    [ Posty: 45 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x