Pani pobiera SZo, teraz chce ŚP - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 5    [ Posty: 45 ]

Napisano: 05 mar 2019, 9:40

nie obrażając nikogo, ale pyta jakaś - wnioskuję osoba nowa w temacie, a Ty Krzysztof tylko jej w głowie mieszasz - dziewczyna dobrze myśli
w zupełności zgadzam się w tym temacie z podejsciem NOTEEV
FX
Stażysta
Od: 26 lis 2006, 11:40
Zajmuję się:

Napisano: 05 mar 2019, 10:03

Moim zdaniem też powinna najpierw zrezygnować z SZO, a dopiero potem złożyć wniosek o SP. Dopóki pobiera SZO to nie można przyznać drugiego świadczenia bo jest przepis który to wyklucza. 32 w tej sytuacji nie ma zastosowania.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 05 mar 2019, 10:47

Miałam taką sytuację: dałam odmowę, strona odwołała się i SKO uchyliło naszą decyzję i przyznało świadczenie pielęgnacyjne od miesiąca złożenia wniosku o to świadczenie. Do kwestii uprawnienia do SZO w ogóle się nie odnieśli. Wezwałam stronę, napisała wniosek o uchylenie SZO od miesiąca przyznania i wypłaciliśmy różnicę za zaległe miesiące.
sylwiaW
Stażysta
Od: 09 lis 2017, 11:44
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, świadczenia wychowawcze, IOD, Dobry start

Napisano: 05 mar 2019, 10:53

Według mnie decyzja wydana z rażącym naruszeniem prawa. Przecież w obiegu była decyzja o SZO, która wykluczała przyznanie ŚP...
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 05 mar 2019, 11:15

też tak uważam, ale kierownik postanowił...
sylwiaW
Stażysta
Od: 09 lis 2017, 11:44
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, świadczenia wychowawcze, IOD, Dobry start

Napisano: 05 mar 2019, 11:19

FX pisze:nie obrażając nikogo, ale pyta jakaś - wnioskuję osoba nowa w temacie, a Ty Krzysztof tylko jej w głowie mieszasz - dziewczyna dobrze myśli
w zupełności zgadzam się w tym temacie z podejsciem NOTEEV
Koleżanka dobrze myśli, tylko źle pyta. Ja odniosłem się do jej pytania.
Jestem z tych osób, które uważaja, że jak nie masz zasiłku to łatwiej otrzymać prawo do świadczenia, jednakże jestem żywym dowodem na to, że to nie jest regułą.
Miałem zasiłek starałem się o świadczenie i organy kolejno CŚS, SKO, a wreszcie WSA orzekły że dopóki mam i pobieram zasiłek to nie mogę uzyskać prawa do świadczenia, więc nie wnosząc kasacji do NSA powtórzyłem całą operację starania się o świadczenie. Zrezygnowałem z zasiłku i standardowo w OPS dostałem odmowę, SKO ją utrzymało w mocy i zdziwiłem się w WSA, który wcześniej zasugerował rezygnację z zasiłku, aby otrzymać świadczenie, a jak wskazania sądu wykonałem to WSA orzekł, że świadczenie nie należy się, bo nie spełniam innego warunki tj. kryterium wieku powstania niepełnosprawności u podopiecznej, więc musiałem kasować wyrok do NSA, który orzekł po mojej myśli. Obie sprawy łącznie trwały ponad 2,5 roku i tyle czasu byłem kłębkiem nerwów.
sylwiaW pisze:Miałam taką sytuację: dałam odmowę, strona odwołała się i SKO uchyliło naszą decyzję i przyznało świadczenie pielęgnacyjne od miesiąca złożenia wniosku o to świadczenie. Do kwestii uprawnienia do SZO w ogóle się nie odnieśli. Wezwałam stronę, napisała wniosek o uchylenie SZO od miesiąca przyznania i wypłaciliśmy różnicę za zaległe miesiące.
i wszystko jasne
Wystarczy chcieć pomóc, a chcieć - to móc.

@sylwiaW
to nie kierownik postanowił tylko SKO wydało ostateczna decyzję i Wam pozostało zastosować się do niej, czyli wykonać konieczny ruch tj. uchylenie zasiłku

Pozwolę sobie zadać Wam pytanie, czy Wasze programy na których pracujecie pozwoliłyby na przyznanie świadczenia, gdy opiekun w tym samym czasie pobiera zasiłek ?
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 05 mar 2019, 11:37

Wystarczy chcieć pomóc, a chcieć - to móc.
@ Krzysztofie!, cały czas twierdzę (jak pewnie większość osób na tym forum), że takie działanie jest rażąco naruszające prawo i nikt z nas nie podjąłby się takiej "pomocy", gdyż jest to niezgodne z naszą ustawą. Nie może być w obiegu dwóch decyzji na tą samą osobę, ustalających jej prawo zarówno do ŚP, jak i SZO, bo wyklucza to art. 17 ust. 5 pkt 1 lit. b.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 05 mar 2019, 12:10

Brak zgody strony na uchylenie SZO/ZDO jest oczywiście problemem. Strona może jednak wyrazić zgodę na uchylenie prawa do SZO/ZDO w zakresie w jakim koliduje z pobieraniem SP, składając wniosek o SP. Wówczas powołanie się na przepis kolizyjny jest, zdaniem sądów, nieskuteczne.
Istotnym jest w tym miejscu wskazanie, że skarżący pobiera zasiłek dla opiekuna, który decyzją z dnia 20 sierpnia 2014 r. został mu przyznany od dnia 15 maja 2014 r. bezterminowo. Natomiast ustawa w art. 17 normuje nie tylko sytuacje, kiedy świadczenie pielęgnacyjne przysługuje, ale także sytuacje, w których świadczenie to nie przysługuje. I tak art. 17 ust. 5 pkt 1 lit. b) ustawy stanowi, że świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje, jeżeli osoba sprawująca opiekę ma ustalone prawo do zasiłku dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (...).

Skarżącemu będzie można - w świetle tego przepisu - przyznać świadczenie pielęgnacyjne jedynie wówczas, gdy zaprzestanie pobierać zasiłek dla opiekuna. Z treści złożonego przez skarżącego w dniu 25 października 2016 r. wniosku wynika, że skarżący, zdając sobie sprawę z braku możliwości jednoczesnego pobierania obu świadczeń, zadeklarował gotowość wyrażenia zgody na uchylenie decyzji w przedmiocie zasiłku dla opiekuna.

Jak wynika z treści art. 27 ust. 5 ustawy o świadczeniach rodzinnych w przypadku zbiegu uprawnień do następujących świadczeń: (...) 2) świadczenia pielęgnacyjnego, lub 5) zasiłku dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów - przysługuje jedno z tych świadczeń wybrane przez osobę uprawnioną. Przepis ten wszedł w życie w dniu 1 stycznia 2016 r. zatem w dacie złożenia wniosku (październik 2016 r.) skarżący mógł dokonać wyboru przysługującego mu świadczenia. Uwzględniając stan faktyczny i prawny sprawy, w niniejszej sprawie przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego musi być zatem poprzedzone pozbawieniem skarżącego prawa do zasiłku dla opiekuna.

Mając powyższe na uwadze Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gdańsku na podstawie art. 145 § 1 pkt 1 lit. a) w zw. z art. 135 p.p.s.a. uchylił zaskarżoną decyzję oraz decyzję ją poprzedzającą, gdyż akty te naruszają przepisy prawa materialnego w sposób mający wpływ na wynik sprawy.

Ponownie rozpoznając sprawę organy winny uwzględnić wykładnię art. 17 ustawy o świadczeniach rodzinnych przedstawioną powyżej (art. 153 p.p.s.a.).

Organ pierwszej instancji przed rozpoznaniem wniosku w sprawie przyznania świadczenia pielęgnacyjnego powinien w pierwszej kolejności uchylić decyzję przyznającą skarżącemu zasiłek dla opiekuna – po uzyskaniu zgody skarżącego na uchylenie decyzji w przedmiocie zasiłku dla opiekuna. Następnie organ dokona merytorycznego rozpoznania wniosku skarżącego badając, czy ustalony w sprawie stan faktyczny wypełnia dyspozycję normy prawnej wynikającej z art. 17 ustawy o świadczeniach rodzinnych, przy uwzględnieniu zakresu, w jakim art. 17 ust. 1b tej ustawy został uznany za niekonstytucyjny na mocy wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia 21 października 2014 r.
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/6BC10CE219
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 05 mar 2019, 12:28

@noteev
Zauważ jedną istotna kwestię.
Jeśli OPS zrobiłby wszystko zgodnie z procedurą i przepisami w okresie rozpoznawania sprawy dotyczącej wniosku opiekuna (a nie zrobił wszystkiego zgodnie z procedurami i przepisami na co wskazują w decyzjach Kolegia i co wykazują w wyrokach sądy administracyjne) to już na tamtym pierwszym etapie w OPS, sprawa zostałaby załatwiona tak jak być powinna i nie byłoby problemu z dwiema decyzjami, dwoma świadczeniami i innych, które sami sobie i opiekunom produkujecie.
Systemy na których pracujecie są tak skonstruowane, że nie pozwolą wprowadzić decyzji o prawie do świadczenia, jeśli ta sama osoba figuruje w tymże systemie, jako osoba pobierająca zasiłek - prawda ?
Jeśli to prawda, to jakby nie patrzeć, nie ma możliwości, aby w obiegu funkcjonowały dwie (wykluczające się, zgodnie z przepisami) decyzje.
Wystarczyłoby konkretnie poinformować wnioskodawcę, aby zrezygnował z zasiłku, a wtedy organ przyzna świadczenie, gdyż wnioskodawca spełnia wszystkie pozostałe warunki.
Jeżeli wnioskodawca np. na etapie postępowania / rozpoznania sprawy, nie uzyskuje takiej informacji od OPS, to logicznym jest, że nie uchyla skutecznie zasiłku, gdyż nie może pozostać bez środków finansowych przez nie wiadomo jaki długi okres czasu do wydania korzystnej dla niego decyzji o przyznaniu świadczenia o które wnosił.
Przecież macie aktualnie przepisy, które zobowiązują Was do zawiadamiania wnioskodawców o tym co zostało już w danej sprawie ustalone, jakiej decyzji wnioskodawca może się spodziewać, jakiego warunku na daną chwilę nie spełnia oraz, żeby dostarczył nowe istotne dowody w sprawie, które mogą zmienić "przygotowaną do wydania" decyzję o odmowie przyznania świadczenia.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 05 mar 2019, 12:43

@kronos79
Po tym i podobnych wyrokach w podobnych sprawach, następuje przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego od miesiąca w którym wniosek został złożony. Czyli za okres w którym wnioskodawca pobierał zasiłek, wypłacane jest świadczenie pomniejszone o kwotę już wypłaconego zasiłku. Niektóre OPS wydają wówczas decyzje (lub postanowienia - nie pamiętam) o nienależnie pobranym świadczeniu (zasiłku)
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Strona 3 z 5    [ Posty: 45 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x