pielęgniarki w dps dla osób chorych psychicznie
Re: pielęgniarki w dps dla osób chorych psychicznie
powyższe zdanie skierowane jest do Merry, pozdrawiam.
dps-y bez pielęgniarek będą miały poważne problemy z mieszkańcami.. zobaczycie
Od 9 lat pracuje w DPS i twierdzę z całą stanowczością,że bez kadry medycznej-pielęgniarek i rehabilitantów owe placówki rozjadą się jak zaby na lodzie. A może dobrze byłoby aby tak się stało , bo wówczas niektóre mądralińskie same zakasałyby rekawki i pozmieniały pampersy ,pokąpały, nakarmiły i wysłuchały głupich uwag na swój temat . JA mam już dosyć tego bałaganu. Żal mi tylko mieszkańców , bo tylko Oni ucierpią na zmianach najbardziej.
ale przecież nie tylko pielęgnuiarki karmią, zmieniają pampersy ale robią to samo opiekunki i pokojowe a może nawet i więcej bo im każe pielęgniarka, która częzto uważa się za bóstwo i ponad wszystkimi jest najważniejsza
owszem sa potrzebne ale niech sie wezma do roboty, bo gdyby poszły do szpitala to nie wiem czy umiałyby zrobić zastrzyk dozylny
owszem sa potrzebne ale niech sie wezma do roboty, bo gdyby poszły do szpitala to nie wiem czy umiałyby zrobić zastrzyk dozylny
w naszym D.P.S pielęgniarki rozkładają leki robią notatki pampersów nie zmnieniają nie karmią nie kąpią nie ma ich przy mieszkancach jedyny kontakt to gdy wydają leki i to niedokładnie bo mieszkaniec je wypluwa całą opieką jest opiekunka często jedna na 30 +2lub 3 pokojowe które nie chętnie pomagają
Teraz pielęgniarki są na fali - chcą pieniądze zarabiać a co powiedzieć opiekunkom i pokojowym, które myję te dupska, dźwigają i odwalają całą czarną - najcięższą robote?
i tu się zgadzam się z Tobą tdi- nie wiem za co im płacić a więcej powinny zarabiać opiekunki i pokojowe
a ja sie nie zgadzam tez pracuje w dps wczesniej w szpitalu i potrafie zrobic wszystko hi hi kapie myje karmie wspolnie z opiekunkami i pokojowymi jestem pielegniarka niektore stwierdzenia sa smutne to zalezy od czlowieka wiec krzywdzicie mowiac ze my nic nie robimy ok a kto bierze odpowiedzialnoscv za wszystkich mieszkancow personel sprzet caly dom jak zostajemy po poludniu i w nocy u nas tak jest no kto !?
czytając państwa wypowiedzi, sądzę, że posiadacie niewielką wiedzę na temat zadań i obowiązków poszczególnych grup zawodowych w DPS.
Zawsze gdy wchodzą w grę wynagrodzenia zachodzi podział na tych, którzy pracują i tych którzy uważają, że są ciągle niedocenieni.
Nie jest prawdą, że pielęgniarki w DPS nic nie robią, nie można ich pracy porównywać do pracy w szpitalu z prostego powodu - w szpitalu jest zawsze lekarz dyżurny, który podejmuje decyzje dotyczące zdrowia, a w DPS ten obowiązek przynajmniej w zakresie decyzyjności spada na pielęgniarki dyżurne.
nie jest tez łatwo i prosto przygotować leki dla mieszkańców chorych psychicznie, bo jest ich dużo, są zróżnicowane dawki, trzeba znać ich działanie itd.
Z mojego doświadczenia, a mam pracy ponad 30 lat w tym 12 w DPS, wynika, że praca pielęgniarek jest wszędzie TRUDNA i nie można porównywać odpowiedzialności za czynności higieniczne z odpowiedzialnością za przygotowanie i podanie leków, właściwą obserwację, umiejetność rozwiązywania konfliktów i całą gamę oddziaływań na człowieka, który w DPS przebywa wiele, wiele lat.
Uważam jednak, że praca opiekunów jest bardzo ważna i spełnia olbrzymią rolę w codziennej opiece nad mieszkańcami każdego typu domów. Pozdrawiam
Zawsze gdy wchodzą w grę wynagrodzenia zachodzi podział na tych, którzy pracują i tych którzy uważają, że są ciągle niedocenieni.
Nie jest prawdą, że pielęgniarki w DPS nic nie robią, nie można ich pracy porównywać do pracy w szpitalu z prostego powodu - w szpitalu jest zawsze lekarz dyżurny, który podejmuje decyzje dotyczące zdrowia, a w DPS ten obowiązek przynajmniej w zakresie decyzyjności spada na pielęgniarki dyżurne.
nie jest tez łatwo i prosto przygotować leki dla mieszkańców chorych psychicznie, bo jest ich dużo, są zróżnicowane dawki, trzeba znać ich działanie itd.
Z mojego doświadczenia, a mam pracy ponad 30 lat w tym 12 w DPS, wynika, że praca pielęgniarek jest wszędzie TRUDNA i nie można porównywać odpowiedzialności za czynności higieniczne z odpowiedzialnością za przygotowanie i podanie leków, właściwą obserwację, umiejetność rozwiązywania konfliktów i całą gamę oddziaływań na człowieka, który w DPS przebywa wiele, wiele lat.
Uważam jednak, że praca opiekunów jest bardzo ważna i spełnia olbrzymią rolę w codziennej opiece nad mieszkańcami każdego typu domów. Pozdrawiam
Oprócz pielęgniarki w dps dla osób chorych psychicznie - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
Opiekun DPS
mgr fizjoterapii pracujący na stanowisku technika fizjoterapii
Obliczenie kosztu utrzymania mieszkańca DPS
zatrudnienie
Proszę o pomoc
zwiazki zawodowe
Czy zrobic z faceta biedaka?Dot. DPS
proszę o radę
DPS dla psychicznie chorych
Pracownik socjalny w DPS
odpłatność za ZOL
dps pilnie pomocy!!!!
Zakład Opieki Leczniczej
czy pracownikowi soocjalnemu pracującemu w DPS przysługuje dodatek 250 zł???