Pilne!!!wszczęcie postępowania!!!! - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 16 lut 2017, 10:40

Witam, od niedawna zajmuję się 500+ i mam problem. Pani pobiera świadczenia wychowawcze na pierwsze i drugie dziecko. W styczniu zgłasza się informując iż mąż przebywa i pracuje za granicą , nie pobiera żadnych świadczeń za granicą.Pani zwróciła się z prośbą o wstrzymanie wypłaty świadczeń do czasu wyjaśnienia czy zachodzi koordynacja.
Tego samego dnia zrobiłam zawiadomienie o wszczęciu postępowania administracyjnego na podst. art 61&1 i 4 KPA w sprawie zasadności pobierania przez nią świadczenia i wstrzymałam od stycznia wypłatę świadczeń a dokumentację wniosku przesłałam do Marszałka. Teraz zastanawiam się czy powinnam wogóle wszczynać postępowanie, czy tylko odpisać kobiecie że nie mam podstaw do zawieszenia wypłat. Jak wybrnąć z tej sytuacji????
Z góry dziękuje za pomoc, pozdrawiam serdecznie..
Nowa888

Napisano: 16 lut 2017, 15:56

Nikt nie pomoże????
Nowa888

Napisano: 17 lut 2017, 8:19

U nas był taki przypadek, że wydaliśmy decyzje gdy członek rodziny przebywał za granicą (przeoczenie). Wysłaliśmy wniosek i decyzję do ROPS, a wypłaty wstrzymaliśmy na prośbę wnioskodawcy. Zachodziła koordynacja więc ROPS nakazał uchylić decyzję od dnia zaistnienia koordynacji i przekazać listę wypłaconych świadczeń.
Gość

Napisano: 17 lut 2017, 13:38

Dziękuje za powyższą odpowiedź ale może ktoś jeszcze miał taki przypadek?????
Nowa888

Napisano: 17 lut 2017, 22:32

A kto wydaje decyzję uchylającą ?? Załóżmy taka sytuacja : decyzja przyznajaca św. wych. wydana w czerwcu 16R, przyznanie świadczeń od kwietnia 16R.pan przychodzi składa oswiadczenie że podejmuje prace za granicą od sierpnia 16.wyslane do ROPSu ustalili ze zachodzi koordynacją od stycznia 16 Więc uchylenie od kwietnia 16 Ale kto my ??? tzn gmina czy oni tzn. SKO???
Monia123

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x