Witam mam bardzo nieciekawą sprawę. W kwietniu 2016 zle policzono dochód za rok bazowy z ziemi (ha od I-IV i na 4 mce podzielono dochód z ziemi zamiast podzielić przez 12). W związku z tym pani dostala dec odmowna na I dziecko i przyznającą na drugie. W tym tyg złożyła wniosek ponownie (myślała ze zmienił się rok bazowy)i zorientowalismy sie że źle policzyliśmy dochód. Jak podzielimy ten dochód przez 12 mcy kryterium na osobę nie przekroczy 800 zł. Jak powinno wyglądać dalsze postępowanie. Jest to ewidentnie nasz błąd. Jak to odkręcic?? Na jakie art sie powołać?? Proszę POMÓŹCIE.
U nas było podobnie tylko ja policzyłam dochód męża na 12 miesięcy, a po ZUS mi wyszło, że pracował od kwietnia i zorientowałam się jak przyszła z drugim wnioskiem, bo urodziła dziecko. Zrobiłam wszczęcie postępowania celem uchylenia decyzji przyznającej, teraz jej uchyliłam i mam żądać zwrotu ale nie wiem czy to dobrze
miałam tak wysłałam do SKO o unieważnienie , ze względu na wydanie decyzji z rażącym naruszeniem prawa , unieważnili ja wydałam nową decyzję i żądałam zwrotu ale bez odestek
miałem podobną sytuację, też wnioskowałem do sko o unieważnienie, powołałem się na art. 7 ust. 5, gdyż dochód został policzony tak, jakby gospodarstwo było w państwa posiadaniu cały rok, gdzie faktycznie (zgodnie z aktem notarialnym) było tylko przez 1 miesiąc, czyli powinien być liczony dochód miesięczny w wysokości 1/12 roczego (dzielony na 12 miesięcy)
no dobrze jeżeli wniosek o unieważnienie dec do SKO, to co z realizacją tej dec na I dziecko?? należy wstrzymać czy jak?? i co z wnioskiem złożonym przez kobietke w bieżącym miesiącu?? Opadam z sił
Macie wzór takiego wniosku o unieważnienie decyzji???
skoro na 2 dziecko masz przyznane to nadal realizujesz wcześniejszą decyzję. Wydaje mi się, że możesz rozpatrzyć wniosek na 1 dziecko i zmienić decyzję pierwotną (ale sko niekoniecznie musi się zgodzić z taka interpretacją i może nie unieważnić decyzji bo uzna, że jest ok i wtedy będziesz miała świadczenie na 1. dziecko, które nie powinno być przyznane) lub zawiesić postępowanie do czasu orzeczenia SKO. Jeśli rozpatrzysz i przyznasz od lutego to wnioskujesz o unieważnienie decyzji tylko w części odmawiającej świadczenia na 1. dziecko w okresie od kwietnia 2016 do stycznia 2017r.. podaj maila to wyślę Tobie wzór wniosku