placówki opiekuńczo - wychowawcze - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 11 maja 2007, 22:19

Cześć !!!
Mam pytanie do pracowników socjalnych , mianowicie chodzi mi o to czy są jakieś różnice bądź czy zaistniały zmiany w kompetencjach pracownika socjalnego wedle ustawy z 1990 a po reformie systemu opieki społecznej .Proszę o odpowiedź .
[email protected]
z góry dziękuje i pozdrawiam
Iza
~Izabela

Napisano: 12 maja 2007, 0:44

u nas w dd wszyscy pracujemy po 40 h tyg i nie mamy dodatkowych godzin na :papierki\", ktorych nam ciagle przybywa. nikogo nie interesuje kiedy my je zrobimy, kiedys szefowa powiedzila, ze od tego mamy nocki.
~ciekawska

Napisano: 12 maja 2007, 11:22

U nas pracują wychowawcy za kN i z KP. Nie jest to dobre rozwiązanie bo rzeczywiście 40 godzin z dziećmi pracy dydaktycznej to ogromny wysiłek.Tak jak juz wczesniej ktoś sie wypowiedział atmosfera jest napięta. Ci z kodeksu czują sie pokrzywdzeni i słusznie.
~XXX

Napisano: 12 maja 2007, 11:28

A tak na marginesie JST nie interesuje zupelnie jak rozwiązać ten problem odgórnie, tylko jak zaoszczędzić na wynagordzeniach.Uważają, że to nasz problem, ze Ci z karty powinni sie sami zadeklarować i na ochotnika przejsc na kodeks. Ja ich nawet rozumiem, przeciez musza miec sobie na dietki, podwyżki, nagrody okolicznościowe.
~XXX

Napisano: 20 lis 2007, 2:35

nikt z karty nie przejdzie na kodeks pracy. każdy wiedzial na jakich warunkach jest zatrudniony. wczesniej byly takie przepisy a teraz sa takie. ja pracuje na NK i nikt mi tego nie zmieni, chyba ze dyrektor. ale i on nie ma takich podstaw. odczepcie sie w koncu od karty w placowkach.zrobcie z powrotem tak jak bylo a nie roznicujcie ludzi zatrudnionych. z powrotem karta. i tak sie nic nie oszczedza!!!!!!!!!!!!!!!! w tej chwili samorzadowcy zarabiaja wiecej niz z karty i z karty maja mniej praw, tak w sumie niz z kp. przynajmniej tak jest u nas. odczepcie sie od karty nauczyciela! awanse powinny byc takie same a nie z liczby przepracowanych lat. zgadzam sie z tym. tez zdajcie egzaminy i robcie szkolenia, rozwijajcie sie a nie tylko przychodzcie do pracy odbebnic!!!!!!!!!!!!
~Łukasz

Napisano: 21 lis 2007, 11:47

nieprawdą jest, że zatrudnieni nie z karty zarabiają więcej, jest odwrotnie, więcej pracy mniejsze pensje, moim zdaniem jest to niezgodne z konstytucja bo na takim samym stanowisku i z takimi samymi warunkami pracy oraz takim samym wykształceniem wychowawcy zatrudnieni na 40 godzin zarabiaja znacznie mniej gdyby było inaczej to już dawno wychowawcy z karty przeszliby na pracowników samorządowych i jest przykro wykonywać to samo na dużo gorszych warunkach
~Mona

Napisano: 18 lut 2008, 17:44

czy ktoś mógłby powiedzieć jak się ma praca wychowawców w święta i inne dni \"wolne\"? U nas wychowawcy pracują 40 godz. w tyg. Mamy 2 dni wolne z czego jeden po dyżurze nocnym. Czy za pracę w święto nie należy się dzień wolny lub jakiś dodatek? Jak dotychczas to każde święto jest naszym zwykłym dniem pracy...ręce opadają...
~jonny

Napisano: 19 lut 2008, 13:21

W mojej placówce przyjęto zasadę, ze w tygodniu w którym jest dzień ustawowo wolny od pracy obniża sie obowiązkowy wymiar czasu pracy. Np. jezeli swieto 1maja przypada we wtorek pracownicy Kodeksowi do przepracowania maja 32 godz inni proporcjonalnie do swoich etatów. Nie może być tak, ze administracja świętuje a merytoryczni pracownicy pracują za friko. Zasady te są zawarte w kodeksie pracy.
~Remi

Napisano: 19 lut 2008, 13:37

W mojej placówce przyjęto zasadę, ze w tygodniu w którym jest dzień ustawowo wolny od pracy obniża sie obowiązkowy wymiar czasu pracy. Np. jezeli swieto 1maja przypada we wtorek pracownicy Kodeksowi do przepracowania maja 32 godz inni proporcjonalnie do swoich etatów. Nie może być tak, ze administracja świętuje a merytoryczni pracownicy pracują za friko. Zasady te są zawarte w kodeksie pracy.
~Remi

Napisano: 20 lut 2008, 19:50

W związku z wypowiedzią ~Remi - czy ktoś wie jaka jest podstawa prawna, bo nie wiem jak mam się do tego zabrać, aby to zmienić w mojej placówce, bo dłużej już tak nie można wytrzymać ;)
~gosia

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x