Pomoc na kontynuację nauki - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 03 gru 2007, 0:24

Proszę o udzielenie mi prau informacji.Jestem wychowanką rodziy zastępczej,pobieram pomoc na kontynuację nauki.i rentę rodzinną.Wyszłam za mąż za obcokrajowca.Dotychczas mąż nie pracuje, ale co będzie jak zacznie pracować,ile musi wynosić nasz wspólny dochód abym dalej otrzymywała pomoc na kontynuację nauki?Czy ma to jakieś znaczenie że mąż nie ma stałej karty pobytu?
~Donka

Napisano: 03 gru 2007, 10:45

na osobę dochód nie może przekroczyć 702 zł.
~kasia

Napisano: 12 gru 2007, 21:25

Witam Donka. Jestem pracownikiem socjalnym. Jeżeli będziesz nadal ubiegała się o pomoc z tytułu kontynuacji nauki Wasz wspólny dochód nie może przekroczyć 1404 zł. Patrz art. 89 ust. 5 pkt 2 ustawy o pomocy społecznej z dnia 12 marca 2004r. mówi o tym, że
jeżeli dochód na osobę nie przekracza 200% kwoty kryterium dochodowego na osobę w rodzinie to pomoc ta się Tobie należy.
I tak kryterium dla Twojej rodziny:
2 osoby - 351 zł x 2 = 702 zł x 200% = 1404 zł.
~Ania

Napisano: 11 gru 2008, 10:00

co należy wliczać do dochodu osoby otrzymującej pomoc z pcpr z tytułu kontynuowania nuaki? jest to osoba niepłnosprawna z orzeczonym stopniem niepłnosprawności
czy wliczam wszystkie niżej wymienione?
zasiłek pielęgnacyjny, zaliczkę alimentacyjną, stypendium szkolne - soscjalne, stypendium szkolne- z tyt. niełnosprawnosci, zasiłek stały
~Agnieszka

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x