plan sprawdzeń
Re: plan sprawdzeń
To ja się również przyłącze i byłabym bardzo wdzięczna za taki wzór:-)
[email protected]
z góry dziękuję!!!
[email protected]
z góry dziękuję!!!
Dzień dobry, czy ja też mogłabym prosić o plan sprawozdań [email protected]
z góry dziękuje
z góry dziękuje
Witam czy ja też mogłabym prosić o taki plan sprawdzeń oraz o jakieś instrukcje odnośnie jakie sprawozdania maja być przeprowadzane oraz jakieś wzory jestem ciemna w tym temacie czytam te rozporządzenia ale to jakiś koszmar, prosiłabym o jakieś podpowiedzi, dziękuję z góry,e-mail: [email protected]
Witam niestety nikt nikomu takiego planu tutaj nie przesyła, więc może spróbujmy stworzyć coś wspólnie, jak wszyscy ruszymy głowami to może coś z tego będzie?
ja też mam ogromną prośbę o przesłanie takiego planu na adres : [email protected] będę bardzo wdzięczna 

- Paweł Lada
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Stworzenie planu sprawdzeń nie jest skomplikowane. Powinien on zawierać:
1. przedmiot
2. zakres
3. termin
4. sposób dokumentowania (np. notatka, kopia, zrzut ekranu...)
Tworzy się go okresowo, co 3-12 m-cy i przedstawia ADO.
1. przedmiot
2. zakres
3. termin
4. sposób dokumentowania (np. notatka, kopia, zrzut ekranu...)
Tworzy się go okresowo, co 3-12 m-cy i przedstawia ADO.
Ustawa zasadnicza, Art. 51 2.Władze publiczne nie mogą pozyskiwać, gromadzić i udostępniać innych informacji o obywatelach niż niezbędne w demokratycznym państwie prawnym.
Też bardzo proszę o przesłanie takiego planu na adres [email protected]
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Mam prośbę do Pana Pawła czy mogłby Pan podać przykład?
- Paweł Lada
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Plan można sporządzić w formie tabelki lub innej dowolnej formy.
1. Przedmiot
Jako przedmiot określamy jakie zbiory oraz systemy informatyczne będą objęte sprawdzeniem. Przykładem może być zbiór "Kadry" i system o tej samej nazwie Kadry
2. Zakres
Tu już określamy kryterium (legalność przetwarzania, realizacja obowiązku zgłoszenia zbiorów, powierzanie, prowadzenie ewidencji osób upoważnionych itp.) oraz przepisy prawne. Przykładowo: Legalność - art. 23 i/lub art. 27 w zależności od rodzaju danych (zwykłe/wrażliwe); Obowiązek zgłoszenia zbiorów - z rozdziału 6 odpowiednie artykuły, np w przypadku zwolnienia art 43. 1. 4) (zatrudnienie - do zbioru kadrowego)
3. Termin
Data lub zakres dat kiedy prowadzone będzie sprawdzenie - np 1-30 kwiecień 2016
4. Sposób dokumentowania
Wszystkie sposoby wymienione są w § 4 2. Rozporządzenia w sprawie trybu i sposobu realizacji zadań w celu zapewniania przestrzegania przepisów o ochronie danych osobowych przez administratora bezpieczeństwa informacji.
Oczywiście nie zapomnij o swoim podpisie, okresie jaki obejmuje plan (np 12 m-cy) i dacie jego sporządzenia. Plan przedstawiasz ADO max 14 dni przed okresem objętym sprawdzeniem.
Musisz sprawdzić tak w skrócie np podstawę prawną prowadzenia zbioru, cel przetwarzania danych, czy zakres zbieranych danych jest adekwatny do celu. Najlepiej wydrukuj zgłoszenie zbioru do GIODO ze strony e-GIODO, to powinno ci trochę pomóc.
1. Przedmiot
Jako przedmiot określamy jakie zbiory oraz systemy informatyczne będą objęte sprawdzeniem. Przykładem może być zbiór "Kadry" i system o tej samej nazwie Kadry
2. Zakres
Tu już określamy kryterium (legalność przetwarzania, realizacja obowiązku zgłoszenia zbiorów, powierzanie, prowadzenie ewidencji osób upoważnionych itp.) oraz przepisy prawne. Przykładowo: Legalność - art. 23 i/lub art. 27 w zależności od rodzaju danych (zwykłe/wrażliwe); Obowiązek zgłoszenia zbiorów - z rozdziału 6 odpowiednie artykuły, np w przypadku zwolnienia art 43. 1. 4) (zatrudnienie - do zbioru kadrowego)
3. Termin
Data lub zakres dat kiedy prowadzone będzie sprawdzenie - np 1-30 kwiecień 2016
4. Sposób dokumentowania
Wszystkie sposoby wymienione są w § 4 2. Rozporządzenia w sprawie trybu i sposobu realizacji zadań w celu zapewniania przestrzegania przepisów o ochronie danych osobowych przez administratora bezpieczeństwa informacji.
Oczywiście nie zapomnij o swoim podpisie, okresie jaki obejmuje plan (np 12 m-cy) i dacie jego sporządzenia. Plan przedstawiasz ADO max 14 dni przed okresem objętym sprawdzeniem.
Musisz sprawdzić tak w skrócie np podstawę prawną prowadzenia zbioru, cel przetwarzania danych, czy zakres zbieranych danych jest adekwatny do celu. Najlepiej wydrukuj zgłoszenie zbioru do GIODO ze strony e-GIODO, to powinno ci trochę pomóc.
Ustawa zasadnicza, Art. 51 2.Władze publiczne nie mogą pozyskiwać, gromadzić i udostępniać innych informacji o obywatelach niż niezbędne w demokratycznym państwie prawnym.
Dzień dobry, czy ja też mogłabym prosić o plan sprawozdań [email protected]
z góry dziękuje
[email protected]
z góry dziękuje
[email protected]
Oprócz plan sprawdzeń - Ochrona Danych Osobowych przeczytaj również:
Zgoda na przetwarzanie
czymacie już plan sprawdzeń?
Jakie Zbiory Danych
polecany szkoleniowiec
Sprawdzenie
Obowiązek informacyjny
Szkolenie IRSS
PBI po zmianach
wynagrodzenie ABI
dowód osobisty
Dz.U.?
ABI
jakie upoważnienia
upoważnienie do przetważania danych dla wszystkich pracown??
Jawny rejestr zbioru danych osobowych
umowa powierzenia przetwarzania danych osobowych