mam takie pytanie policjant, który jest w zespole poprosił nas o notatki ze spotkań z ofiarami i sprawcami, oraz o inne notatki służbowe z przeprowadzonych rozmów. mam pytanie czy ja mogę dać mu xero tego wszystkiego?
Zgadzam się z abc, jeśli pisemnie zawnioskuje o udostępnienie..... U nas policjant uczestniczy w spotkaniach z ofiarami i sprawcami i pozniej sam na wlasne potrzeby robi z tego notatke. każdy przypadek rozpatrujemy indywidualnie czasem prac. socjalny lub psycholog rozmawia z ofiarą a dzielnicowy ze sprawcą, czasem prac. socj. z dzielnicowym z ofiara a w innym terminie ze sprawca a Wy jak praktykujecie ??
A po co policjantowi-członkowi ZI takie papiery? Pamiętnik pisze?
Policja jako organ o dokumentację zgromadzoną przez GR w ramach procedury NK może zwrócić się do ZI tylko wówczas, gdy prowadzi postępowanie przygotowawcze (dochodzenie), a owa dokumentacja miałaby być dopełnieniem dowodów w sprawie karnej.
ja tego nie mogę zrozumieć, przeciez po to jest interdyscyplinarnośc, żeby wszyscy uczestnicy GR mieli możliwośc pełnego uczestnictwa w działaniach pomocowych, a także dostepie do wszelkich danych dotyczących sytuacji rodziny. Po co mamy się dublowac w papierach, robic odrrebna dokumantację skoro pracujemy w grupie?
ja wiem, ze zaraz tu spadnie na mnie jakas ochrona danych i tego typu duperele, ale po co???? Razem tworzymy plany, razem pracujemy, wzajemnie sie informujemy a tu ciągle jakiś cyrk kto komu i co może pokazać.
Też uważam tak jak Anna - np: policja może słuchać, co się dzieje w związku z daną rodziną, ale nie może tego dostać na piśmie!
Ale interdyscyplinarność !
Nasz plicjant nic nie kseruje, ale jeżeli idzie z nami na wizytacje to jak piszemy notatkę to w dwóch egzemplarzach bo dzielnicowy musi prowadzic u siebie osobną teczke tej rodziny i z tego co mówi wynika że jak on idzie na wizytację to też jedną notatke zostawia u siebie a jedną daje nam.
A ze spotkań grupy czy zespłu nigdy nie prosił o notatkę czy protokół.