nieletni sprawca Niebieska karta - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 19 maja 2013, 12:10

mamy kartę z której wynika że sprawcą jest 16 letni syn który stosuje przemoc wobec matki, ojciec odbywa karę więzienia, w jaki sposób ustalić opiekuna dla chłopaka żeby można było pracować ze sprawcą?proszę o pomoc może ktoś już miał taki przypadek
~Madga

Napisano: 19 maja 2013, 18:42

A po co opiekun dla nieletniego?
Jeśli by był przesłuchiwany na policji w charakterze sprawcy czynu karalnego to przy takiej czynności musiałby uczestniczyć rodzic, opiekun prawny bądź pedagog szkolny (art. 39 upn).
Jeśli go zaprosisz na GR celem wypełnienia karty \"D\" może być obecny przy rozmowie psycholog z ops.
Pamiętaj. Rozmowa ze sprawcą przemocy na GR to nie przesłuchanie lecz czynność diagnozująco-potwierdzająca mająca na celu ustalenie i zaplanowanie metod naprawczych bądź pomocowych realizowanych następnie przez poszczególnych członków GR.
~Jerry

Napisano: 20 maja 2013, 9:41

mamy podobną sytuację i od koordynatora zajmującego się NK uzyskałam informację, że potrzebny jest opiekun gdyż w rozporządzeniu jest informacja że nieletnich dzieci - ofiar się nie zaprasza na gr a nie ma mowy o nieletnich domniemanych sprawcach. W związku z tym że nie ma osoby, która by egzekwowała i pracowała z nieletnim sprawcą potrzebny jest opiekun
~Beata

Napisano: 20 maja 2013, 12:30

Przypominam o paragrafie 8 ust. 4 jest napisane \" na posiedzenie ZI lub GR nie zaprasza się dziecka\". Nie ma mowy o tym czy jest to osoba doznająca przemocy czy stosująca przemoc, po prostu na posiedzeniu ma nie być dziecka i tyle. Więc nie mozna wypełnić z maloletnim sprawcą NK-D w trakcie posiedzenia i wzywać go na to posiedzenie. Nawet gdy czynnosci są diagnozująco-naprawcze.
~Prini

Napisano: 20 maja 2013, 12:47

Na jakim bym nie była szkoleniu za każdy razem słysze, że nie prowadzi się procedury wobec nieletniego jako sprawcy przemocy,m więc się nad taka sytuacją nie zastanawiałam specjalnie.
Gdzies tam kiedyś usłyszała, że w przypadku kiedy nieletni stosuje przemoc to mamy do czynienia nie z przemocą, a niewydolnością wychowawczą :) fajne co???
i w takim przypadku sprawe możemy kierowac jedynie do sądu wydz. dla nieletnich.
~anna

Napisano: 21 maja 2013, 10:13

Wczoraj byłam na szkoleniu prowadzonym przez PeDaGo z Krakowa, prowadząca była pewna, że nie prowadzi się procedury NK kiedy przemoc stosuje nieletni.
~Ewa

Napisano: 21 maja 2013, 14:23

kto podejmuje decyzję o braku zasadności podejmowania działań cały ZI czy tylko przewodniczący? pozdrawiam
~Beata

Napisano: 21 maja 2013, 20:22

cały ZI lub cała GR
~ja

Napisano: 03 cze 2013, 22:23

Chyba że członkowie ZI dali upoważnienie przewodniczącemu, to sam przewodniczący
~Olla

Napisano: 13 cze 2013, 1:39

nie przewodniczacy tylko członkowie ZI lub GR
~mała

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x