zgłasza nam rodzina - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 17 maja 2013, 16:12

członek rodziny nie mieszkający z rzekomą ofiara i sprawcą przemocy zgłasza nam ze jest przemoc. jak wypełnić NK ? wezwać ofiarę? czy na podstawie tego co mówi osoba z rodziny? jak to ugrysc ?
~ja

Napisano: 17 maja 2013, 20:13

Każdy może zgłosić o przemocy domowej bądź o jej podejrzeniu. Jeśli jesteś przedstawicielem pomocy społecznej, gminnej komisji rozwiązywania problemów alkoholowych, Policji, oświaty albo ochrony zdrowia masz obowiązek wypełnić formularz NK, czyli kartę \"A\", a następnie przesłać go do ZI właściwego ze względu na miejsce zamieszkania ofiary.

Co tu gryźć?
~Jerry

Napisano: 17 maja 2013, 22:40

ale z kim ten NK ,,A\" wypełnić ? z tą osobą z rodziny co zgłasza? czy z ofiarą ?
~ja

Napisano: 17 maja 2013, 23:34

Z osobą zgłaszającą.
~Jerry

Napisano: 20 maja 2013, 12:51

???? a dlaczego nie z potencjalną ofiarą (par. 2.1, 2.3 rozporządzenia wskazują, że wypełniamy kartę A z osobą, co do której zachodzi podejrzenie, ze jest dotknięta przemocą, a tylko jeśli nie uda się nawiązac z nią bezpośredniego kontaktu bez jej udziału.
~anna

Napisano: 20 maja 2013, 14:01

no wlaśnie też mam dylemat czy zrobic z potencvjalna ofiara czy z osoba zgłaszająca
~ja

Napisano: 21 maja 2013, 12:31

to jak to jest w końcu z ta czescia A
~ja

Napisano: 21 maja 2013, 12:45

ja bym wypełniła z potencjalną ofiarą, chyba że sie nie zgodzi, a uzyskane informacje od innych osób będa w miare wiargodne.
ale tak czy siak najpierw skontaktowałabym się z osoba doznającą przemocy
~anna

Napisano: 25 maja 2013, 0:30

Art. 9d ustawy w ust. 4. powiada, że \"Wszczęcie procedury \"Niebieskie Karty\" następuje przez wypełnienie formularza \"Niebieska Karta\" w przypadku powzięcia, w toku prowadzonych czynności służbowych lub zawodowych, podejrzenia stosowania przemocy wobec członków rodziny lub w wyniku zgłoszenia dokonanego przez członka rodziny lub przez osobę będącą świadkiem przemocy w rodzinie\".
A że nie współgra to z § 2.1. rozporządzenia RM, gdzie mowa jest o tym, że: \"Wszczęcie procedury następuje przez wypełnienie formularza \"Niebieska Karta-A\" przez przedstawiciela jednego z podmiotów wymienionych w art. 9d ust. 2 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie, zwanej dalej \"ustawą\", w obecności osoby, co do której istnieje podejrzenie, że jest dotknięta przemocą w rodzinie\" to już \"insza inszość\".

P.S. Przepisy te tworzyli dyletanci. Takie jest moje zdanie.
~Jerry

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x