POLICJA POD OCHRONĄ ? - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 25 lip 2016, 15:12

W naszej miejscowości Policja ma zakaz pełnienia funkcji przewodniczacego ZI, koordynatora grupy roboczej i twierdzą, Że takie maja wytyczne. Brak wskazania tych zasad w przepisach. Twierdzą, że to pracownicy OPS mają obowiązek pełnić te zaszczytne funkcje i być w składzie w każdej! grupy roboczej. Jak to wygląda u was bo trochę już mnie to meczy, oni nie mogą a my musimy. Podzielcie się waszymi doświadczeniami w tych kwestiach.
male

Napisano: 25 lip 2016, 16:40

U nas koordynatorem wszystkich grup roboczych jest 1 osoba
(pracownik OPS oddelegowany do zajmowania się grupami roboczymi).
W skład każdej grupy roboczej wchodzą zawsze obligatoryjnie:
-pracownik socjalny,
-dzielnicowy,
przedstawiciele innych służb są zapraszani w razie potrzeby (np pedagodzy ze szkół gdy są dzieci, MKRPA- gdy jest alkohol itp.).
Nie znam żadnych regulacji czy przeciwwskazań dlaczego przedstawiciel KMP nie może być przewodniczącym ZI lub koordynatorem grupy.
ciachooo

Napisano: 26 lip 2016, 8:18

Ciachooo, czy zapis o obligu w grupie roboczej pracownika socjalnego jest w Waszym regulaminie Zespołu, czy jest to ustalenie ustnie, przyjęte zwyczajowo ? Nie mam nic do policji, ale ich "zarządzenia wewnętrzne" coraz bardziej ingerują w naszą pracę i narzucają pracownikom socjalnym coś, co nie jest w żaden sposób uregulowane w ustawie. Odpowiedź jest jedna " bo tak mówią przełożeni". I tak już prawie wszystko w kwestiach Zespołu załatwiają OPS -y.
male

Napisano: 26 lip 2016, 9:21

W ustawie i w rozporządzeniu jest napisane kto wchodzi w skład grupy roboczej. Większość NK zakłada Policja, więc nie ma opcji, by nie brała udziału w spotkaniach grup roboczych.
Faktem jest, że Policja ma jakieś ustalenia (nwm czy pisemne, niby tak), by nie pełnić funkcji koordynatora GR i ograniczyć swój udział w pracach grupy do minimum, żeby nie być posądzonym o "stronniczość".
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Napisano: 26 lip 2016, 11:18

Właśnie takie informacje przekazują policjanci jak napisał Ojciec76. Nie mogą być też koordynatorami grup roboczych ale twierdzą, że w każdej GR obowiązkowo musi być pracownik socjalny ( to newsy po ostatnich szkoleniach w policji). To niech w każdej grupie będzie ktoś ze służby zdrowia albo kuratorzy. Już widzę ten okrzyk zachwytu, że jakim prawem ! A pracownik musi. I tak odwalamy cała kwestię papierologii i bierzemy na siebie kontrole z UW. Kiedy to się wreszcie zmieni ?
male

Napisano: 26 lip 2016, 12:42

Pracownik socjalny wcale nie musi być członkiem GR.
madzia11

Napisano: 26 lip 2016, 13:02

Uważam jak madzia11, ale policja twierdzi, że "tak trzeba" bo tak im powiedziano na ich szkoleniu. A mnie już wkurza takie zapychanie wszystkich dziur pracownikami pomocy społecznej. Dlatego moje pytanie było, czy u was jest też tak.
opssss

Napisano: 26 lip 2016, 14:44

U nas współpraca z Policją jest ok. Dogadujemy się. Zawsze możemy na nich liczyć.
t.franek

Napisano: 26 lip 2016, 15:05

madzia11 pisze:Pracownik socjalny wcale nie musi być członkiem GR.
Spójrz w ustawę i rozporządzenie. Skoro coś dzieje się na jego rejonie, nawet jeśli rodzina nie korzysta z pomocy społecznej, to musi być członkiem GR, tak samo jak policjant.
Mało tego spotkałem się z wytycznymi i informacjami na szkoleniach, że zawiadamiamy o spotkaniu GR wszystkie służby: pomoc społeczną, policję, GKRPA, opiekę medyczną a nawet szkołę. Czy przyjdą to ich sprawa. Choć ja praktykowałem wzywanie tych, których potrzebowałem, głównie socjalny, policja i GKRPA.
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Napisano: 26 lip 2016, 18:31

My nie mamy w regulaminie, że obligatoryjnie musi być w grupie roboczej pracownik socjalny OPS i dzielnicowy, ale tak wspomniał Ojciec76: jak coś się dzieje w rejonie to i tak pracownik socjalny i dzielnicowy są w sprawę zaangażowani.
Innych przedstawicieli służb zapraszamy wg potrzeb na posiedzenia grup roboczych.
ciachooo

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x