parac z dziećmi - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 25 lip 2016, 17:13

Drodzy Asystenci,Mam pewna rodzine w ktÓrej 1 z 3 dzieci zachowuje się bardzo niegrzecznie. Widac ze matka nie radzi sobie z wychowaniem 4 letniej dziewczynki ktora chce dominować. System nagród i kar nie działa. JakiE formy pracy wychowawczej wprowadzic w tej rodzinie. Chciałabym zmotywować dziewczynki (wiek 4 i 5 lat) poprzez wprowadzenie nagród za dobre zachowanie - aby dac wzór dla matki. jak myslicie co bedzie dobry rozwiązaniem- nie chce przekupywac dzieci np. słodyczami bo wiem ze to nie jest dobre rozwiązanie. Czekam na wasze propozycje.
Pozdrawiam,
AR
Edyta1988

Napisano: 26 lip 2016, 7:44

Witam, wprawdzie asystentem jestem od niedawna ale mogę pomóc w sprawach z dziećmi :) fajnym pomysłem, który stosowałam w pracy z dziećmi w szkole (grupa była naprawdę trudna :)) jest słoik i makaron. Za każde dobre zachowanie wrzucałam jeden makaron (np. kokardkę) do słoika. Gdy słoik się uzbierał dzieci miały nagrodę. Ważne jest by to byłą ciekawa nagroda. U nas to była lekcja w sali komputerowej.Ale może to być wyjście na lody czy do kina, ważne by to było dla dzieci ciekawe i coś czego nie mają codziennie. Nie powinno się wysypywać makaronu za złe zachowanie. Bo tak naprawdę system kar na dłuższą mete nie daje efektów. Lepiej nagradzać za dobre zachowanie.
Przekupywanie dziećmi słodyczami? Masz rację, to bardzo złe rozwiązanie, po kilku razach będą już czekać tylko na słodycze, a robić będą i tak to co będą chciały :)
Izaa

Napisano: 26 lip 2016, 8:31

Dzięki za pomoc;) no właśnie jaką nagrode mogłabym przygotować dla dzieci??? Moze coś na zasadzie kolorowanek???? Tylko tez nie chce iść w koszta, bo dzieciaki się przyzwyczają...
Edyta1988

Napisano: 26 lip 2016, 8:38

Musisz wiedzieć co lubią, jeśli lubią kolorowanki, niech będą kolorowanki, tylko musi to być coś co je zainteresuje. Jeśli będziesz współpracować z mama to ona może zakupić coś na nagrodę (chyba, że nie da rady), musisz pomyśleć co będzie dla nich najciekawsze i co zmotywuje do poprawy zachowania ;)
Izaa

Napisano: 26 lip 2016, 8:52

kolorownkę można w ośrodku wydrukować za darmo z neta. A swoją drogą dzieci bardzo są łase na pochwały. Za dobre zachowanie pochwalić jakie jest mądre, grzeczne i w ogóle super i jak jesteśmy z nich dumni. A za złe powiedzieć tylko, że było to niegrzeczne i że takie zachowanie nam się nie podoba - pamiętając przy tym, żeby podkreślić, że to to co miało miejsce było niefajne (żeby dziecko nie pomyślało że ono jest złe). Krótko treściwie i na temat.
pracuś socjalny
Referent
Od: 22 lip 2015, 8:01
Zajmuję się:

Napisano: 26 lip 2016, 9:01

Dokładnie tak jak mówi pracuś socjalny, nie można mówić, że to dziecko jest złe, niegrzeczne tylko zachowanie, sytuacja i zawsze jak mówimy, że coś dziecko zrobiło źle, należy wskazać też jego dobre strony. Np. taka z Ciebie jest ładna dziewczynka, nie pasuje żebyś dokuczała siostrze. Albo, mama mówiła, że wczoraj ładnie posprzątałaś zabawki, dziś zrób to samo itp.
Izaa

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x