Witam, mam pytanie, czy mimo zakończenia pracy asystenta z rodziną w 2014roku ze względu na osiągnięte cele można teraz ponownie przyznać tej rodzinie asystenta?
Podpowiedzcie proszę.
Można, w naszym ośrodku kilkukrotnie były takie sytuacje ponownego przyznania. Procedura rozpoczyna się po prostu na nowo,sytuacja w rodzinie mogła się zmienić i są przesłanki do ponownej współpracy.
Podjęłam ponowną współpracę z 2 rodzinami ponieważ w 1 przypadku rodzina zwróciła się o ponowne wsparcie a w 2 pojawiły się problemy wychowawcze z nastolatką. Żeby nie dopuścić do ponownej dysfunkcji rodziny podjęta została współpraca. Szczerze mówiąc nie regulują tego chyba żadne przepisy, ja przynajmniej nie słyszałam.
Jaki dokument się piszę jeśli po raz drugi rodzina zostaje objęta wsparciem asystenta rodziny? Rodzina podpisuje zgodę? i co jeszcze? drugi raz wypełniamy wszystkie dokumenty typu analiza sytuacji rodziny itp? (bo przecież coś się musiało zmienić, skoro rodzina ma mieć znowu asystenta), czy pisze się jakąś notatkę, że u rodziny wznawia się pracę z asystentem rodziny z powodu...?