zakończenie - decyzja i podpisy - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 25 lip 2016, 9:42

Drodzy Asystenci - kto u Was decyduje o zakończeniu współpracy ?
czy wystarczy jeśli zadecyduje o tym AR z kierownikiem ?
czy podpis ps jest niezbędny ?
elkaa

Napisano: 25 lip 2016, 11:06

U nas zazwyczaj kiedy AR widzi powody do zakończenia współpracy to rozmawia o tym z PS albo bezpośrednio z kierownikiem i wtedy kończy współpracę. Dołączam wtedy krótką notatkę do teczki o powodach zamknięcia.
JoannaB

Napisano: 25 lip 2016, 17:24

U mnie jak u Joanny.
Majka 2

Napisano: 26 lip 2016, 8:38

U mnie pisze się prośbę do dyrekcji o zakończenie współpracy, którą podpisuje też Ps. Do tego sprawozdanie końcowe ze współpracy z rodziną. A powiedzcie mi drodzy asystenci jak informujecie rodziny o zakończonej współpracy- tylko ustnie czy może wysyłacie jakieś pismo?
ggoniaka
Praktykant
Od: 26 lut 2016, 16:07
Zajmuję się:

Napisano: 26 lip 2016, 9:24

Dzięki :)
Joanna, Majka - czyli nie potrzeba nigdzie podpisu PS, wystarczy zgoda samego kierownika ?

ggoniaka - ja informuję ustnie, jeśli miejsce zamieszkania nie zostało zmienione to potem jest jeszcze monitoring.
elkaa

Napisano: 28 lip 2016, 10:15

U nas PS się nie podpisuje, ale zazwyczaj jak zamierzamy zakończyć współpracę to idę do rodziny razem z nim i wspólnie o tym informujemy, więc w notatce jest wzmianka o tym. Dodatkowo zazwyczaj rodziny też piszą krótkie oświadczenie, że rezygnują ze współpracy.
Gość

Napisano: 01 sie 2016, 9:57

Na podstawie art. 15 ust. 1 pkt 15 ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy do zadań asystenta rodziny należy dokonywanie okresowej oceny sytuacji rodziny, nie rzadziej niż co pół roku, i przekazywanie tej oceny podmiotowi, o którym mowa w art. 17 ust. 1; tj. m.in. kierownikowi ośrodka pomocy społecznej. Asystenta rodziny zatrudnia kierownik jednostki organizacyjnej gminy, która organizuje pracę z rodziną. Czy w sytuacji dużej jednostki czyli miejskiego ośrodka pomocy rodzinie (zadania gminy - ops i powiatu - pcpr) i rozbudowanej struktury organizacyjnej gdzie jest dyrektor, zastępca dyrektora oraz kierownik działu, w którym pracują pracownicy socjalni i asystenci rodziny, będzie wypełniony obowiązek ustawowy (art. 15 ust. ust. 1 pkt 15) gdy asystent rodziny przekaże okresową ocenę sytuacji rodziny, zastępcy dyrektora mającego w kompetencji zadania gminy i asystentów rodziny czy też kierownikowi działu?
ViolaŚ

Napisano: 02 sie 2016, 15:21

Czy pan po rozwodzie może mieć przydzielonego asystenta w momencie gdy jego dzieci przebywają w rodzinie zastępczej?
Jak powinna wyglądać współpraca asystenta z tym panem jeżeli jego współpraca polega jedynie na wykonywaniu tych zaleceń, które mu "pasują" ?
gość 2

Napisano: 08 sie 2016, 12:19

Skoro jest rodzicem biologicznym asystent prscuje nad powrotem dziecka od rodziny zastepczej do biologicznej.
olcia_11
Praktykant
Od: 05 sie 2016, 21:56
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x