pomoc jednorazowa dla rodzin zastępczych - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 07 sie 2009, 17:02

Witajcie. Mam pytanie dotyczące jednorazowego świadczenia pieniężnego na częściowe pokrycie kosztów związanych z potrzebami przyjmowanego do rodziny dziecka. Jednakże chciałabym podkreślić, iz dzieci przebywająca w zawodowej nies- pokrewnionej z dzieckiem wielodzietnej rodzinie zastępczej zostały przyjęte w kwietniu a postanowienie Sądu wydane jest w trybie zarządzenia tymczasowego. Proszę o pomoc, z góry dziękuję:)

~Monika08

Napisano: 08 sie 2009, 13:34

Nie miałam takiego przypadku nigdy, przykro mi, nie pomogę. Może wasz radca prawny by Ci pomógł?
~Iza

Napisano: 11 sie 2009, 11:21

Możesz się ubiegać o tą pomoc jednorazową ona może być w myśl interpretacji Ministerstwa przyznawana w każdym czasie kiedy wystapią takie potrzeby, nie musi byc od razu przyznana jak przyjmujesz dzieci, bo w dniu przyjęcie możesz potrzeb nie mieć, a po okresie kilku miesięscy okaże się, że jednak one są.
~Iza

Napisano: 11 sie 2009, 11:33

Mam identyczną sytuacje, tylko taki problem, że starostwo dało nam mniej kasy niż zapotrzebowaliśmy na rodziny zastępcze i teraz muszę się zwrócić z pismem do Zarządu Starostwa o zwiększenie środków i dlaczego...

Rodzinami zajmuję się dopiero od 3 tyg, poprzednia osoba nic takiego nie pisała...

Macie może jakiś taki wzór?
~Martyna

Napisano: 11 sie 2009, 11:34

Mam identyczną sytuacje, tylko taki problem, że starostwo dało nam mniej kasy niż zapotrzebowaliśmy na rodziny zastępcze i teraz muszę się zwrócić z pismem do Zarządu Starostwa o zwiększenie środków i dlaczego...

Rodzinami zajmuję się dopiero od 3 tyg, poprzednia osoba nic takiego nie pisała...

Macie może jakiś taki wzór?
~Martyna

Napisano: 11 sie 2009, 13:31

lepiej zróbcie przesuniecia wewnątrz własnego budżetu bo dodatkowych środków i tak pewnie nie dostaniecie
~Iza

Napisano: 11 sie 2009, 13:43

nie ma z czego przesuwać...w tym sęk, ale na pewno okaże się to w grudniu.

A do zarządu i tak muszę się zwrócić z pismem czy coś dadzą...
~Martyna

Napisano: 19 sie 2009, 10:38

Czy jest gdzieś zapisane na co może rodzina zastępcza przeznaczyć tą jednorazową pomoc na przyjęcie dziecka do rodziny zastępczej? Moja dyrektorka stwierdziła że ta pomoc nie może być przeznaczona na zakup artukułów szkolnych potrzebnych dla dziecka, czyli np. książek do szkoły.
~beata

Napisano: 19 sie 2009, 13:30

Nie nie ma nigdzie takiego zapisu! stąd też różne interpretacje co jest niezbędną i najpilniejszą potrzebą. Uważam że np. łóżko , czy pościel dla dziecka tak to jest potrzeba niezbędna , a książki to jest potrzeba raczej bieżąca dotyczy akurat wszystkich dzieci w wieku szkolnym! a nie tylko przyjmowanych akurat do rodziny
~poca

Napisano: 02 lis 2011, 17:02

Witam. Mam pytanie, czy można obecnie przyznać rodzinie zastępczej jednorazowe świadczenie pieniężne na pokrycie niezbędnych wydatków związanych z potrzebami przyjętego do rodziny zastępczej dziecka (do 150% podstawy), w przypadku gdy rodzina zastępcza dla tego dziecka funkcjonuje już od 2006 roku, ale wcześniej takiej pomocy nie uzyskała, gdyż nie została poinformowana o takie możliwości przez pracowników danego PCPR-u? Czy pomoc taka przysługuje rodzinie zastępczej w tylko w pierwszej fazie podjęcia opieki na dzieckiem czy można przyznać rodzinie tę formę pomocy w każdym czasie? Może ktoś z Was ma interpretację MPiPS w tej sprawie? Proszę o pomoc i informację:)
~maja

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x