Absurdalna sytuacja na ostatnim semestrze studiów - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 05 cze 2009, 14:15

Witam wszystkich
W rodzinie zastępczej jestem od drugiego roku życia.
W lutym 2010 r. kończę 25 lat.
Pobieram rentę z tytułu utraty rodziców. Do kwietnia b.r. otrzymywałam pomoc z pcpr na kontynuowanie nauki.
Już jej nie dostaję, ponieważ moja renta po marcowej waloryzacji przekracza kryterium dochodowe o ok \"30\" zł. Dostałam 50zł więcej renty, lecz pcpr odebrał mi prawo do wypłacania pomocy na kontynuację nauki w wysokości ok. 490 zł.
Po ukończeniu Liceum nie należała mi się jednorazowa pomoc na zagospodarowanie, gdyż do dochodu wliczano oprócz mojej renty także pieniążki, które otrzymywałam od pcpr na kontynuacje nauki i to znacznie podwyższało mój dochód. Jednak w roku 2006 zmieniono ten przepis i nie uwzględnia się już dofinansowania z pcpr. Ale wtedy już byłam w trakcie studiowania więc znów nic mi się nie należało.
Jestem bardzo rozgoryczona całą sytuacją, właśnie kończę ostatni semestr studiów dziennych i pcpr poprostu rzucił mnie na pastwę losu przez to, że ZUS dał mi za dużo o 30 zł.
Jestem zmuszona do znalezienia pracy z nieukończonymi jeszcze studiami, więc nie mam szans na wymarzoną pracę.
Finansowo jest mi ciężko, gdyż sama prowadzę gospodarstwo domowe i opłacam jeszcze szkołę.
Miałam nadzieję, że po zdobyciu tytułu magistra otrzymam jednorazową wyprawkę i urządzę mieszkanie, czy zrobię dodatkowe kursy, ale niestety nie jest mi to pisane. A suma ok 6000 zł nie jest jak dla mnie małą sumą.
Czy istnieje jakiś sposób na to aby w mojej sytuacji otrzymać jednorazową wyprawkę czy jakąkolwiek pomoc z pcpr?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź
Pozdrawiam
~Mari

Napisano: 05 cze 2009, 16:31

nie wiem kto ci takie przeszkody robi, ale piszesz coś co jest nieprawdą, pomoc na zagospodarowanie w formie rzeczowej udziela się niezależnie od dochodu, a żeby dostac pomoc na usamodzielnienie to zrób tak: ostatni raz rentę z zus dostaniesz w lutym 210r. więc wniosek o usamodzielnienie złóż w kwietniu dopiero bo pcpr weźmie pod uwage dochód z miesiąca poprzedzającego miesiąc złożenia wniosku tj. marzec, bo jeśli złożysz w marcu 2010r. to wezma pod uwage luty i odmówią
~Iza

Napisano: 13 cze 2009, 22:56

Czyli pomoc na zagospodarowanie w formie rzeczowej jest wydawana niezależnie od dochodu? Czy mogę się o nią ubiegać dopiero po ukończeniu studiów czy wcześniej? I co mogę rozumieć pod pojęciem pomoc rzeczowa?
W PCPR mówiono mi, że jak skończę szkołę to jeśli zakwalifikuję się w kryteriach dochodowych to otrzymam jedynie pieniądze na usamodzielnienie (6000zł) z których będę musiała się rozliczyć (faktury za meble, wyposażenie mieszkania, kursy itp) i tylko w takim celu mogę te pieniądze wykorzystać, ale dopiero po okazaniu dyplomu ukończenia studiów.
Czy pieniądze na usamodzielnienie i zagospodarowanie to dwie różne kwestie?
Proszę o wyjaśnienie mi tych spraw, bo chyba wprowadzono mnie w błąd.
~Mari

Napisano: 15 cze 2009, 17:11

Pomoc na zagospodarowanie w formie rzeczowej przysługuje niezależnie od dochodu, można wypłacić ja wcześniej niż po zakończeniu nauki, takze w trakcie, to zalezy od sytuacji i potrzeb wychowanka. Od sytuacji dochodowej uzależniona jest pomoc pieniężna na usamodzielnienie. To swiadczenie wypłaca sie po zakończeniu nauki, jednak w przypadu uzasadnionych okoliczności także można wypłacić wcześniej.
~izabela

Napisano: 23 cze 2009, 16:31

w/w pomocr przysługują Ci z góry,że tak powiem, rzeczówka w zależności od potrzeb, pomoc pienieżna na usamodzielnienie po spełnieniu kilku warunków m.in nie przekroczenia kryterium, u nas wystarczy złożone oświadczenie,że pomoc pieniężną na usam. przeznaczy na to i tamto, czasem faktura, albo,że pieniądze będą leżały na oprocentowanym koncie, itp. nie rozumiem PCPRów, która utrudniają wypłatę w/w świadczenia, które czy ktoś chce czy nie poprostu mu przysługuje:)
~gonia

Napisano: 11 lip 2010, 15:50

bzdury ci mówią wyprawkę rzeczową możesz brać w każdej chwili... musisz znależć sklep , wybrac meble a oni placą i nie dają 6tys napewno , tylko lekko ponad 4 to zalezy bo dają uznaniowo. A dopiero po skonczeniu studiow wyprawka pieniężna 6tyś i żaden dochó niema znaczenia...
~Anna

Napisano: 12 lip 2010, 9:35

popieram wszystkie odpowiedzi, rzeczówka jest przyznawana niezależnie od długości pobytu poza rodziną i niezależnie od dochodu, a możesz sie o nia ubiegać w każdym momencie po ukonczeniu 18 roku życia kiedy to ty uzxnasz, że jest ci najbardziej potrzebna, u nas z regułu wychowankowie idąc na studia kupują laptoty
~Iza

Napisano: 04 wrz 2010, 10:33

rzeczowka nalezy sie tym osoba co chodza do szkoly i sa z rodziny zastepczej i nie powinna byc odbierana tym osoba tylko kazdemu przyznana
~zeton

Napisano: 05 wrz 2010, 12:27

Po prostu musisz złożyć wniosek o udzielenie Ci pomocy rzeczowej (a później finansowej) na usamodzielnienie. Jeśli PCPR Ci odmówi, to złóż odwołanie. Pamiętaj, że PCPR ma wydać na tę okoliczność decyzję i domagaj się jej.
~mona

Napisano: 14 paź 2010, 1:00

ale się znacie na sprawie, pełne wyjaśnienie

https://ops.pl/forum.php?page=13&cmd=sho ... ategory=26

OFERTA POMOCY MATERIALNEJ I NIEMATERIALNEJ

Wychowanek może ubiegać się o przyznanie następujących form pomocy:
• pomoc pieniężna na kontynuowanie nauki,
• pomoc pieniężna na usamodzielnienie,
• w uzyskaniu odpowiednich warunków mieszkaniowych, w tym w mieszkaniu chronionym
• w uzyskaniu zatrudnienia na zagospodarowanie w formie rzeczowej.

POMOC MATERIALNA:
Pomoc pieniężna jest świadczeniem pomocy społecznej i przysługuje jeżeli:
• umieszczenie w placówce lub rodzinie zastępczej nastąpiło na mocy postanowienia sądu,
• wychowanek przebywał w placówce lub rodzinie zastępczej co najmniej rok,
• osoba usamodzielniana jest zdolna do samodzielnej egzystencji,
• przystępuje do realizacji indywidualnego programu usamodzielnienia,
• spełnia kryteria dochodowe.

Wykaz podstawowych dokumentów niezbędnych do przyznania pomocy pieniężnej, stanowiących załączniki do wywiadu środowiskowego:
• postanowienie sądu o umieszczeniu wychowanka w rodzinie zastępczej lub placówce opiekuńczo-wychowawczej,
• indywidualny program usamodzielnienia, opracowany wspólnie z wychowankiem i opiekunem usamodzielnienia, co najmniej miesiąc przed uzyskaniem pełnoletniości przez wychowanka, opuszczającego placówkę opiekuńczo-wychowawczą lub rodzinę zastępczą,
• zaświadczenia określające okres pobytu w placówce opiekuńczo-wychowawczej lub rodzinie zastępczej,
• akt urodzenia (najlepiej odpis zupełny),
• kopia dowodu osobistego,
• poświadczenie zameldowania wychowanka oraz inne dokumenty świadczące o miejscu faktycznego zamieszkania wychowanka przed umieszczeniem w rodzinie zastępczej lub placówce opiekuńczo-wychowawczej,
• informacje o dochodach wychowanka lub rodziny z którą wychowanek prowadzi wspólne gospodarstwo domowe (dochody z prac zarobkowych, renta rodzinna, alimenty, zasiłek pielęgnacyjny - decyzje, zaświadczenia oraz w przypadku posiadania orzeczenie o niepełnosprawności)
• wniosek/podanie o przyznanie pomocy,
• zaświadczenie ze szkoły/uczelni potwierdzające fakt kontynuowania nauki, z zaznaczeniem trybu nauki i przewidywanego terminu jej zakończenia,
• wywiady środowiskowe dotyczące rodziców biologicznych, a w przypadku śmierci rodziców biologicznych akty zgonu,
• w przypadku osób opuszczających młodzieżowe ośrodki socjoterapii (dawniej specjalne ośrodki szkolno-wychowawcze), domy pomocy społecznej dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnych intelektualnie – zaświadczenie o zdolności do samodzielnej egzystencji,
• upoważnienie dotyczące wskazania rachunku bankowego, na który ma być przekazywane świadczenie.

Warunkiem przyznania pomocy pieniężnej na usamodzielnienie i pomocy pieniężnej na kontynuowanie nauki przez starostę właściwego do przyznania pomocy jest:
1) wskazanie przez osobę usamodzielnianą co najmniej na dwa miesiące przed osiągnięciem pełnoletnosci danych osobowych osoby, która podejmuje się pełnienia funkcji opiekuna usamodzielnienia oraz przedstawienie pisemnej zgody tej osoby,
2) złożenie indywidualnego programu usamodzielnienia,
3) złożenie wniosku o przyznanie pomocy.

Wniosek o przyznanie pomocy pieniężnej na usamodzielnienie i pomocy pieniężnej na kontynuowanie nauki osoba usamodzielniana składa do starosty właściwego do przyznania tej pomocy za pośrednictwem kierownika powiatowego centrum pomocy rodzinie właściwego ze względu na miejsce zamieszkania dziecka przed umieszczeniem w rodzinie zastępczej lub skierowaniem do placówki.

Właściwym do przyznania pomocy pieniężnej na kontynuowanie nauki i pomocy pieniężnej na usamodzielnienie jest starosta powiatu właściwego ze względu na miejsce zamieszkania dziecka przed umieszczeniem w rodzinie zastępczej lub placówce opiekuńczo-wychowawczej.
Pomocy w uzyskaniu odpowiednich warunków mieszkaniowych, w tym w mieszkaniu chronionym, w uzyskaniu zatrudnienia oraz na zagospodarowanie w formie rzeczowej udziela starosta powiatu właściwy ze względu na miejsce osiedlenia się osoby usamodzielnianej.
Wniosek opiniuje opiekun usamodzielnienia, zaś sytuację wychowanka ustala pracownik socjalny w drodze wywiadu środowiskowego przeprowadzonego w miejscu zamieszkania wychowanka.

I. Pomoc pieniężna na kontynuowanie nauki
Warunkiem przyznania pomocy pieniężnej na kontynuowanie nauki jest:
1) określenie w indywidualnym programie usamodzielnienia planu kontynuowania nauki,
2) przedłożenie na początku każdego semestru zaświadczenia stwierdzającego kontynuowanie nauki

Pomoc pieniężna na kontynuowanie nauki jest przyznawana na czas trwania roku szkolnego i roku akademickiego.
Pomoc o której mowa przyznaje się na czas nauki do czasu jej ukończenia, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez osobę usamodzielnianą 25 lat.
Pomoc pieniężna na kontynuowanie nauki przysługuje osobie usamodzielnianej kontynuującej naukę w gimnazjum, szkole ponadpodstawowej, szkole ponadgimnazjalnej lub szkole wyższej.
Wysokość pomocy pieniężnej ustala się od kwoty podstawy.
Obowiązująca obecnie podstawa wynosi 1647zł.
Wysokość pomocy pieniężnej na kontynuowanie nauki wynosi 30% podstawy miesięcznie,a więc wychowanek otrzymuje pomoc w wys.494,10zł miesięcznie

Pomoc pieniężna na kontynuowanie nauki przysługuje osobie usamodzielnianej:
1) samotnie gospodarującej, której dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego na osobę samotnie gospodarującą – a więc obecnie obowiązującej kwoty 954zł.
2) w rodzinie, w której dochód na osobę nie przekracza 200% kryterium dochodowego na osobę w rodzinie – a więc obecnie obowiązującej kwoty 702zł/na osobę w rodzinie.

II. Pomoc pieniężna na usamodzielnienie

W przypadku gdy osoba usamodzielniana kontynuuje naukę, pomoc pieniężna na usamodzielnienie wypłaca się po ukończeniu nauki. W uzasadnionych przypadkach starosta może wypłacić pomoc pieniężna na usamodzielnienie w trakcie trwania nauki.

Warunkiem przyznania pomocy pieniężnej na usamodzielnienie, poza warunkami określonymi powyżej, jest pisemna deklaracja osoby usamodzielnianej, zawarta w indywidualnym programie usamodzielnienia, że pomoc ta będzie przeznaczona na zaspokojenie ważnej potrzeby życiowej osoby usamodzielnianej, w szczególności na:
1) polepszenie warunków mieszkaniowych
2) stworzenie warunków do działalności zarobkowej, w tym podniesienie kwalifikacji zawodowych
3) pokrycie wydatków związanych z nauką osoby usamodzielnianej, innych niż pomoc pieniężna na kontynuowanie nauki.

Pomoc pieniężna na usamodzielnienie (podobnie jak pomoc pieniężna na kontynuowanie nauki) przysługuje osobie usamodzielnianej:
1) samotnie gospodarującej, której dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego na osobę samotnie gospodarującą – a więc obecnie obowiązującej kwoty 954zł.
2) w rodzinie, w której dochód na osobę nie przekracza 200% kryterium dochodowego na osobę w rodzinie – a więc obecnie obowiązującej kwoty 702zł/na osobę w rodzinie.

Wysokość pomocy pieniężnej ustala się od kwoty podstawy. Obowiązująca obecnie podstawa wynosi 1647zł.

I. Wysokość pomocy pieniężnej na usamodzielnienie dla osoby opuszczającej placówkę opiekuńczo-wychowawczą typu socjalizacyjnego (dom dziecka,), rodzinnego (rodzinny dom dziecka) lub dom pomocy społecznej dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnych intelektualnie, dom dla matek z małoletnimi dziećmi i kobiet w ciąży ustala się w kwocie odpowiadającej:

1) 400% podstawy, w przypadku, gdy osoba usamodzielniana przebywała w placówce opiekuńczo-wychowawczej typu socjalizacyjnego, rodzinnego lub w domu pomocy społecznej dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnych intelektualnie przez okres powyżej trzech lat.
2) 400% podstawy – w przypadku, gdy osoba usamodzielniana opuszcza dom dla matek z małoletnimi dziećmi i kobiet w ciąży,
3) 200% podstawy - w przypadku, gdy osoba usamodzielniana przebywała w placówce opiekuńczo-wychowawczej typu socjalizacyjnego, rodzinnego lub w domu pomocy społecznej dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnych intelektualnie przez okres od dwóch do trzech lat.
4) 100% podstawy - w przypadku, gdy osoba usamodzielniana przebywała w placówce opiekuńczo-wychowawczej typu socjalizacyjnego, rodzinnego lub w domu pomocy społecznej dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnych intelektualnie przez okres od roku do dwóch lat.

II. Wysokość pomocy pieniężnej na usamodzielnienie dla osoby usamodzielnianej z rodziny zastępczej lub opuszczającej młodzieżowy ośrodek wychowawczy, zakład poprawczy, schronisko dla nieletnich, specjalny ośrodek szkolno-wychowawczy ustala się w kwocie odpowiadającej:

1) 300% podstawy – w przypadku, gdy osoba usamodzielniana przebywała w rodzinie zastępczej, młodzieżowych ośrodku wychowawczym, specjalnym ośrodku szkolno-wychowawczym, zakładzie poprawczym lub schronisku dla nieletnich przez okres powyżej trzech lat,
2) 200% podstawy - w przypadku, gdy osoba usamodzielniana przebywała w rodzinie zastępczej, młodzieżowych ośrodku wychowawczym, specjalnym ośrodku szkolno-wychowawczym, zakładzie poprawczym lub schronisku dla nieletnich przez okres od dwóch do trzech lat,
3) 100% podstawy - w przypadku, gdy osoba usamodzielniana przebywała w rodzinie zastępczej, młodzieżowych ośrodku wychowawczym, specjalnym ośrodku szkolno-wychowawczym, zakładzie poprawczym lub schronisku dla nieletnich przez okres od roku do dwóch lat,
Do okresów pobytu wlicza się wszystkie okresy, w ciągu których osoba usamodzielniana przebywała w innej rodzinie zastępczej, placówce opiekuńczo- wychowawczej typu interwencyjnego, rodzinnego, socjalizacyjnego, domu pomocy społecznej dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnej intelektualnie, domu dla matek z małoletnimi dziećmi i kobiet w ciąży, zakładzie poprawczym, schronisku dla nieletnich lub specjalnym ośrodku szkolno – wychowawczym.
Do okresów pobytu wlicza się również okres sześciu miesięcy przed osiągnięciem pełnoletności przez osobę usamodzielnianą, w przypadku, gdy jej pobyt w rodzinie zastępczej ustał wskutek śmierci osoby pełniącej funkcje rodziny zastępczej.
Pobyt w placówce opiekuńczo-wychowawczej typu interwencyjnego dłuższy niż sześć miesięcy traktuje się jako pobyt w placówce opiekuńczo-wychowawczej typu socjalizacyjnego, a osoba która po tym okresie przebywając w placówce opiekuńczo-wychowawczej typu interwencyjnego, osiągnęła pełnoletniość, jest przyznawana pomoc pieniężna na usamodzielnienie.

III. Pomoc na zagospodarowanie w formie rzeczowej.

1. Do udzielania pomocy na zagospodarowanie w formie rzeczowej, podobnie jak ma to miejsce w przypadku pomocy w uzyskaniu odpowiednich warunków mieszkaniowych, w tym w mieszkaniu chronionym, w uzyskaniu zatrudnienia, pracy socjalnej właściwy jest starosta (w przypadku miast na prawach powiatu prezydent) właściwy ze względu na miejsce osiedlenia się tej osoby.
2. Komplet dokumentów zgromadzony według tych samych zasad, jak przy wszelkich innych świadczeniach pomocy społecznej, o które mogą ubiegać się osoby usamodzielniane (mogą to być uwiarygodnione za zgodność z oryginałem ich kopie) należy złożyć we właściwym powiatowym centrum pomocy rodzinie.
3. Za miejsce osiedlenia należy przyjąć lokal mieszkalny, w którym osoba usamodzielniana mieszka z zamiarem stałego pobytu (np. mieszkanie z zasobów komunalnych, uzyskane w ramach TBS, po członkach rodziny lub jego część o ile istnieje realna szansa zamieszkania w nim na stałe oraz inne, do których wychowanek ma prawo z tytułu cywilnego i potwierdzony jest fakt jego zameldowania).
4. Mieszkanie chronione, wynajmowane, miejsce/ pokój w instytucji pomocy społecznej nie są miejscami, których status należy zrównywać z ‘’miejscem stałego osiedlenia’’- w takich przypadkach wniosek o pomoc na zagospodarowanie w formie rzeczowej wymaga szczegółowego uzasadnienia, a w przypadku jego braku może być oddalony, co nie pozbawia osoby usamodzielnianej możliwości ponownego ubiegania się o tę formę pomocy.
5. Pomoc na zagospodarowanie w formie rzeczowej przysługuje tylko osobom, które spełniają wszystkie wymogi ustawy o pomocy społecznej i rozporządzenia, w tym realizują program usamodzielnienia. Wobec powyższego wnioskowanie o tę formę pomocy niezwłocznie po opuszczeniu przez wychowanka placówki czy rodziny zastępczej jest nieuzasadnione, chyba że szczególne okoliczności sprawy ( np. pobyt w grupie usamodzielnienia, gdzie wychowanek rozpoczął już realizowanie programu usamodzielnienia) przemawiają za jej indywidualnym potraktowaniem.

6. W skład pomocy na zagospodarowanie mogą wchodzić:
1) materiały niezbędne do przeprowadzenia remontu i wyposażenia mieszkania;
2) niezbędne urządzenia domowe;
3) pomoce naukowe;
4) sprzęt rehabilitacyjny;
5) sprzęt, który może posłużyć do podjęcia zatrudnienia.

Katalog rzeczy, które mogą wchodzić w skład pomocy na zagospodarowanie w formie rzeczowej (uznane za niezbędne):
-łóżko, meble, bielizna pościelowa, sprzęt AGD, sprzęt oświetleniowy, inne niezbędne sprzęty
-materiały niezbędne do przeprowadzenia remontu np. farby, tapety oraz podstawowe materiały wykończeniowe,
-książki, zeszyty, przybory do nauki i przysposobienia zawodowego, komputer,
-podstawowy sprzęt rehabilitacyjny.

7.Przed zaciągnięciem jakichkolwiek zobowiązań finansowych czy zakupów, składających się na pomoc rzeczową osoba usamodzielniana winna posiadać decyzję administracyjną o przyznaniu tej formy pomocy.
~mir

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x