Witam wszystkich
W rodzinie zastępczej jestem od drugiego roku życia.
W lutym 2010 r. kończę 25 lat.
Pobieram rentę z tytułu utraty rodziców. Do kwietnia b.r. otrzymywałam pomoc z pcpr na kontynuowanie nauki.
Już jej nie dostaję, ponieważ moja renta po marcowej waloryzacji przekracza kryterium dochodowe o ok \"30\" zł. Dostałam 50zł więcej renty, lecz pcpr odebrał mi prawo do wypłacania pomocy na kontynuację nauki w wysokości ok. 490 zł.
Po ukończeniu Liceum nie należała mi się jednorazowa pomoc na zagospodarowanie, gdyż do dochodu wliczano oprócz mojej renty także pieniążki, które otrzymywałam od pcpr na kontynuacje nauki i to znacznie podwyższało mój dochód. Jednak w roku 2006 zmieniono ten przepis i nie uwzględnia się już dofinansowania z pcpr. Ale wtedy już byłam w trakcie studiowania więc znów nic mi się nie należało.
Jestem bardzo rozgoryczona całą sytuacją, właśnie kończę ostatni semestr studiów dziennych i pcpr poprostu rzucił mnie na pastwę losu przez to, że ZUS dał mi za dużo o 30 zł.
Jestem zmuszona do znalezienia pracy z nieukończonymi jeszcze studiami, więc nie mam szans na wymarzoną pracę.
Finansowo jest mi ciężko, gdyż sama prowadzę gospodarstwo domowe i opłacam jeszcze szkołę.
Miałam nadzieję, że po zdobyciu tytułu magistra otrzymam jednorazową wyprawkę i urządzę mieszkanie, czy zrobię dodatkowe kursy, ale niestety nie jest mi to pisane. A suma ok 6000 zł nie jest jak dla mnie małą sumą.
Czy istnieje jakiś sposób na to aby w mojej sytuacji otrzymać jednorazową wyprawkę czy jakąkolwiek pomoc z pcpr?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź
Pozdrawiam