Niestety nie można nic zrobić jeżeli sprawca się nie zgłasza. Ja wysyłam wezwania, pracownik socjalnyw raz z dzielnicowym chodza na miejsce zamieszkania. Często to i tak nic nie daje, ale ja i tak wysyłam pismo do prokuratury. Niech oni z tym coś robią. Jezeli natomiast jest to osoba uzalezniona od alkoholu wysyłam pismo do Komisji i mam z nimi tak ugadane że oni wzywają go na komisję. Jeżeli 2x się nie zjawi to załatwiają to poprzez Sąd. Najwazniejsze jest jednak by to ofiara była objęta pomocą.
~Obwiedły art. 12 ustawy o przeciwdziałaniu przemocy mówi, że niezwłocznie zawiadamia się Policję lub prokuratora o powzięciu podejrzenia popełnienia przestępstwa. Nie uzalezniamy to od tego czy sprawca się nie zgłosi. Nawet gdy się zgłosi to i tak musimy powiadamiać.
Wzywanie sprawcy umożliwia mu przedatawienie sytuacje z jego strony. Czesto sprawcy nie korzystają z tego a sytuacja nie ejst znana pracownikom OPS i Policji więc zapis ten ustawy jest dobry. Tym bardziej że każdego z nas obowiązkiem jest powiadamianie o przestepstwie, nie tylko z ramienia zespołu.
Jednakże zawsze to jakiś straszak dla sprawców. Często sami podejmują leczenie i terapię. Dodatkowym atutem jest zapis o możliwości eksmisji i wierzcie mi że w 90% działa to motywująco na sprawców