postanowienie sądu o umieszczeniu w placówce
postanowienie sądu o umieszczeniu w placówce
tak jakoś ostatnio policzyłam, ze niedługo minie rok gdy po raz ostatni sąd rodzinny w moim powiecie skierował jakies dziecko do placówki;
jesli chodzi o pracę kuratorów nie słyszałam o jakiejś zmianie w jej charakterze;
jesli idzie o gminy - nic nowego nie proponują ( na 8 gmin w moim powiecie w tym 2 miejskie - żadna nie zatrudniła dotąd ani jednego asystenta a więc praca bezpośrednia z rodzina - jest taka jaka była dotąd)
jesli idzie o pcpr- żadnych nowości w pracy a wręcz siedzą zagrzebani w papierach i nie mają na nic czasu
nic mi nie wiadomo o jakiejkolwiek nowej formule pracy w terenie z rodzinami
czyli tak naprawdę w realu nie zmieniło sie nic - natomiast sąd do placówki nie kieruje
z pewnością pojawiło się trochę więcej rodzin spokrewnionych (wiecie - babcie, wujkowie itp) co to często mieszkaja razem z rodzicami biol. dzieci - wszyscy na kupie, ale za to kaska państwowa płynie
i nie wiem - czy społeczeństwo nam tak wypiękniało, ze nie ma potrzeby kierowania do placówki czy moze jakaś reforma w sądownictwie i pouczyli sędziów i kuratorów, że placówki są de mode, najgorsze miejsce na ziemi i tam nie kierujemy.....
nie wiem o co chodzi - czy u was tez to zauważacie czy to tylko moja lokalna sprawa?????
jesli chodzi o pracę kuratorów nie słyszałam o jakiejś zmianie w jej charakterze;
jesli idzie o gminy - nic nowego nie proponują ( na 8 gmin w moim powiecie w tym 2 miejskie - żadna nie zatrudniła dotąd ani jednego asystenta a więc praca bezpośrednia z rodzina - jest taka jaka była dotąd)
jesli idzie o pcpr- żadnych nowości w pracy a wręcz siedzą zagrzebani w papierach i nie mają na nic czasu
nic mi nie wiadomo o jakiejkolwiek nowej formule pracy w terenie z rodzinami
czyli tak naprawdę w realu nie zmieniło sie nic - natomiast sąd do placówki nie kieruje
z pewnością pojawiło się trochę więcej rodzin spokrewnionych (wiecie - babcie, wujkowie itp) co to często mieszkaja razem z rodzicami biol. dzieci - wszyscy na kupie, ale za to kaska państwowa płynie
i nie wiem - czy społeczeństwo nam tak wypiękniało, ze nie ma potrzeby kierowania do placówki czy moze jakaś reforma w sądownictwie i pouczyli sędziów i kuratorów, że placówki są de mode, najgorsze miejsce na ziemi i tam nie kierujemy.....
nie wiem o co chodzi - czy u was tez to zauważacie czy to tylko moja lokalna sprawa?????
Re: postanowienie sądu o umieszczeniu w placówce
Śląsk nie odnotował takich sukcesów 

~monika przed specjalistami z waszego regionu wyświetliła się możliwość zarobienia wielkiej kasy na szkoleniu reszty kraju. Wymyślcie jak to zrobiliście i uczcie innych 

Ale jaja to nie sukces, to porażka. Po prostu sąd nie kieruje do placówek. Po co miałby to robić? Jakie problemy rozwiązuje współczesna placówka op-wych?
Dla dzieci z rodzin wielodzietnych już teraz nie ma szans na placówkę. Mało która placówka jest w stanie przyjąć jednorazowo np. 5-6 rodzeństwa, o większych rodzinach nie wspominając.
Obecne placówki to porażka. Wiecznie dostosowujące się do standardów, działające na podstawie bzdurnych przepisów pomocy społecznej są po prostu nikomu niepotrzebne.
Dla dzieci z rodzin wielodzietnych już teraz nie ma szans na placówkę. Mało która placówka jest w stanie przyjąć jednorazowo np. 5-6 rodzeństwa, o większych rodzinach nie wspominając.
Obecne placówki to porażka. Wiecznie dostosowujące się do standardów, działające na podstawie bzdurnych przepisów pomocy społecznej są po prostu nikomu niepotrzebne.
u nas jest dużo miejsc i mozemy przyjąć nawet 8rodzeństwa od razu.od przeszlo roku do placówki trafilo jedno dziecko,które w maju i tak konczy 18lat
Jak to jakie problemy?Jak sama nazwa wskazuje placówka opiekuńczo- wychowawcza opiekuje się i wychowuje dzieci.
A u nas kolejka dzieci do przyjęcia.
Leonie wiem co powinna robić placówka opiekuńczo-wychowawcza. Pytanie dotyczyło po co, jakie i czyje problemy miałaby rozwiązywać współczesna placówka op-wych. Nie jestem pewien czy w tym wszystkim na pewno chodzi o dzieci.
Ale oso choci? Ja myślę,że sąd nie kieruje dzieci do placówki by ta placówka rozwiązała czyjś- jakiś problem.Placówka ma się zając dziećmi. Dać wikt, opierunek, odrobić lekcje, czasem wychować. Tylko tyle i aż tyle.
Oprócz postanowienie sądu o umieszczeniu w placówce - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
POSTULATY DO RZĄDU
RUSZCZIE DYREKTORÓW
Chylę czoła przed wychowawcami.
dodatek dla pracowników socjalnych
co po tym jak już ktoś dojdzie do wniosku, ze placówka jest zbędna????
odpłatność za pobyt dziecka
umieszczenie dziecka w DPS
rozmowa o systemie
premie
Pytanie do psychologów dot. diagnozy psychologicznej dziecka
Pytanie o asystenta rodzinnego
pytanie
ucieczki- działania policji
zgłaszanie do adopcji
typy placówek opiek - wych
Skreślenie wychowanka