potrącenia komornicze

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
~Kasia
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

potrącenia komornicze

Post autor: ~Kasia »

Mieszkaniec przyjęty na \"nowych zasadach\" posiada obciążenie komornicze, co wiąże się ze zmniejszoną kwotą przelewaną przez ZUS na koszty utrzymania (mniej niż 70%). W związku z tym wystąpiliśmy do Gminy która skierowała mieszkańca o wnoszenie zastępczo brakującej opłaty za pobyt. Gmina płacić nie chce( pomimo not i pism), gdyż twierdzi, że mieszkaniec powinien dopłacać z tych 30 % które mu pozostaje. Mieszkaniec płacić nie chce a nawet gdyby chciał nic by mu nie pozostało.
Co zrobić gdy Gmina notorycznie odmawia zapłaty za skierowanego przez nią mieszkańca.
Kasia
~stasia

Re: potrącenia komornicze

Post autor: ~stasia »

należy wystawić od razu rachunek do zapłaty, podać za jaki okres i za kogo. Ja też tak miałam , pisałam prosiłam i nic, a wysłaliśmy rachunek i od razu zapłacili
~jacuś

Post autor: ~jacuś »

Czy ktoś potknął się już o odrzucanie przez komorników postanowień ustawy z dnia 12 lutego 2010 r. o zmianie ustawy o pomocy społecznej oraz niektórych innych ustaw (Dz.U.2010 nr 40 poz. 229) art. 2 i 3? Niektóre OPS\'y honorują odmowy komorników zaprzestania potrąceń ze świadczeń pomocy społecznej (w naszym przypadku zasiłków stałych) mimo wejścia w życie w/w ustawy. Podobno toczą się jakieś rozmowy (?!), krążą sprzeczne interpretacje......... Ktoś, coś wie?
~Pela

Post autor: ~Pela »

odtracamy alimenty, a pozatym potracenia komornicze sa podopiecznego z 30 %
ODPOWIEDZ