Mieszkaniec przyjęty na \"nowych zasadach\" posiada obciążenie komornicze, co wiąże się ze zmniejszoną kwotą przelewaną przez ZUS na koszty utrzymania (mniej niż 70%). W związku z tym wystąpiliśmy do Gminy która skierowała mieszkańca o wnoszenie zastępczo brakującej opłaty za pobyt. Gmina płacić nie chce( pomimo not i pism), gdyż twierdzi, że mieszkaniec powinien dopłacać z tych 30 % które mu pozostaje. Mieszkaniec płacić nie chce a nawet gdyby chciał nic by mu nie pozostało.
Co zrobić gdy Gmina notorycznie odmawia zapłaty za skierowanego przez nią mieszkańca.
potrącenia komornicze
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
potrącenia komornicze
Kasia
Re: potrącenia komornicze
należy wystawić od razu rachunek do zapłaty, podać za jaki okres i za kogo. Ja też tak miałam , pisałam prosiłam i nic, a wysłaliśmy rachunek i od razu zapłacili
Czy ktoś potknął się już o odrzucanie przez komorników postanowień ustawy z dnia 12 lutego 2010 r. o zmianie ustawy o pomocy społecznej oraz niektórych innych ustaw (Dz.U.2010 nr 40 poz. 229) art. 2 i 3? Niektóre OPS\'y honorują odmowy komorników zaprzestania potrąceń ze świadczeń pomocy społecznej (w naszym przypadku zasiłków stałych) mimo wejścia w życie w/w ustawy. Podobno toczą się jakieś rozmowy (?!), krążą sprzeczne interpretacje......... Ktoś, coś wie?
odtracamy alimenty, a pozatym potracenia komornicze sa podopiecznego z 30 %
Oprócz potrącenia komornicze - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
prywatny dps
Odpłatność
Odpłatnosć kuratora
Czy dopuszczalna jest droga sądowa
Szkolenia z kontroli zarządczej w świetle ustawy o fp oraz Standardów kontroli zarządczej MF z Panią Ewą Koszelą
ustalenie odpłatności za pobyt w dps
Jakie dokumenty?
która gmina?
wywiad środowiskowy do DPS
dec o odpłtaności- z data wsteczna
BRAK wywiadu środowiskowego na wniosek
Historia rozwoju domów pomocy społecznej w Polsce
decyzja uchylająca
przymusowe pozostanie w DPS
gmina płaci za dużo
10%