Zagubiona pisze:Witam Mam 15 lat i jestem keboitÄ . Od roku nieodĹÄ cznym elementem mojego dnia jest zĹe, czÄsto fatalne samopoczucie. CzujÄ, Ĺźe ĹźyjÄ w dwf3ch Ĺwiatach. Istnieje szkoĹa (tam nie jest najgorzej, chociaĹź kiedy mocno dopadnie potrafiÄ pĹakaÄ caĹy dzieĹ i z nikim nie rozmawiaÄ), nastÄpnie dom. Tam jest najgorzej CzÄsto kĹf3cÄ siÄ z rodzicami mam doĹÄ Ĺwiata, gaszÄ ĹwiatĹo, zamykam drzwi i siedzÄ w pokoju sĹucham przygnÄbiajÄ cej muzyki, patrzÄ przez okno i rozmyĹlam. Dlaczego jestem inna CzujÄ, Ĺźe nie pasuje do tego Ĺwiata! Jestem wraĹźliwa Ĺatwo mnie zraniÄ, ale staram siÄ stawiaÄ dobro innych ponad swoje, kiedy robiÄ inaczej, mam ogromne wyrzuty sumienia. Obwiniam siebie o wszystko co najgorsze Swf3j gniew, zĹoĹÄ i smutek uspakajam czÄsto poprzez podcinanie sobie ĹźyĹ. Rodzice nie wiedzÄ BojÄ siÄ powiedzieÄ, nie chcÄ, aby mieli wyrzuty sumienia, wiedzÄ tylko moi przyjaciele. Nie potrafili pomoc, nie mieli siĹy. A ja siÄ staczaĹam, miaĹam ochotÄ siÄ zabiÄ nadal mam. CzÄsto dusze siÄ wĹasnymi rÄkoma z nadziejÄ , Ĺźe upadnÄ i juĹź nigdy siÄ nie obudzÄ. Ostatnio nawet prf3bowaĹam przedawkowaÄ leki wziÄĹam kilka tabletek nic nie zadziaĹaĹo. Prf3bowaĹam nawet zaĹatwiÄ sobie narkotyki na zĹoty strzaĹ ale wszyscy siÄ bali dotykaÄ takiej brudnej sprawy. BojÄ siÄ iĹÄ do psychologa wiem, Ĺźe nie bÄdÄ potrafiĹa mu wyznaÄ w 4 oczy tylu spraw. WstydzÄ siÄ i gardzÄ sobÄ ! Nie zasĹugujÄ na rodzinÄ ani na nikogo! ChcÄ staÄ siÄ dla kogoĹ waĹźna! PoznaĹam wspaniaĹÄ przyjacif3ĹkÄ, wiele razem przeĹźyĹyĹmy, pomogĹam jej wyjĹÄ z depresji. JakiĹ miesiÄ c temu wrf3ciĹa do mnie depresja i znowu zaczÄĹam siÄ dusiÄ, ciÄ Ä miaĹam myĹli samobf3jcze. Wtedy ona mnie zostawiĹa akurat byliĹmy na wyjeĹşdzie z zespoĹem wokalnym. PoznaĹam jÄ z moimi przyjacif3Ĺmi, ktf3rych znam od 6 lat. Zostawili mnie! SamÄ ! Widzieli, Ĺźe coĹ jest nie tak jednak odepchnÄli mnie od siebie wykluczali z rozmf3w kĹf3cili siÄ o miejsca w autobusie miedzy sobÄ . Rf3wnie dobrze mogĹoby mnie tam nie byÄ. PĹakaĹam caĹe 2 dni, w nocy zawiÄ zaĹam sobie sznurek wokf3Ĺ szyi w nadziei, Ĺźe siÄ uduszÄ. Nie udaĹo siÄ. ObudziĹam siÄ z tÄ samÄ myĹlÄ , Ĺźe nie mam po co ĹźyÄ. PatrzyĹam w jeden punkt i do nikogo siÄ nie odzywaĹam. Wrf3ciĹam do domu nastroje depresyjne nasilaĹy siÄ wieczorem. Swf3j smutek ukrywaĹam w szkole ĹmiejÄ c siÄ chyba prf3bowaĹam oszukaÄ samÄ siebie. Pf3Ĺ roku temu zmarĹa mi prababcia baaardzo jÄ kochaĹam, dotarĹo do mnie, Ĺźe mogĹam poĹwiÄciÄ jej wiÄcej czasu. PĹakaĹam krzyczaĹam w pĹaczu. Nadal siÄ nie pozbieraĹam do koĹca. Brakuje mi jej. Kiedy na Wszystkich ĹwiÄtych po raz pierwszy stanÄĹam nad jej grobem (nie byĹo mnie na pogrzebie, gdyĹź byĹam na wycieczce), poczuĹam siÄ bardzo dziwne ale to chyba normalne, nastÄpnie razem z rodzinÄ pojechaliĹmy odwiedziÄ rodzinÄ pokf3j, w ktf3rym zawsze na nas czekaĹa byĹ pusty. Zgaszone ĹwiatĹo, jej buty staĹy przed drzwiami. ChciaĹo mi siÄ pĹakaÄ. ByĹo cicho i smutno bez niej. Teraz zakochaĹam siÄ w chĹopaku, ktf3ry mieszka 150 km od mojego miasta StraciĹam przyjacif3Ĺ. WSZYSTKICH! OdsunÄli mnie chociaĹź uporczywie twierdzÄ , Ĺźe wyolbrzymiam, Ĺźe tylko mi siÄ wydaje i Ĺźe to ja siÄ odizolowaĹam. Jednak jeĹli jest to prawda, to dlaczego tak to przeĹźywam, dlaczego to ja cierpiÄ, nie oni! To oni mnie wykluczyli. Przepraszam, Ĺźe tak chaotycznie piszÄ Prf3bowaĹam siÄ z nimi pogodziÄ naprawdÄ, powiedziaĹam, Ĺźe jestem w stanie zapomnieÄ jeĹli oni nie bÄdÄ mnie pomijaÄ i bÄdÄ wiedziaĹa o wszystkich ich sprawach. JednakĹźe nastÄpnego dnia moja przyjacif3Ĺka obwieĹciĹa mi, Ĺźe nasz przyjaciel (ona zaczÄĹa z nim rozmawiaÄ 2 tygodnie temu, ja znam go od 3 lat) zwierzyĹ jej siÄ, Ĺźe kocha takÄ jednÄ dziewczynÄ. To zabolaĹo⌠znowu zostaĹam pominiÄta potraktowana jak gf3wno! Jak on mf3gĹ! To ja byĹam z nim, gdy miaĹ problemy. NienawidzÄ tego uczucia zazdroĹci Ale nie potrafiÄ siÄ z tym pogodziÄ, moja wĹasna przyjacif3Ĺka wypchnÄĹa mnie z mojej paczki Na dodatek teĹź twierdzi, Ĺźe wyolbrzymiam i Ĺźe lubi nas TAK SAMO! I JESTESMY DLA NIEJ Rd3WNYMI PRZYJACId3ĹMI! ĹťE MA DO NAS TAKIE SAME ZAUFANIE! Dlaczego? PrzecieĹź to ja byĹam przy niej, kiedy mnie potrzebowaĹa NIE ONI! Oni nie wiedzieli nawet o jej istnieniu! Czym ja sobie na to zasĹuĹźyĹam ?:( Mam napady wĹciekĹoĹci jestem bezsilna⌠przed chwilÄ zaciskaĹam mocno piÄĹci i caĹa siÄ zwijaĹam tak mi Ĺşle nawet nie potrafiÄ pĹakaÄ ani siÄ ĹmiaÄ. PatrzÄ obojÄtnie w monitor nie mam nadziei na poprawÄ. Dzisiaj modliĹam siÄ o to, aby potrÄ ciĹ mnie jakiĹ rozpÄdzony samochf3d. Wiem, Ĺźe to zĹe Ale nie chcÄ ĹźyÄ! Mam napady lÄkowe zagryzam usta i biorÄ rÄce do buzi. Kiedy ktoĹ z mojej rodziny jest w podrf3Ĺźy, myĹlÄ o najgorszym. Wczoraj, kiedy dĹugo nie wracali, pĹakaĹam wyobraziĹam sobie, Ĺźe jestem sama, nie ma mamy, taty ani siostry uwierzyĹam w to musiaĹam zadzwoniÄ. Kiedy powiedzieli, Ĺźe juĹź wracajÄ , zaczÄĹam pĹakaÄ z radoĹci. W nocy czÄsto siÄ budzÄ, po 3 razy, aby sprawdziÄ, ile jeszcze snu mi pozostaĹo DoĹwiadczam czÄstych bf3lf3w serca oraz kĹucia w klatce piersiowej. CzÄsto kreci mi siÄ w gĹowie i robi siÄ ciemno przed oczami. MyĹlÄ juĹź, Ĺźe mam paranojÄ, Ĺźe jestem wariatkÄ to uczucie jest STRASZNE! Mf3j byĹy przyjaciel powiedziaĹ, Ĺźe powinnam iĹÄ na terapiÄ, Ĺźe mam depresjÄ i musze iĹÄ do psychologa czujÄ jak zwraca siÄ do mnie pobĹaĹźliwie NIE CHCÄ TEGO! Nie chcÄ litoĹci! NienawidzÄ siebie i swojego ciaĹa! Mam grube nogi, pryszczatÄ twarz i krzywe zÄby to co, Ĺźe inni mf3wiÄ , Ĺźe to nieprawda. Ja widzÄ! I juĹź dobija mnie to, Ĺźe nie wiem, czy mam depresjÄ, czy sobie coĹ uroiĹam. ChcÄ porady specjalisty, nie dajÄ sobie rady jednak tak trudno mi siÄgnÄ Ä po pomoc, przerwaÄ milczenie. ProszÄ, pomf3Ĺźcie! Czy powinnam siÄ leczyÄ? Czy te zachowania sÄ normalne?
Robert Grzeszczyk pisze:W zaĹoĹźeniach pierwotnych, zdaje siÄ, chdzoiĹo o bezpieczeĹstwo ĹźywnoĹciowe. Co z tych zaĹoĹźeĹ pozostaĹo (np. sprawa z cukrem w Polsce)? Jestem zdania, Ĺźe naleĹźy radykalnie zmieniÄ politykÄ rolnÄ w nastÄpujÄ cych kierunkach:1. likwidacja obowiÄ zujÄ cych dotacji2. przywrf3cenie wysokich standardf3w jakoĹciowych (bez GMO, przenawoĹźenia, przemysĹowych ferm, przywrf3cenie gospodarstw rodzinnych)3. DopĹaty tylko do zdrowej ĹźywnoĹci, bez konserwantf3w i chemii.4. otwarcie rynku UE.KaĹźde inne pomysĹy, ktf3re nie wskazujÄ na rzecz najwaĹźniejszÄ dla ludzi, czyli na jakoĹÄ ĹźywnoĹci to mydlenie oczu.KaĹźda debata, ktf3ra przybliĹźy rodzinie zdrowe jedzenie ma sens.