Praca pracownika socjalnego z osobą chorą psychicznie - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 14 lip 2015, 8:41

Witam serdecznie. Jaką pomoc oferujecie osobom chorym psychicznie (na schizofrenię)jako OPS?
KasiaPP

Napisano: 14 lip 2015, 19:52

Dzienny Ośrodek Wsparcia - Środowiskowy Dom Samopomocy ( podanie do kierownika OPS, zaświadczenie lekarza o chorobie) lub DOP- Dzienny Odział Psychiatryczny- ( jeśli stan pacjenta tego wymaga i potwierdzi to lekarz psychiatra)
1.Polecam ŚDS- jako ops przyznajecie decyzją pobyt ( jesli Dom jest w strukturach gminy) oraz specjalistyczne usługi opiekuńcze świadczone w Śds. Poza tym decyzją przyznaję pomoc w ramach programu wieloletniego " Pomoc państwa w zakresie doż.." - co oznacza pomoc finasową na zakup produktów lub posiłku -który przygotowują w SDS w ramch treningu kulinarnego. Różnie praktykują.
2.Jeśli nie ŚDS polecam- CIS, KIS i i innne formy wsparcia środowiskowego na twoim terenie.
Na pewno coś macie.
ŚDS- nie jest formą pomocy interwencyjnej/ kryzysowej. Można ubiegać się o przyjęcie w każdej chwili,/stan stabilny/bez uzależnień .
Emilka.

Napisano: 14 lip 2015, 21:49

Tak właśnie pomyślałam o ŚDS-ie, aczkolwiek stan moich podopiecznych, którym chciałam to zaproponować nie jest do końca stabilny, a niestety brakuje terapii dla schizofreników...nie wiem czy "odnajdą się" w ŚDS-ie :?
KasiaPP

Napisano: 14 lip 2015, 22:29

Kasia- żebyśmy się dobrze zrozumiały. Ty nie oceniasz ani dosłownie ani w przenośni ;) tego jaki jest stan klienta. To nie Twoja rola .Ośrodek przeznaczony jest dla osób z zaburzeniami psychicznymi. Masz ośrodki typu A, B, najczęściej łączone typu AB.
ZAburzenia psychiczne oznacza w tym: choroby psychiczne : schizofrenia.
Pisząc stabilny miałam na myśli - nie wymaga ostrej interwencji psychiatycznej np : klient o myślach " S" próby samobójcze - przykład podaje.
Nie wnikaj w stan pacjenta- Twoją rolą jest poinformowac go o formach pomocy. Przyjmuje go ŚDS- i w tym momencie on jest pod ich opieką. Nie ma czegoś takiego w SDS jak brak terapii dla schizofreników. Nie ma w ogóle czegoś takiego jak indywidualna terapia dla schizofreników. Spokojnie . Odnajdą się...
Powinnaś zmotywować go do tego aby chciał tam uczęszczać.

A jeśli faktycznie wiesz, że na ten czas do śds "się nie nadają"- zmotywuj ich do skorzystania z PZP- zostaną zaopiekowani farmakologicznie+ konsultacje/ terapia i w kolejnym etapie włączysz SDS.
Nie mniej jednak uważam że za bardzo analizujesz przypadek- nie musisz na dobrą sprawę mieć wiedzy na temat
czy klient nadaje się pod względem funkcjonowanian do SDS czy nie ? to nie twoja działka.
Emilka.

Napisano: 25 lip 2015, 11:26

no i co w końcu z tym " casus" zrobiłaś?
pytanie

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x