Witam!
Jak obliczacie w sprawozdaniu rzeczowo finansowym zadań wykonywanych przez gminę z zakresu wspierania..........
6. Przeciętny czas pracy asystenta z rodziną ?
Świetnie, że padło to pytanie! Też mam z tym problem.
Zrobiłam teraz tak jak klos chyba. Dla każdej z rodzin, z którą współpracowałam od stycznia do czerwca obliczyłam ile łącznie miesięcy przepracowaliśmy (nie od stycznia tylko od początku współpracy - i tu nie wiem czy dobrze), zsumowałam liczbę miesięcy i podzieliłam na ilość rodzin.
Nie - zliczamy wszystkie miesiące u rodzin z którymi współpracowaliśmy w danym półroczu sprawozdawczym (od początku współpracy), a następnie dzielimy przez ilość tych rodzin.
Czyli przykładowo, jeżeli od stycznia 2015 do czerwca 2015 pracowaliśmy z trzema rodzinami - A, B i C , przy czym z rodziną A od grudnia 2014 (7 miesięcy), z rodziną B od listopada 2014 (8miesięcy), z rodziną C od stycznia 2015 (6miesięcy) obliczamy to tak:
7+8+6=24 (miesiące)
24:3=8 (miesiące dzielimy na ilość rodzin)
Każdy rozpoczęty miesiąc zaokrąglamy do pełnego miesiąca.
Wydaje mi się że zliczamy miesiące z okresu jaki jest objęty sprawozdaniem od I-VI 2015. Czyli max ilość miesięcy w których pracowaliśmy z rodziną w I półroczu to 6 i np. ja mam taki przypadek że pracowałam do 12.01.2015 z jedną rodziną czyli 1 miesiąc w myśl zasady - miesiąc rozpoczęty jako miesiąc pełny.