praca socjalna w Ośrodku Interwencji Kryzysowej - Ośrodki Interwencji Kryzysowej

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 19 kwie 2008, 15:18

Cóż mogę jesdynie pogratulować. Jak sama nazwa wskazuje, interwencja kryzysowa, to sposób a raczej sposób pomocy w przypadkach nadużywania przemocy, jeżeli wogóle można tak powiedzieć. Jak sobie wyobrażam pracę W OIK?
Czy jest ona wypalająca? Jeżeli spotkasz na swojej drodze osoby chętne do współpracy, to ta współpraca ma głeboki sens. Jeżeli jednak osoby z którymi przypadnie tobie pracować będą, jeśli można tak powiedzieć, nie wykazywać woli współpracy, to będziesz w trudnym położeniu. Co w takiej sytuacji? Czasami dobra wola wystarczy, do tego, by zmienić coś na plus.
~Adrian

Napisano: 06 cze 2008, 15:11

Ja jestem pracownikiem socjalnym w Ośrodku Pomocy Społecznej. fizycznie nie napracujesz się, wyjazdy w teren, do domów podopiecznych, a potem do biura odwalić papierkową robotę.Ale psychicznie człowiek się wypala, bo już w pierwszym roku pracy odkrywa, że musiałby stać się cud żeby wyciągnąc rodzinkę z patologii. 99% przypadków nie chce pracy, nie chce pomocy, nie chce przestać pić, chcą tylko konkretnego zasiłku żeby zabalować dobrze przez weckend.Jest to przykre ale prawdziwe. Człowiek chce pomóc na głowie staje, a oni kłamią i lawirują. Patrzysz na dzieci i chciałbyś je stamtąd zabrać, ale masz związane ręce. Bo nasze prawo jest porąbane. Najpierw kupa papierów, a poźniej praca socjalna, jeśli oczywiście starczy czasu. Dopiero jak jest jakieś nieszczęście to szukają winnych w pracownikach socjalnych, a powinni najpierw porządnie sformułować ustawę,żeby pracownik mógł cokolwiek zrobić.. Pozdrawiam...Pracownik socjalny.
~JOASIA

Napisano: 01 paź 2008, 11:18

Trafiaja tam matki z dziecmi i co dalej z nimi sie dzieje?Maja szanse na mieszkanie i normalne zycie?Prosze o odpowiedz
~Lusi

Napisano: 30 paź 2008, 12:22

Też mnie interesuje praca pracowenika socjalnego w OIK. Właśnie złożyłem podanie, nie wiem czy sobie poradze ale chce spróbować. Chciałbym pomagać ofiarom przemocy.
~K

Napisano: 25 gru 2008, 17:32

Wszystko zależy, dla kogo taki ośrodek został utworzony, budżet przewidziany z uwzględnieniem na pracę zespołu i czy całodobowa opieka będzie lub chociaż ktoś pod tel. dyżur pełnić będzie. Pracuję w OIK, gdzie głównie osoby w kryzysie są przyjmowane - nie tylko z problemem przemocy. Szkoda, że nie ma zarządzenia, które regulowałoby pracę tej placówki jak Specj.Ośrod.Wspar.dlaOfiarPrzemocy...
~ola

Napisano: 20 lut 2010, 0:40

czy jest tu ktos z trójmiasta ? przeprowadzam się tam i chetnie podjęłabym pracę w OIK

czy ktos ma jakies namiary ?
bede wdzieczna
~ola

Napisano: 07 cze 2010, 0:15

Witam!zastanawiam się nad rozpoczęciem studiów podyplomowych z interwencji kryzysowej.Niestety strony z uczelniami jakie znalazłam nie posiadają wyczerp.inf.Czy ktoś kończył interwencję kryzysowa w Warszawie?-jaką uczelnię polecacie.Hm moze zabrzmi to dziwnie ale potrzebuję też infomracji kim można być po takiej uczelni.Informacje zmiaeszczone na stronach uczelni wskazują na placówki-a nigdzie nie ma into.dot zawodu jaki się wykonuje.Cy jest się terapeutą czy kimś innym.Bardzo chcę wspierać i pomagać innym poszkodowanym ale czy same studia podyplomowe wystarczą zeby mieć do takiej pomocy uprawnienia. Dzwoniłam na parę uczelni ale nie potrafił mi nikt odp.kim będe po zakończeniu tych studiów podyplomowych:(..............Proszę o odpowiedz.
~Magdalena 82

Napisano: 30 mar 2011, 12:38

wystarczy pedagogika o-w lub pr.socjalna
~interwencja kryzysowa

Napisano: 12 kwie 2011, 16:44

interwencję kryzysową robi się na kursach rocznych, robią je centra psycholigii i psychiatrii, koszt ok. 2 tys. zł
~beata

Napisano: 10 cze 2013, 21:29

SKOŃCZYŁAM INTERWENCJĘ KRYZYSOWĄ. CZY MOGĘ PRACOWAĆ JAKO PRACOWNIK SOCJALNY?
~EWA

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x