W mieście nie ma problemu,ale na wsiach to ciekawe. Zap... na butach po kilkanaście km.czemu nie można i tak. U nas szan pan dyr wymyślił że każda ma dać swój nr prywatnego tel na policję.A jak nie ma to niech sobie kupi. Fajnie.
Dosyć jest problemów z odbiorem dzieci w ciągu dnia.Bywało tak,że nie było ich gdzie zawiezć a co dopiero w nocy. A poza tym,jeżeli by na to przystać to
jezeli w ramach obow. służbowych to kto z nas przeprowadza wywiady środowiskowe nocą?
....jestem z lubuskiego. We wrześniu ub.r.mieliśmy pilotażowy prograb - całodobowy.
Od stycznia br.mamy to w obowiązkach. Ponoć dyżury są bezpłątne, ale jeśli zdarzy się interwencja poza godz.pracy to \"wolne\" jest liczone prawdopodobnie podwójnie - dokładnie nie wiem, bo teraz - w drugim tyg.dyżuru nie było żadnego wezwania. Policja będzie nas wzywać tylko w syt.gdy należy \"zabezpieczyć\" dziecko.
Pozdrawiam
Dostaliśmy pismo do Wojewody- specjalnie nas nie zaskoczyło.
Nieco odmiennej treści - \"ale idea\" - podobna.
Kwestia jest przedyskutowana z szefostwem- problemu nie ma.
Problem jest i to podstawowy, pracownik socjalny pracuje od godziny 8-16.
Już obecnie sytuacja pracowników socjalnych wymaga uregulowań prawnych i ustawy o pracowniku socjalnym okreslajaca kim jest pracownik socjalny i jakie ma prawa,, obowiazki, jakimi umiejetnosciami musi sie wykazać i jakie ma kompetencje itd.
Dlatego to co powyżej pisze założyciel postu budzi oczywisty sprzeciw nie dlatego, że nie; ale przede wszystkim ze względu na odpowiedzialnośc, bezpieczeństwo i ochrone klientów oraz ochronę danych osobowych oraz niezgodność z podstawową ustawa czyli Konstytucją uniemozliwiająca rzetelne i sumienne wykonywanie profesji.
Uwazam wiec, że od tyłu zaczyna sie rozwiązywanie kwestii przemocy zmuszając tym samym pracowników socjalnych aby nie swoje kompetencje brali na swój kark.
Mądry decydent nie pozwoliłby na taka inwigilację - tak inwigilacje pracowników socjalnych ( głupi do niczego nie bedzie miał zastrzezeń - jak zawsze zrobi co każą aby utrzymać stołek)
A ja bym nie miał nic przeciwko gdyby była z tego dodatkowa kasa.
Wy tych interwencji nocnych nie będziecie mieć dużo. No chyba że policja pójdzie na łatwiznę i będziecie wzywani profilaktycznie tak na wszelki wypadek.