...jak kiedyś w godzinach wieczornych dzwonił do mnie dzielnicowy - to zanim odebrałam otworzyłam piwo i wzięłam kilka łyków, żebym nie musiała kłamać, że piłam
dziewczyny nie dajcie się wrabiać w żadne dyżury - bo to jest próba a być może się uda w 1 OPS wprowadzić dyżury to dlaczego nie w drugim.
Jak Policja potrzebuje pracownika socjalnego do podjęcia w godz. nocnych czy w święta czynności wobec dzieci to nic nie stoi na przeszkodzie aby sobie takiego pr. socjalnego zatrudnili, a maja do tego podstawę prawną :
Art. 120 ustawy o pomocy społecznej mówi:
Pracowników socjalnych mogą również zatrudniać inne instytucje, a w szczególności jednostki organizacyjne właściwe w sprawach zatrudnienia i przeciwdziałania bezrobociu, szpitale, zakłady karne, do wykonywania zadań tych jednostek w zakresie pomocy społecznej.
2. Pracownicy socjalni mogą być również zatrudniani w podmiotach uprawnionych, o których mowa w art.25 ust.1
3. Pracownicy socjalni mogą być również zatrudniani przez podmioty realizujące zadania określone w przepisach o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej.
ani KP ani ustawa o pracownikach socjalnych nie daje możliwości pracy w godzinach nocnych pracowników socjalnych- jeżeli wprowadzimy nocne dyżury kto będzie pracował w dzień- na pracę w godzinach nadliczbowych w nocnych nalezy się dodatkowe wynagrodzenie-czy ktoś ma na to środki. Poza tym jak pracownik socjalny który nie dysponuje autem służbowym , ani w żaden sposób nie jest zabezpieczony ma jechać w środowisko o 2 w nocy? ( autobusy o tej porze nie kursują). ustawa op.p.wr. wyraźnie wskazuje w ramach wykonywania czynności służbowych- pracownik socjalny wykonuje czynności służbowe w godzinach pracy Ośrodka- i wszystko w tym temacie. Ja odpisałam Wojewodzie z uwagi na problemy natury organizacyjno-kadrowe i formalno-prawne w odniesieniu do pozostawania pracowników socjalnych w dyspozycji poza godzinami pracy ustalono itd...