Pracownik socjalny a zmiany w ustawie o pieczy

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
BoKo

Pracownik socjalny a zmiany w ustawie o pieczy

Post autor: BoKo »

Jak rozumiecie zapis art.98.1 dot. osób pracujących z dziećmi - tu wymieniony pr. socjalny i zapis art.94.2 znowelizowanej ustawy, gdzie do obsługi placówek w ramach centrum nie zalicza się pr. socjalnego. Wniosek: tak jak wychowawca pracownik socjalny zatrudniany w placówce ?
marcin75

Re: Pracownik socjalny a zmiany w ustawie o pieczy

Post autor: marcin75 »

Na mój zdrowy chyba jeszcze chłopski rozum to tak można to interpretować. Zapytam o to we wtorek na spotkaniu z Panią Napiórkowską. Zauważmy, że starosta może wprowadzić wspólną "obsługę ekonomiczno administracyjną
i organizacyjną prowadzonych placówek opiekuńczo-wychowawczych, w szczególności tworząc centra administracyjne
do obsługi tych placówek". Z naciskiem na słowo w szczególności. Zatem, pracownik socjalny w placówce a w centrum pedagoga, psycholog, osoba prowadząca terapię i opiekunka dziecięca. Zaznaczam to moje spojrzenie. :shock:
BoKa

Post autor: BoKa »

Dzięki, tez tak to rozumiem, czekam na info, pozdrawiam :)
Beata***

Post autor: Beata*** »

Witam Was,
a mnie to wszystko bawi!!!!!!!!!!!! ja się pytam, jaka jest różnica, gdzie zatrudniony jest pracownik socjalny?????? przed utworzeniem Centrum zatrudniałam pracownika na dwie placówki, później jak utworzyłam centrum, zmieniłam umowę wg ustawy na Centrum, i nie zamierzam tego zmieniać, ....bo "ktoś" sobie coś wymyślił! a mogło być to tak ;) ...usiedli sobie przy stole i jeden do drugiego mówi: a co z tym pracownikiem socjalnym? a może go przerzucimy do placówki, będzie więcej zmian, a to będzie świadczyć o tym, że pracujemy!!
brakuje mi słów na to wszystko. Jestem ciekawa, czy p. Napiórkowska będzie przygotowana na trudne pytania ;)
pozdrawiam Was i do zobaczenia we wtorek!
Mariannna

Post autor: Mariannna »

A co to znaczy że nie zamierzasz tego zmieniać?

Jeżeli prawo będzie tak stanowić to zmienić musisz, chyba że jesteś poza prawem?
ags

Post autor: ags »

Jest i come back naszej drogiej Marianny- super :))) Czekamy jeszcze na etatyste :)
Karington

Post autor: Karington »

Co ty.Przy 40 godzinach na kp etatysta nie ma czasu na siedzenie przy necie.Chyba,że zmienił robotę na lepszą niż niańczenie cudzych dzieci i olał to forum.
marcin75

Post autor: marcin75 »

Witam. Sprawa jest jasna. Pracownik socjalny nie został ujęty w katalogu osób pracujących w ramach centrum ds obsługi. Na moje pytanie w jakim celu ustawodawca umieścił tam opiekunkę dziecięca nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi. Pani Naiórkowska zapisała sobie sprawę pracownika socjalnego i czekamy na odpowiedź.
marta100wp.pl

Post autor: marta100wp.pl »

A GDZIE ZNAJDĘ TAKI KATALOG OSÓB PRACUJĄCYCH W RAMACH CENTRUM ?
POZDRAWIAM
Zojka

Post autor: Zojka »

A u nas pracownik socjalny zatrudniony jest w 5 placówkach.
ODPOWIEDZ