wychowawca w centrum

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
ODPOWIEDZ
lex

wychowawca w centrum

Post autor: lex »

Czy wychowawcy placówek op-wych mogą być zatrudniani w centrum?
Wojtek.

Re: wychowawca w centrum

Post autor: Wojtek. »

Witam,
wychowawcy mogą wg. mnie być zatrudnieni w Centrum o ile Centrum jest jedną jednostką budżetową i ma w swej strukturze organizacyjnej placówki opiekunczo - wychowawcze jako jednostki organizacyjne.
Pozdr.
marcin75

Post autor: marcin75 »

Nie wiem do końca, czy Wojtek ma rację. Kierując się wprost zapisem art 94 ustęp 2 nowelizacji ustawy należy rozumieć, że w centrum mogą być zatrudnione wymienione w artykule 98 ustęp 1 punkt 2-5 zatem dotyczy to: pedagoga, psychologa, osoby prowadzącej terapię, opiekuna dziecięcego. Nie bardzo rozumiem po kiego grzyba wpisano tam tego ostatniego a pominięto wychowawcę i pracownika socjalnego.
To takie moje przemyślenia. Nie mam centrum więc proszę nie traktować tego jako wiążące. Pozdrawiam.
Wojtek.

Post autor: Wojtek. »

Witam,
mój drogi kolego Marcinie i inni zagubieni ludkowie, właśnie to pominięcie wśród zatrudnionych w Centrum wychowawcy i pracownika socjalnego a wpisanie opiekuna dziecięcego (za chole.... rę też nie wiem jaka logika temu przyswiecała !!!!) po raz kolejny przekonuje mnie, że cwane grono jakichś lobbystów ugrywa swoje WĄSKIE INTERESIKI a czy całość jest spójna mają GŁĘBOKO w poważaniu ;)
Dlatego musimy nad tym czuwać i próbowac to naprawiać.
Pozdr.
lex

Post autor: lex »

Marcin, kiedy u ciebie powstanie centrum? u mnie chcą ruszyć od 1 stycznia. chyba żeby służyć jako królik doświadczalny
damiantbg

Post autor: damiantbg »

To Ci się udało u mnie już jest od 1 stycznia i wychowawcy nie są pracownikami centrum, jestem ich dyrektorem zatrudnionym w centrum lecz oni są pracownikami placówek. ten podział również doprowadził do tego że jak ktoś idzie na chorobowe ja mu już nie wypłacam tylko zus i czekała osoba 2 mc na kasę ale wyrównali
marcin75

Post autor: marcin75 »

lex na obecną chwilę nie ma takiego pomysłu. Mamy w powiecie dwie placówki i sądzę, że jak z czasem obie przekształcą się w cztery 14 to wtedy powstanie centrum. Mam taką nadzieję, że wcześniej nikt nie wpadnie na pomysł powoływania centrum.
ODPOWIEDZ