czy osoba całkowicie ubezwłasnowolniona ma prawo opuszczać teren DPS bez zgody opiekuna. Nadmieniam, że osoba poza zdiagnozowaną schizofrenią jest uzależniona od barbituranów- środków wziewnych.
proszę o podpowiedzi bo nie radzę juz sobie z tym. im więcej wiem tym jestem głupsza a ustawa o ochronie zdrowia psychicznego wcale nie pomaga w pracy...
prawa osób ubezwłasnowolnionych w domu pomocy społecznej dla psychicznie chorych
Re: prawa osób ubezwłasnowolnionych w domu pomocy społecznej dla psychicznie chorych
Absolutnie nie. A jeśli za zgodą opiekuna prawnego, to zgoda na pismie z dookreśleniem kiedy moze opuszczać i w jakim zakresie. Odstępstwem sa wyjścia w grupie lub indywidualne pod opieką pracownika dps.
Re: prawa osób ubezwłasnowolnionych w domu pomocy społecznej dla psychicznie chorych
j/w Mam fajną sąsiadkę 80 lat ma wnuka który się ożenił 2 lat temu mieszka od niej 500 m a jeszcze u niego nie była. Pani doktor powiedziała jej że ma pic dziennie jeden kieliszek koniaku. Dzieci kupił, ale babcia nie ma z kim pić więc zaprosiłą sąsiadke. Koniak nie dobry ale babcia w siódmym niebie. Myśle że w tym wieku to już nic jej nie zaszkodzi.
Oprócz prawa osób ubezwłasnowolnionych w domu pomocy społecznej dla psychicznie chorych - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
mieszkaniec domu pomocy społecznej aresztowany na 3 miesiące
Pogrzeb mieszkańca
szkolenie z pieczy zastępczej
alimenty na rzecz matki
koszty transportu
Duży dochód a odpłatność
świadczenie pielęgnacyjne
właściciel gospodarstwa rolnego a umieszczenie w zol
Miejsce w zol w śląskim
wolne miejsce w ZOL
szukam wolnego miejsca w DPS dla dziecka
Pilne!!! Umieszczenie dziecka w DPS
dps
Umieszczenie w DPS-ie ubezwłasnowolnionej matki...
dotacja na żywność a dps
odpłatność za pobyt dziecka w dps ze ściągniętych alimentów.