Projekt nowelizacji ustawy o wspieraniu rodziny i systemi - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 3 z 3    [ Posty: 29 ]

Napisano: 26 sie 2014, 23:59

A u nas są asystenci i to oni załatwiają pracę z rodziną.
Mam inne pytanie.Kiedy może wejść nowelizacja i czy po nowelizacji na wychowanków będących w MOW będziemy jako placówka otrzymywali pieniądze?bo nie będą już oni ujmowani na jej stanie.
Nowelizacja

Napisano: 27 sie 2014, 1:49

To Ty "nowelizacjo" powinnaś wiedzieć najlepiej kiedy wchodzisz ;)
A tak serio, to myślę, że dość szybko wejdzie - to już chyba siódma "nowelka", także posłowie są już zaprawieni w boju ;)
Wychowankowie MOW - ów nadal będą naszymi wychowankami, na dotychczasowych zasadach, z tą różnicą, że Wydziały Polityki Społecznej nie będą wskazywały nadstanów jako zarzut, ponieważ nie będzie się tych wychowanków wliczało do bieżącego stanu, ale dyrek z kadrą ma wymyślić jak tu "upchnąć" regulaminowy skład dzieci np. podczas wakacji, ferii, Świąt, itp. - gdy np. niektórzy wychowankowie będą urlopowani do p.o.w. (łóżka polowe, materace, itp.) - to będzie Meksyk ;)
Powiaty też się "ucieszą" gdy będziemy w ciągu roku budżetowego występować o dodatkowe środki na tych, którzy zostaną przyjęci ponad regulaminowy stan - tu też będzie Meksyk ;)
Rodziny zastępcze znowu dostaną "dodatkowe środki", bo "przekonali" posłów, że to najgłówniejszy powód, dla którego tak mało rodzin zast. powstaje w kraju ha ha - ale śmiać mi się nie chce, chce mi się kląć, więc lecę spać ;) (dyrkowi nie wypada ha ha).
Ale np. nowelizacja wprowadzi świetne rozwiązanie, że od wychowanków, którzy mają rentę nie będą pobierane żadne opłaty za pobyt w p.o.w. - i to jest optymistyczne ;)
Pozdr.
Wojtek.

Napisano: 27 sie 2014, 9:43

Witam
Nowelizacja czeka już tylko na podpis prezydenta. Senat nie zgłosił żadnych poprawek. Co do dzieciaków z MOW i innych (cały katalog typów placówek w nowelizacji) to za zgodą wojewody dyrektor może na miejsce mowowca przyjąć inne dziecka. W praktyce mam 30 miejsce regulaminowych w tym 3 w MOW i 1 w MOS na ich miejsce za zgodą wojewody mogę przyjąć inne dziecko a tamtych nie skreślam. Zatem mam 34 w rzeczywistości na 30 miejsc regulaminowych i w tym przypadku nadzór wojewody nie będzie się czepiał, że mam ponad stan osobowy. Ot taka ciekawostka.
marcin75

Napisano: 27 sie 2014, 10:59

Wiecie co po przejściu na kp ja i paru wychowawców zatęskniliśmy za Kartą Nauczyciela.
Myslicie, że jest jakaś szansa,że przywrócą KN w placówkach???
Stary karciany

Napisano: 27 sie 2014, 12:17

Być może jestem zbyt szczery niemniej taka możliwość jest. Jej prawdopodobieństwo określam jak 1:10 000 Tak zupełnie poważnie to rozumiem tęsknotę za KN. Lepsze uposażenie, więcej urlopu, czas pracy krótszy. Nie ma się co dziwić, że do dobrego człowiek szybko się przyzwyczaja.
marcin75

Napisano: 29 sie 2014, 13:12

Może ktoś podesłać link z projektem nowelizacji?
Ewaaaa

Napisano: 30 sie 2014, 10:51

Wejdź na stronę sejmu - odszukaj druk sejmowy 2532 i wejdź do zakładki tok prac legislacyjnych tam znajdziesz tekst przyjęty bez poprawek senatu.
marcin75

Napisano: 30 sie 2014, 19:14

dzięki bardzo ;)
Ewaaaaa

Napisano: 03 paź 2014, 13:47

marcin75 pisze: Podałem podstawę na jakiem pracownik socjalny może wejść do mieszkania. .
Jaką podstawę? może tak nr artykułu i odpowiedniej ustawy?
Gumbal

Strona 3 z 3    [ Posty: 29 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x