propozycje do ustawy 500 zł. - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 14    [ Posty: 135 ]

Napisano: 20 lis 2015, 11:31

U nas jeżeli nie złapiesz się na umowę śmieciową, to musisz sobie orzeczenie o niepełnosprawności wyrobić. U nas pod Warszawą i w samej Warszawie, gdzie poziom życia podobno jest już unijny. Nie wszyscy będą menagerami. Ktoś czarna robotę będzie musiał wykonywać.
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 20 lis 2015, 12:37

Ja też mam pewne przemyślenia i ewentualne zmiany w tym projekcie:
- jeśli rodzina z dwojgiem dzieci nie chce ubiegać się o zasiłek rodzinny na wszystkie dzieci to w takim przypadku składa tylko wniosek na drugie dziecko bez zaświadczeń o dochodach czyli przeliczamy tylko dochód rodziny, która chce świadczenie na wszystkie dzieci;
- nie uważam, że brak kryterium dochodowego dla rodzin o wysokich zarobkach jest złe; po pierwsze nie muszą składać wniosku, po drugie jeśli złożą i nie chcą tych pieniędzy na swoje dzieci mogą je przekazać na inny cel ale nie ograniczać im prawa wyboru;
- piszecie o maksymalnym uproszczeniu administracyjnego tego projektu czyli nie składać wniosku co roku tylko wydawać jedną decyzję do 18 roku życia. Takie rozwiązanie miałoby sens jedynie wtedy gdy obsługą zajmowałaby się inna instytucja np.ZUS lub US. Jednak tak nie będzie i będzie to włączone do pomocy społecznej. Przy takiej kwocie świadczenia uważam, że jednak wskazane jest coroczne składanie wniosków aby eliminować różne sytuacje, w których dana rodzina nie powinna wógole takiego świadczenia otrzymywać, co przy składaniu kolejnego wniosku może zostać ujawnione.
Nie wiadomo czy obecne zasiłki rodzinne zostaną zlikwidowane czy nie, a te 500 zł będzie osobnym świadczeniem. Podobnie "becikowe", świadczenie rodzicielskie i złotówka za złotówkę. Świadczenia wchodzą od stycznia.
jolmm

Napisano: 22 lis 2015, 19:00

Nie dobory projekt.
Wg mnie każda matka wychowująca 4 i więcej dzieci, która nie może podjąć zatrudnienia powinna mieć odprowadzane składki na ubezpieczenie społeczne,lata wychowywania dzieci powinny być zaliczane jako okres składkowy. Odpadły by wówczas fikcyjne zatrudnienia w celu uzyskania prawa do zasiłku macierzyńskiego, dodatku wychowawczego.
Przyznanie po 500 zł. doprowadzi do wychowania dzieci nieprzygotowanych do życia, po ukończeniu nauki, kiedy staną przed problemem braku pracy i brakiem 500 zł.
Dziecko winno uczestniczyć w życiu rodziny i uczyć się oszczędności, pracy i zdobywania środków do życia .
Leczenie natomiast powinno być finansowane w całości ze środków bp.
mamira

Napisano: 22 lis 2015, 20:18

500 zł na dziecko będzie prowadzone przez pomoc społeczną jako zasiłek, a nie przez świadczenia rodzinne. Czy dobrze to zrozumiałam?
FSociety

Napisano: 23 lis 2015, 11:14

a z którego art. wywnioskowałeś te kompetencje?
edgar

Napisano: 23 lis 2015, 12:41

proszę mnie upewnić czy dobrze myślę te 500 zł to będzie przysługiwało tylko dla rodzin z dwójka i więcej dzieci a dla rodziny co maja jedno dziecko mimo dochód im nie przekracza kwoty 800 zł już nie? bo w sumie to nigdzie tego nie doczytałam
carina

Napisano: 23 lis 2015, 12:57

A jak kwalifikowana będzie rodzina z dwójką dzieci, pierwsze ukończone 18 lat i jeszcze się uczy a drugie 11lat. Ciekawe czy taka rodzina będzie uznana jako ta bez liczenia dochodu z dwójką dzieci, czy z liczonym dochodem, jako jedno dziecko, bo drugie już jest pełnoletnie?
Gość

Napisano: 23 lis 2015, 13:56

Zofia pisze:
choćby koszt żłobka się zwróci a dla nas to ulga będzie
A można by po prostu wprowadzić "darmowe" żłobki - czyli finansowane z budżetu państwa (i dostępne dla wszystkich chętnych), darmowe przedszkola, darmowe podręczniki, niższy lub zerowy VAT na odzież dziecięcą, darmowe pieluchy w aptekach, itp. rozwiązania. Bez zbędnej papierologii ze strony rodzica, bez składania wniosków po urzędach, bez kolosalnych kosztów obsługi.

Sprawiedliwie, to nie znaczy po równo.
Masz u mnie lajka za tę wypowiedź. Cały czas powtarzam to samo.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 23 lis 2015, 14:02

jakie darmowe?
Nie ma czegoś takiego jak darmowe. Po prostu nie płacisz za to osobiście i tym samym skazujesz się na rolę petenta.
Kiedy wam ten socjalizm wywietrzeje z głowy.
NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK DARMOWE!
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 4 z 14    [ Posty: 135 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x